Nalaganje dogodki

« Vsi dogodki

ROMANJE PO JUŽNI TIROLSKI  ŽUPNIJ SMLEDNIK IN TRBOJE

11 oktobra - 13 oktobra

 Južna Tirolska (nemško Südtirol) je pokrajina na severu Italije, kjer z izjemo glavnega mesta Bozen, večino predstavljajo nemško govoreči prebivalci. Pokrajina izjemnih naravnih kontrastov in lepot velja za eno najbolj razvitih regij na Stari celini. Ponaša se z vrhunsko kulinariko, je domovina Traminca, najdišče najstarejše mumije na svetu (Ötzi) in velja za najlepši predel Alp (Dolomiti). Pomemben del predstavlja kmetijska dejavnost, njihove gorske kmetije so zagotovo najlepše in najbolj urejene na vsej Stari celini... Vse to bomo občudovali v treh dneh, vsak dan po malem in vsak dan ravno prav.

Petek, 11. oktober 2024, prvi dan

Odhod iz Smlednika v jutranjih urah (ob 7.00). Vožnja na mejni prehod Karavanke, nato nadaljevanje v porečju (ob) reke Drave vse do njenega izvira na Toblaškem polju. Peljali se bomo mimo ali skozi kraje: Beljak, Špital na Dravi, Lienz in Sillian kjer bomo vstopili v Italijo in s tem tudi pokrajino Južno Tirolsko. V dopoldnevu prispemo v eno najstarejših urbanih središč dežele, več stoletij pa njeno duhovno središče – Brixen. Mesto v porečju reke Eisack je najstarejše v deželi in se prvič omenja že v 10. stoletju, ko je bila ustanovljena škofija ter se ponaša tudi z najstarejšo (teološka in filozofska fakulteta) visokošolsko ustanovo v celotni Tirolski. Omeniti velja, da je v preteklih stoletjih tamkajšnja škofija imela velik vpliv na verski in gospodarski razvoj dela današnje Slovenije. Po prihodu bomo v stolnici Marijinega vnebovzetja in svetega Kasijana imeli sveto mašo. Pred slovesom od mesta si ogledamo še znameniti križni hodnik, ki se nahaja neposredno ob stolnici. V popoldnevu prispemo v 40 km oddaljeno prestolnico dežele Bozen (Bolzano). Najprej se ustavimo v arheološkem muzeju kjer hranijo najbolj znano mumijo v srednji Evropi – Ötzija, ki so ga pred desetletji našli na ledeniku v dolini Schnals. Po ogledu se sprehodimo skozi Laubengasse do osrednjega trga, kjer dominira stolnica Marijinega vnebovzetja. V poznem popoldnevu se bomo namenili v dolino reke Adiže, proti Meranu, drugemu največjemu mestu v deželi kjer bomo naslednja dva dneva tudi prenočili. Pred nastanitvijo se ustavimo še na večerji, ki jo bomo združili z degustacijo vin, ki so značilna za vinorodno deželo južna Tirolska. Zvečer nastanitev v hotelu in nočitev.

sobota, 12. oktober 2024, drugi dan

Po zajtrku se bomo odpravili v hribe, do najbolj znanega romarskega središča v deželi bazilike Maria Weißenstein, ki se nahaja na nadmorski višini 1.520 metrov. Začetki segajo v leto 1533, ko se je pojavila milostna podoba Matere Božje (Pieta). V 17 stoletju so sezidali romarsko cerkev, stoletje kasneje še samostan servitskega reda. Število romarjev se je znatno povečalo po letu 1988, ko je svetišče obiskal papež Janez Pavel II. Proti poldnevu se bomo vrnili nazaj v dolino, znova v predmestje Merana kjer se nahaja verjetno najlepši botanični vrt pri naših zahodnih sosedih in sicer pri gradu Trautmansdorf. Sredozemsko rastlinje se prekrasno vklaplja v kuliso okoliških tritisočakov. Preostanek popoldneva bomo nato preživeli na posestvu Brandisovih pri kraju Lana. V njihovem dvorcu je nekaj časa prebivala redovnica Leopoldina Brandis, ki je v postopku za blaženost. Po sveti maši v tamkajšnji cerkvi bo čas še za večerjo. Zvečer vrnitev v hotel in nočitev.

Nedelja, 13. oktober 2024, tretji dan

Po zajtrku slovo od hotela, vožnja mimo Bozna in po Brennerski avtocesti do odcepa za dolino Gröden. Po znameniti Dolomitski cesti se bomo skozi kraje Sankt Ullrich, Sankt Christina in Wolkenstein, ki poleg turizma slavijo po rezbarstvu, ki je nekoč blažilo hudo revščino gorskih predelih, povzpeli na vrh prelaza Grödnerjoch, ki je obenem ločnica med dolino Gardena in dolino Badia. V manjšem zaselku Oies se je leta 1852 rodil Josef Freinademetz, ki se je pri 27. letih odločil za misijonsko delo v Aziji (večinoma v današnji Kitajski). 5. oktobra 2003 je bil razglašen za svetnika, edinega dosedaj v skupnosti Ladinov, ki že tisočletja naseljujejo osrednji del Dolomitov. V domačem kraju, blizu rojstne hiše, so v ta namen sezidali cerkev, ki jo leta 2008 obiskal papež Benedikt XVI. In v njej bomo tudi imeli nedeljsko bogoslužje. V zgodnjem popoldnevu se bomo zapeljali mimo Brunecka in Toblacha do mesteca Innichen kjer obiščemo znamenito romansko cerkev svetih Korbinjana in Kandida. Iz Južne jo bomo nato mahnili na Vzhodno, Tirolsko namreč. Poleg skupne zgodovine in kulture jo v tem delu povezuje tudi reka Drava. Pred povratkom v domače kraje se bomo v nedeljskem popoldnevu v Lienzu, upravnem in gospodarskem središču tega dela Tirolske, ustavili na kosilu. Nato pa naprej do Beljaka in mejnega prehoda Karavanke ter proti domačim krajem, kamor bomo prispeli v zgodnjih večernih urah.

Cena romanja je 294,00 €. V ceno je vključeno:

  • prevoz z avtobusom vključno z vsemi cestninami in pristojbinami;
  • nočitev z zajtrkom v mladinskem hotelu v Meranu;
  • večerja (2x);
  • vstopnini iz programa;
  • degustacija vin;
  • kosilo zadnji dan romanja;
  • nezgodno zavarovanje CORIS za tujino;
  • turistična taksa v kraju kjer prenočujemo;
  • organizacija in izvedba romanja.

Možni doplačili:

  • enoposteljna soba (za dve nočitvi);
© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika in Trboj
crossmenu