5. POSTNA NEDELJA – TIHA, PAPEŠKA NEDELJA

Številka: 11/17. 3.2024 Leto: XXXI

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Ciril Jeruzalemski, škof, cerkveni učitelj; v torek sv. JOŽEF, MOŽ DEVICE MARIJE – teden družine; v sredo sv. Klavdija, mučenka; v četrtek sv. Nikolaj iz Flue, kmet; v petek sv. Lea, spokornica; v soboto GOSPODOVO OZNANJENJE MARIJI (LITURGIČNO OBHAJANJE), sv. Turibij, škof; v nedeljo bo 6. POSTNA NEDELJA – CVETNA NEDELJA – sv. Katarina Švedska, redovnica – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! Tiha nedelja je brez konkurence najbolj žalostna nedelja v letu. Tiste, ki smo na praznik prišli počastit Boga (prim. Jn 12,20), v cerkvi pričakajo zakriti križi. V mojem kraju ključarji to opravijo tako vestno, da v prostoru nastane vtis grotesknosti, in srce se stisne v vzdih: »Rada bi videla Jezusa!« On, povzdignjen z zemlje, pa me uči: »Po meni spoznaj Očeta.« Včasih me je strah grmenja (prim. Jn 12,29), nikoli pa tistega, kar je zapisano v mojo notranjost, v srce. In tja je Oče položil svoje globoko upanje zame: da ga bom želela spoznati in da ga bom vzljubila. Tam bo vekomaj odmevala očetovska dobrodošlica, ki jo je izrekel v trenutku mojega stvarjenja. Zato danes in vedno: »Abba …« (Magnificat 3/2024, 233-234).

Radijski misijon »Molitev, utrip življenja« bo od 17. marca do 23. marca 2024. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bo sodeloval br. Štefan Kožuh, krajše nagovore pa bosta pripravljala duhovnik Mitja Markovič in gledališki igralec Gregor Čušin. Posebnost letošnjega misijona bodo »prenosi« govorov iz krajev sv. Frančiška Asiškega, kamor bomo romali radijski sodelavci. Vsebina premišljevanj pa bo v duhu »leta molitve«, kakor nas spodbuja papež Frančišek pred svetim letom. Misijonski nagovori bodo vsak dan ob 11.15 in 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 22. in 24. uro. Posnetki bodo na voljo tudi v radijskem arhivu, na spletni strani Radia Ognjišče. V času radijskega misijona je petek, 22. marca, načrtovan kot spovedni dan (za dekanijo Šenčur župnijska cerkev v Cerkljah na Gorenjskem). Če bo mogoče, bo v vsaki dekaniji na voljo cerkev, kjer bo priložnost za spoved od jutra do večera.

V ponedeljek, 18. 3. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. Za »ponedeljkove« razrede v Smledniku poteka spovedni dan.

V torek, 19. 3. 2024, je praznik SV. JOŽEFA, MOŽA DEVICE MARIJE in začetek tedna družine. Praznični maši sta v Trbojah ob 17. uri in v Smledniku ob 18. uri. Zakaj je bil Jožef čudovit mož in je danes zgled vsem moškim (aleteia.org) Skupina "Pogovor za dušo" se srečala po sveti maši v prostorih KARITAS-A. Teden družine (19. – 23. 3.) je torej v močnih predprazničnih časih, ko so vse priprave usmerjene na veliko noč. Zato letos razmišljamo o tej neizbežni zakonitosti, da gre vsaka družina skozi svoje velikonočno tridnevje. Geslo tedna družine 2024 je Velikonočna skrivnost v družinskem življenju. V tem kontekstu bodo pripravljeni kratki mašni nagovori za posamezne dni: - torek, 19. marca (sv. Jožef) – nagovor v povezavi s praznikom; - sreda, 20. marca – uvodno razmišljanje o velikonočni skrivnosti v družinskem življenju; - četrtek, 21. marca – veliki četrtek v družinskem življenju; - petek, 22. marca – veliki petek v družinskem življenju; - sobota, 23. marca (Gospodovo oznanjenje) – velikonočno jutro v družinskem življenju. Mašni nagovori bodo v začetku marca razposlani po e-pošti na obvestila@rkc.si in pastorala@rkc.si. Objavljeni bodo tudi na cerkvenih portalih katoliska-cerkev.si in portal.pridi.com.

V četrtek, 21. 3. 2024, so ob 16. uri uradne ure, ob 17.30 se v cerkvi v Trbojah prične pobožnost križevega pota, ob 18. uri pa sveta maša. Ob 16. uri so v župnišču uradne ure. Za »četrtkove« razrede v Trbojah poteka spovedni dan.

V petek, 22. 3. 2024, se eno uro pred večerno sv. mašo v Smledniku prične najprej molitev rožnega venca (17. - 17.30 ure), potem pa sledi pobožnost križevega pota (17.30 - 18. ure), ki jo vodijo mladostniki 8. R. župnije Smlednik. Po večerni maši je v župnišču Smlednik srečanje ženske skupine.

V soboto, 23. 3. 2024: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: je generalno čiščenje vseh skupin pred Veliko nočjo – posebno povabljeni starši 3., 7. in 8. R ter ostalih razredov veroučne šole. V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 21 od 30. Na ta dan je liturgično praznovanje Gospodovega oznanjenja Mariji. Praznični maši sta v Trbojah ob 17. uri in v Smledniku ob 18. uri. Obe maši se končata z Marijinimi litanijami in s prejemom blagoslova z Najsvetejšim. Ob 9. uri se v KD Smlednik prične 3. oratorijski dan Magdalena Gornik in post. Najprej bo kateheza o Magdaleni Gornik (9-10), sledi pobožnost križevega pota na Kalvariji (10-11). Po prihodu nazaj je malica (11-11.15), po njej sledi izdelava baganc (11.15-13). Otroci sami naberete nekaj šib in cipresovih vej, bršljina ter to prinesete s seboj. Okoli 13. ure pa je pica. Dar za oratorij je 7 €. Prijavite se pri verouku. Pri sobotni večerni nedeljski maši v Smledniku je že blagoslov oljk.

V nedeljo, 17. 3. 2024, je 6. postna, cvetna nedelja. Svete maše v Smledniku so ob 9. in 17. uri – pri obeh mašah se bere pasijon.Blagoslov zelenja in butaric pred deveto mašo bo ob 8.45 uri. Zberemo se pred KD Smlednik in potem sledi procesija v cerkev sv. Urha. Pri maši ob 17. uri bo blagoslov zelenja pri maši in med mašo bo potekala velikonočna spoved za župniji Smlednik in Trboje.  Maša v Trbojah bo ob 10.30. Zberemo se na ploščadi pred cerkvijo, kjer bo blagoslov zelenja, sledi procesija v cerkev, kjer se daruje sveta maša. Za oljka se da prostovoljni dar,  s katerim podpirate obnove slovenskih istrskih cerkva.

VABILO K OGLEDU FILMOV: Od režiserja filma Zvok svobode prihaja biografski film o eni najvplivnejših oseb na prelomu 20. stoletja: Sveti Frančiški Cabrini. Mati Cabrini | Cineplexx SI Na T-2 je zastonj film meseca marca film Zvok svobode. Po tem, ko zvezni agent reši mladega fanta pred neusmiljeno trgovino z otroki, ugotovi, da je njegova sestrica še vedno v ujetništvu, kar ga popelje na nevarno misijo njenega reševanja. Čas se izteka, zato pusti svojo službo in odpotuje globoko v kolumbijsko džunglo, da bi deklico osvobodil usode, hujše od smrti. Film je posnet po resničnih dogodkih. Zvok svobode – T-2 tv2go

DAJTE V KOLEDAR ŽUPNIJ SMLEDNIK IN TRBOJE: V petek, 12. 4. 2024, bo v Kultrunem domu v Smledniku ob 19.15 ogled filma o Magdaleni Gornik studia Siposh z naslovom Okronana. V nedeljo, 12. 5. 2024, bo pri mašah v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30 uri pričevala Nataša Rupena o Magdaleni Gornik in o svojem spreobrnjenju. V soboto, 1. 6. 2024, je celodnevno romanje po poteh Magdalene Gornik za župniji Smlednik in Trboje.

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Sedaj imamo pokritih 110 okvirčkov in pol (od 300). Če dar za vitraže nakažete na TRR, ga nakažite na TRR župnije Trboje (SI56 0700 0000 1403 195). Bog povrni in vas blagoslovi.

KRONIKA: Od srede, 13. 2. 2024, do četrtka, 14. 3. 2024, je g. Gregor Jenko montiral v kopalnici za goste kopalniško opremo ter radiatorje. Plačili smo tudi račun podjetju 123 Tim d.o.o. oz. zidarju in malarju Hasanu v višini 1.382,00 € (v kopalnici vliv nov estrih, v vseh na novo obnovljenih prostorih pripravil stene – pozidal luknje, poravnal stene z lepilom in mrežico – za beljenje in jih prebelil). Hvala za kvalitetno opravljeno delo.

Milostna podoba Marije s Filerma v Smledniku: Od 2. do 10. marca je bila v naši župniji milostna podoba – ikona Device Marije iz Filerma, slovenska interpretacija. Verniki smo bili povabljeni k molitvi pred podobo vsak dan eno uro pred mašo. V ponedeljek in torek se nas je zbralo kar precej, po maši pa so bile še litanije pred Najsvetejšim. V sredo je bilo malo manj molivcev, v petek, 8. 3.)  pa je bila cerkev spet kar lepo zasedena, saj je bilo po maši še pričevanje duhovnika Marka Čižmana, namenjeno birmanskim kandidatom in njihovim staršem (G. Marko je najprej nagovoril starše, da naj svoje družini posvetijo Bogu. Sledilo je srečanje z kandidati in kandidatkami, starši pa so dobili vprašanja in so bili povabljeni k polurnemu sprehodu. Med srečanjem z bodočimi birmanci jih je g. Marko pozval, naj bodo tudi v času težav pozitivne osebe in naj postanejo osebe, ki sodelujejo drug z drugim. Ko so se vrnili starši, je sledil povzetek. To kateheze so za bodoče birmance in starše skupaj. Če nobenega ni, se otrok pozanima in naredi povzetek na A4 z lastnoročno pisavo. Če bodočega birmanca opravičeno ni, je pa na srečanju navzoč starš, potem povzetka ni potrebno pisati). Sobotna udeležba je bila tudi lepa, posebej slovesno pa je bilo v nedeljo, 3. 9., pri maši ob devetih, ko so prišli trije malteški vitezi in dama Kristina Lazarini Stupica, ki so ikono potem tudi odpeljali. Na slovesnost je prišlo tudi nekaj faranov v narodni noši. Poleg slovesnosti zaradi ikone Device Marije iz Filerma sta bila med mašo z nami tudi pričevalca (na ta dan sta pričevala tudi v Trbojah) – zakonca Nadja in Bojan Mehle, sicer starša devetih otrok, osem je njunih, enega imata pa v rejništvu, ki sta povedala, kako ju je Bog vodil in jima pomagal v težavah. Kako se je dogovoril za obisk milostne Marijine ikone, je župnik povedal: »V petek, 1. marca, sem poklical Milana Preglja, duhovnika malteških vitezov, če bi k nam lahko prišla Marija iz Filerma. Odgovoril je, da lahko pride že 10. marca, ker je nekje odpadlo. Pripeljejo pa jo lahko v soboto, 2. marca, da bomo en teden pred njo molili, 10. marca pa bo slovesen odhod. Običajno je ravno obratno: slovesen prihod, en teden molitve in potem jo odpeljejo. Pripeljal jo je vitez Franci Bukovnik s tovariši in povedal, da smo imeli milost, da smo jo tako na hitro dobili. Ko bo šla od nas, gre pa na Poljsko.« (Marjeta Žebovec) Marija iz Filerma v Smledniku [FOTO] | Družina – vsak dan s teboj (druzina.si) Milostna podoba Marije s Filerma v naši župniji - Župnija Smlednik (zupnija-smlednik.si) V ponedeljek, 11. 3. 2024, je bilo po večerni maši v Smledniku srečanje ŽPS Smlednik in 3 predstavnikov župnije Trboje. Velikonočno tridnevje do velike sobote bo za župniji Smlednik in Trboje skupno v cerkvi sv. Urha ob 19. uri: četrtek (predstavitev prvoobhajancev obeh župnij), petek (pasijon berejo bodoči birmanci obeh župnij), velikonočna vigilija. Na veliko soboto bo blagoslov velikonočnega ognja ob 6.30 pred cerkvijo sv. Urha v Smledniku. Ta ogenj se lahko dobi: za župnijo Trboje ob 7. uri pred župnijsko cerkvijo v Trbojah (pridete vsi tako kot običajno); v Dragočajni od 6.45 do 8.30; v Mošah  od 9. do 11. ure; v Hrašah od 7. do 11. ure pri ključarju Marku Kumru. Blagoslov velikonočnih jedil bo: 13.00 – Zbilje (v cerkvi v Zbiljah); 13.30 – Moše in Dragočajna ( v cerkvi v Mošah); 14.00 – Valburga (v cerkvi v Valburgi); 14.30 – Hraše (na dvorišču pri Malovrhovih); 15.30 – Trboje (v župnijski cerkvi v Trbojah in sledi krajša molitev); 17.00 – Smlednik (v župnijski cerkvi v Smledniku). Maše na veliko noč bodo ob 6.30 v Smledniku z velikonočno procesijo, ob 9. uri v Trbojah v župnijski cerkvi v Trbojah in ob 10.30 zopet v župnijski cerkvi v Smledniku.

Prihodnje leto 2025 bo v Vatikanu razglašeno sveto leto, zato  bomo župniji Smlednik in Trboje poromali v Vatikan in Rim. V letu 2026 bi za župniji Smlednik in Trboje izvedli misijon (predlagani misijonarji Branko Cestnik, Miran Špelič, škof Marjan Turenšek).

Od  velike noči naprej bodo večerne delavniške maše (vključno s soboto) v Smledniku in Trbojah ob 18.30, in z aprilom se začnejo pobirati mašni darovi za mesece od junija do decembra 2024.

MOLITVENI NAMEN: za nove duhovne poklice.

5. POSTNA, tiha, papeška NEDELJA - LETO B/II 17. 3. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: ++ Ivan in Mihaela Jenko Trboje – 10.30: + Gabrijela Kosec, obl.; (+++ brat in starši Stare) Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – šolska mladina in staršiSm. - 6.30 in 8.30 : rožni venec Smlednik – 8.15: pevske vaje Smlednik – 9: družinska maša Trboje – 10: križ. pot 7. in 8. R. Trboje – 10.30: družinska maša  
PONEDELJEK 18. 3. 2024Smlednik - 18: + Franc Jenko, Smlednik, obl.; (v zahvalo za zdravje)  Smlednik – 18.30: krajše češčenje NajsvetejšegaSmlednik in Trboje: verouk Smlednik – 17.30: rožni venec  
TOREK 19. 3. 2024 Sv. JožefTrboje – 18: +++ Milan Jenčič in starši Jenko Smlednik - 18: + Janez Jeraj; (++ Stanislav in Marija Bobnar, obl.)Trboje – 17.30: rožni venec Smlednik in Trboje: verouk Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik – 18.30: Pogovor za dušo
SREDA  - 20. 3.Smlednik – 7: za nove duhovne pokliceSmlednik - 6.30: rožni venec
ČETRTEK 21. 3. 2024Trboje – 17.30: križev pot Trboje – 18: ++ Ukovi starši; (+ Irma Pirc, obl.)Trboje – 16: uradne ure Trboje: verouk
PETEK 22. 3. 2024Smlednik – 17: rož. venecin križev pot (8. R.) Smlednik - 18: ++ Nace in Anica KoderSmlednik – 18.30: ženska skupina
SOBOTA 23. 3. 2024 GOSPODOVO OZNANJENJESmlednik - 9: čiščenje vseh skupin Smlednik - 9: enodnevni oratorij župnij Smlednik in Trboje Trboje – 17: + Janko Ovijač, dar. NSI Šenčur Smlednik - 18: + Tatjana Hegadiččiščenje Trboje: Trboje 21 do 30   Trboje – 16.30: rožni venec Smlednik - 17.30: rožni venec
6. POSTNA NEDELJA - LETO B/II 24. 3. 2024CVETNA NEDELJA  Smlednik - 9: ++ starši Jerala Trboje – 10.30: ++ starši Sajovec Smlednik - 17: za žive in rajne župljane Smlednika in TrbojSmlednik - 8.15 : rožni venec Smlednik – 8.45: blagoslov Trboje – 10: križ. pot 7. in 8. R. Smlednik – 16.30: križev pot
© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika
crossmenu