11. NEDELJA  MED LETOM

Številka: 23/16. 6. 2024 Leto: XXXI

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Albert, duhovnik; v torek sv. Marko in Marcelijan, mučenca; v sredo sv. Nazarij, škof; v četrtek sv. Silverij, papež; v petek sv. Alojzij, redovnik; v soboto sv. Tomaž More in Janez Fisher, mučenca; v nedeljo bo 12. NEDELJA MED LETOM - sv. Jožef Cafasso, duhovnik – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! »Jaz, Gospod, sem govoril in bom to tudi naredil,« tako besedo, ki jo je slišal, citira prerok (Ezk 17,24). Kako pa ti veš, da ti je nekaj povedal Gospod? Tega vprašanja sem deležna večkrat. Besede, ki jih Gospod poseje v moje življenje, so kot svetle slutnje. Odete so v milino in kličejo v dejavno upanje. OB njih postanem tista, ki bdi nad posejanim poljem, računajoč na to, da bo dočakala žetev. Med bilkami na polju življenja so tudi takšne, iz katerih ne bo kruha, v njih je namreč potencial, da se razrastejo mogočna drevesa. Tako človek, ki sodeluje z Božjo milostjo, postane zavetje in dom za »ptice neba« (Mr 4,32). Komu sem gnezdo, komu senca počitka, kdo so moje ptice? Ali vedo, da so dobrodošle? (Magnificat 6/2024, 224).

V ponedeljek, 17. junija, je po večerni sv. maši v Smledniku srečanje odbora za Urhovo nedeljo. Eno uro pred sv. mašo povabljeni k molitvi za domovino pred Najsvetejšim. Prav tako povabljeni v torek, 18. junija.

Vabimo vas na slavilni večer Dotik Duha, ki bo v torek, 18.6.2024, ob 19.45 pri sv. Jožefu v Ljubljani. Gost tokrat skoraj da ne potrebuje predstavitve, saj vsi poznamo duhovnika Martina Goloba. Se bomo potrudili, da ga vprašamo kaj, česar ga drugi še niso. Kot vedno bo priložnost za molitev nad posamezniki, spoved in slavljenje.

S skupino "za dušo" se dobimo v torek, 18. junija, ob 8 uri pred cerkvijo. Odpeljali se bomo na ogled Tavčarjevega dvorca Visoko pri Poljanah. Vrnili se bomo med 12. in 13. uro.

V četrtek, 20. junija, se ob 18. uri se v cerkvi v Trbojah prične molitev rožnega venca, ob 18.30 pa sveta maša, pri kateri se berejo vrtnice. Uradne ure so pred in po maši.  

V soboto, 22. junija: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Valburga 46 do 60 (1/2). V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 21 od 30.

Zakrament sv. zakona bosta sklenila ŽENIN AMRUŠ DEJAN in NEVESTA NATAŠA, roj Zaletelj. Njun zakon izročam v molitev. Pri večerni vaši v Smledniku bomo brali vrtnice.

V nedeljo, 23. junija, je 12. nedelja med letom. Svete maše so v Smledniku ob 7. in 9. uri  ter v Trbojah ob 10.30. Po sv. maši v Trbojah poteka krščevanje.

VZGOJA ZA KULTURO ŽIVLJENJA PROTI KULTURI SMRTI: Evtanazija. Mar res poznamo osnovne pojme? (aleteia.org); Nevarni stranski učinki konoplje, o katerih premalo govorimo (aleteia.org)

Župnija Smlednik je lansko leto naredila in predvajala risano-dokumentarni film o župniji Smlednik. Ta film je tudi že zaščiten preko NUK-a. Vabimo vas, da se naročite na svoj izvod filma na USB ključku. Dar bo 10,00 € in s tem boste tudi pomagali pri snemanju filma o Jakobu Aljažu. Filma se iz ključka ne sme presnemavati, ampak lahko nov izvod dobite v župnišču Smlednik. Film lahko sorodnikom, ki so povezani s Smlednikom, tudi podarite kot darilo.

Letošnji oratorij bo potekal od ponedeljka, 19. 8 do nedelje, 25. 8. V ponedeljek bo kot običajno začetek ob 17. uri. Preostale dni pa bo oratorijski dan trajal od 9.00 do 16.00, v soboto pa od 9.00 do 12.00. Verjamemo, da bodo otroci uživali v družbi. Spoznavali bomo preroka Daniela. Poleg tega bomo imeli ustvarjalne delavnice in popoldne bolj športno obarvane velike igre. Prijave bodo letos potekale po elektronski poti in bodo v začetku zgolj informativne - to pomeni, da svoje otroke zgolj prijavite, prispevek pa poravnate prvi dan oratorija. Cena prispevka za prvega otroka v družini je 25 evrov, za drugega 20, za ostale pa je prijava brezplačna. Možno je tudi plačilo na TRR. ROK za oddajo prijav je 5. JULIJ. Oratorij 2024 (google.com) Prosimo vas, da se prijavnih rokov ZARES držite, saj kasneje prijave ne bodo več možne. V primeru izredno slabe napovedi vremena, bomo primorani tudi letošnji oratorij prilagoditi ali odpovedati.  V kolikor boste imeli še kakšna vprašanja, nam prosim sporočite na elektronski naslov oratorij.smlednik@gmail.com ali pa na številki 041 682 984 (Sara) ali 041 849 885 (Eva). Vabimo animatorje in otroke iz župnij Smlednik in Trboje.

DAJTE V KOLEDAR ŽUPNIJ SMLEDNIK IN TRBOJE:

V torek, 25. junija, bo potekal zahvalni izlet za ministrante in njihove starše iz župnij Smlednik in Trboje. Prosim, da se prijavite. Bolj natančne informacije bodo v naslednjih oznanilih.

V nedeljo, 7. 7. 2024 bo Urhova nedelja. Po sveti maši bo sledil premierni ogled risanega animiranega filma o velikem rojaku duhovniku Jakobu Aljažu, ki bo na ta dan na voljo tudi na USB ključku (dar 10 €), na voljo pa bodo tudi spominski kozarci z podobo Jakoba Aljaža in z naslovom filma Za vse nas, Slovence gre (dar 13 €). Na spletu župnije lahko najdete trailer o filmu: Trailer filma o Jakobu Aljažu (youtube.com). https://demokracija.si/kultura/video-na-prvo-nedeljo-v-juliju-v-smledniku-premierna-predstavitev-animiranega-dokumentarnega-filma-o-duhovniku-skladatelju-planincu-in-domoljubu-jakobu-aljazu/

Od 11. do 13. 10. 2024 za župniji Smlednik in Trboje poteka romanje po Južni Tirolski – domovina Leopoldine Brandis, rodne sestre Anamarije Lazarini (Brixen – maša v stolnici Marijinega vnebovzetja, Bolzano, Merano, Innichen). Dar za romanje bo 294,00 €. Prijave že pobiramo. Do sedaj 28 prijavljenih.  

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Sedaj imamo pokritih 224,25 okvirčkov (od 300). Če dar za vitraže nakažete na TRR, ga nakažite na TRR župnije Trboje (SI56 0700 0000 1403 195). Bog povrni in vas blagoslovi.

KRONIKA: Romanje po poteh Magdalene Gornik. V soboto, 1. junija 2024, smo verniki iz župnij Smlednik in Trboje poromali v kraje, kjer je živela Božja služabnica Magdalena Gornik. Na poti tja smo zmolili veseli del rožnega venca, marsikaj smo si tudi povedali in tako smo prispeli do cerkve Marijinega vnebovzetja pri Novi Štifti pri Sodražici, kamor je Magdalena večkrat poromala in v njej imela tudi zamaknjenja. Potem ko nam je br. Marjan povedal nekaj o cerkvi in njeni zgodovini, smo imeli sveto mašo; petje so vodili mladi pevci iz Trboj, od tam so bili tudi ministranti. Župnik nas je v pridigi spodbujal k popolni izročitvi Jezusu. Po maši smo se odpeljali v Sodražico, kjer smo si po kosilu ogledali cerkev. O njej nam je nekaj povedal tamkajšnji župnik Franc Bizjak, nekako naš sosed, saj je doma v župniji Mavčiče. Iz Sodražice smo odšli na Goro. Najprej smo šli na pokopališče k Magdaleninemu grobu, nato pa v podružnično cerkev Marije Snežne, kjer je bila Magdalena krščena; kot je bila takrat navada, prav na dan rojstva 19. julija 1835. V cerkvi smo zmolili litanije Matere Božje, nekaj o Magdaleni pa nam je povedala avtorica slikanice o njej Nataša Rupena. Pričevala pa je tudi o svojem spreobrnjenju. Iz cerkve smo poromali še malo niže na travnik, kjer stoji križ na mestu, kjer se je Marija prvič prikazala Magdaleni. Vrnitev proti domu je bila bolj sproščena, saj smo se pogovarjali in slišali kar precej šal … (Marjeta Žebovec). Romanje po poteh Magdalene Gornik - Župnija Smlednik (zupnija-smlednik.si)

V junijski številki glasila Sotočje je izšel članek z naslovom Animirani film o Jakobu Aljažu.  Pod okriljem Župnije Smlednik je nastal risani dokumentarni film o duhovniku Jakobu Aljažu, ki bo premierno na ogled v nedeljo, 7. julija. "Ob 9. uri bo v cerkvi sv. Urha sv. maša za blagoslov občanov občine Medvode ter krajanov Krajevnih skupnosti Smlednik in Zbilje, nato pa bomo predvajali film o rojaku iz Zavrha pod Šmarno goro z naslovom Za vse nas, Slovence gre. Začne se s pogovorom o postavitvi stolpa na vrhu Triglava, nato pa predstavlja pot Jakoba Aljaža od rojstva do smrti." Ob tem je župnik in scenarist David Jensterle povedal, da s filmom, pri katerem so sodelovali farani in drugi, nadaljujejo produkcijo, začeto lani, ko so ustvarili animirani film o Župniji Smlednik, pridružujejo se praznovanju tridesetletnice občine, obenem pa pripravljajo na prihodnje leto, ko bo 180. obletnica Aljaževega rojstva in načrtujejo postavitev njegovega kipa pred župniščem. "Zavrh je v času, ko se je rodil Jakob Aljaž, spadal v župnijo Smlednik; tako je bil krščen in imel v novo mašo v župnijski cerkvi sv. Urha." Film bo ob projekciji na voljo tudi na USB ključku, s priporočenim darom zanj bodo obiskovalci podprli nadaljnjo filmsko produkcijo župnije Smlednik, v prvi vrsti delano iz srca, je še pojasnil Jensterle. Poleg tega bodo dogodek zaznamovali spominski kozarci s podobo Jakoba Aljaža in z naslovom filma Za vse nas, Slovence gre. (Ana Jagodic)

V nedeljo, 9. 6. 2024 je bila pri nedeljskih mašah v Smledniku in Trbojah namenska nabirka za vzdrževalna dela v župnišču v Smledniku in v Trbojah. V Smledniku ste za obnovitvena dela v župnišču zbrali 852,30 €, v Trbojah pa za vzdrževalna dela v cerkvi 413,00 €.

Od ponedeljka, 10. 6. 2024 naprej je pleskar Hasan s pomočnikom nadaljeval prenovo še zadnjih prostorov v 1. nadstropju župnišča v Smledniku (glavni hodnik z vežo, dnevno sobo, likalnico in vmesni hodnik med njima). Ostrgal je stene ter odpadli omet nadomestil z novim. Vse stene je premazal z emulzijo. Na dolgem hodniku se je pokazalo, da je estrih ulit na lesene tramove. Pri oknu so bili ti leseni tramovi že gnili, zato smo jih odstranili ter v širini 0,5 metra ulili novo plato. Po hodniku se je odstranil dotrajani estrih ter po hodniku in stopnišču so je odstranila dotrajana keramika.

Gospodar Življenja je k sebi poklical CIRILA BOHINCA. Gospod, daj mu večni pokoj in večna luč naj mu sveti.

MOLITVENI NAMEN: za telesno, duševno in duhovno bogate počitnice.

11. NEDELJA MED LETOM - LETO B/II 16. 6. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj
Smlednik – 9: + Franc Zor; (v zahvalo za zlati poročni jubilej Marije in Ladota)
Trboje – 10.30: + Minka Čebašek, obl.
Sml. – 6.30 in 8.30: rožni venec Smlednik- 9 : zakonski jubilanti Trboje – 10: rožni venec Trboje – 10.30: zakonski jubilanti
PONEDELJEK 17. 6. 2024Smlednik – 17.30: molitev za domovino in rožni venec
Smlednik – 18.30: + Alojz Žavbi
Smlednik – 18.30: vrtnice Smlednik – 19: odbor za Urh ned.
TOREK 18. 6. 2024Smlednik – 17.30: rožni venec
Smlednik – 18.30: v zahvalo; (+ Franci Ločniškar)  
Smlednik – 8: Pogovor za dušo Smlednik – 18.30: vrtnice
SREDA   19. 6. 2024Smlednik – 6.30: rožni venec
Smlednik – 7: + Marijan Podviz, obl.
  Smlednik – 7: vrtnice
ČETRTEK 20. 6. 2024Trboje – 18.30: + Rajko Osel, obl.; (+ Anton Rozman, dar. družina Reblar)Trboje – 18: rožni venec Trboje – 18.30: vrtnice
PETEK 21. 6. 202417.30 – Valburga: + Daniela Rozman, 30. dan
Smlednik – 18.30: + Alozij Vesel in Alojzija Bilčič
  Smlednik – 18.30: vrtnice
SOBOTA 22. 6. 2024Smlednik – 15: poročna maša Smlednik - 18: rožni venec
Smlednik – 18.30: +++ Anica Jerala in iz rodbine Tomažič; (+ Jožefa Jenko)
Smlednik - 9: čisti Valburga 46 - 60 (1/2) čiščenje Trboje: čisti Trboje 21 do 30 Smlednik – 18.30: vrtnice
12. NEDELJA MED LETOM - LETO B/II 23. 6. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj
Smlednik – 9: ++ starši Ana in Jurij Rozman; (v zahvalo)
Trboje – 10.30: + Ivana Jenkole; (+ Jožef Čebašek, dar. Žnidaršič iz Milj)
Smlednik – 6.30: rožni venec Smlednik - 8.30: rožni venec   Trboje – 10: rožni venec Trboje – 11.30: sv. krst
© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika in Trboj
crossmenu