Romanje v Nettuno, Rim in Vatikan

Od ponedeljka, 19. 2. 2024, do petka, 23. 2. 2024, je župnik s sedmimi romarji iz Smlednika in Trboj romal v Nettuno, Rim in Vatikan.

V ponedeljek smo se odpeljali do Le Ferriere, kjer smo v hiši, kjer je sv. Marija Goretti bila umorjena, darovali sv. mašo. Po maši smo se odpravili v Nettuno, kjer smo v hotelu prespali.

V torek smo dopoldne obiskali v Nettunu bolniško sobo, kjer je sv. Marija Goretti umrla in pred smrtjo odpustila svojemu morilcu. Pot nas je potem vodila v svetišče Device Marije in sv. Marije Goretti, kjer smo v kripti, kjer ležijo posmrtni ostanki svetnice, darovali sv. mašo. Po maši smo obiskali spominsko sobo svetnice, kjer se nahaja tudi vitrina z vsemi publikacijami in filmi, ki so po svetu izšli o tej svetnici. Našli smo tudi publikacije in film, ki jih je o tej svetnici izdala župnija Tržič – Bistrica, kjer je zavetnica sv. Marija Goreti in kjer je včasih župnikoval župnik David. Popoldne pa smo se že odpeljali priti Rimu, kjer smo obiskali baziliko sv. Pavla zunaj obzidja, kjer nas je čakal Boštjan, ki je postal naš »vodič«. Zvečer smo se odpravili v slovenski papeški inštitut Slovenik, kjer smo prenočevali.

V sredo smo dopoldne obiskali baziliko Marije Velike oz. Snežne, kjer smo darovali sv. mašo. Po maši nas je Boštjan odpeljal do bazilike v Lateranu (tudi v krstilnico), kjer nam je razložil antični Rim.  Popoldne smo si ogledali Kolosej in Forum, spomenik Viktorja Emanuela II. (spomenik združeni Italiji), Beneški trg, cerkev sv. Petra v verigah, baziliko 12 – ih apostolov in Fontano de Trevi. 

V četrtek, na god sedeža sv. Petra, smo mašo darovali v baziliki sv. Petra. Kip apostola Petra je bil oblečen, kar se zgodi samo še na praznik 29. 6. Po maši so nekateri šli še na kupolo, ostali smo molili v baziliki. Popoldne nas je pot vodila po srednjeveškem Rimu: do cerkve sv. Ignacija, Panteona in Španskih stopnic. Nekateri smo kasneje šli še do ostankov akvadukta.

V petek pa smo dopoldne obiskali katakombe sv. Kalista, kjer smo darovali sveto mašo. Sledila je še pot domov.

© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika in Trboj
crossmenu