Romanje k sv. Urhu v Augsburg in po Bavarski

Farani župnije Smlednik smo si med 13. in 15. oktobrom 2023 izpolnili že kar dolgoletno željo, da poromamo v Augsburg na Bavarskem, kjer se je rodil in pozneje postal škof sv. Urh, zavetnik naše župnije.

Na romanju so se nam pridružili tudi romarji iz župnij sv. Urha iz Žabnice, Svetega Duha pri Škofji Loki in še nekaterih drugih gorenjskih župnij. Celo  pot nas je spremljal vodič Peter, ki nam je povedal veliko o zgodovini krajev in tudi o aktualnih temah, povezanih s pokrajinami, ki smo jih obiskali. Naš g. župnik David je poskrbel za duhovne vsebine in nas ves čas povezoval v molitvi rožnega venca, nam bral božjo besedo in nam razlagal o sveti maši kot posebnem daru, ki ga imamo katoličani.

Prvi postanek smo namenili obisku Kimskega jezera s spominsko cerkvico na Moškem otoku (Herrenchiemsee), kjer smo Slovenci po krstu Gorazda in Hotimira sprejeli krščansko vero. V prečudovitem sončnem dnevu smo tam obiskali tudi grad, ki ga je dal zgraditi Ludvik II. Bavarski kot kopijo Versaja, ker je bil velik občudovalce Ludvika XIV. V popoldanskem času smo prispeli v Augsburg, kjer smo najprej imeli sveto mašo in obiskali grob svetega Urha v tamkajšnji stolnici, ki je zanimiva tudi zato, ker je tik ob njej tudi evangeličanska cerkev. Augsburg je eno najstarejših nemških mest z znamenito renesančno mestno hišo in trgom. Božja beseda, ki nas je ta dan spremljala, je bil odlomek o gorečem ognju, spodbuda, da odrinemo na globoko in se trudimo biti goreči kristjani, da nismo le tleči ogenj, ki ob najmanjšem vetriču ugasne.

Sobotni dan je bil namenjen obisku prestolnice Bavarske: obiskali smo München ali Monakovo po slovensko. Najprej smo obiskali olimpijski stolp in si ogledali mesto z višine več kot 150 m. Sledil je sprehod proti centru mesta, kjer smo v eni od manjši Marijih cerkva imeli sveto mašo. Po njej smo obiskali čudovito gotsko stolnico, kjer pa je žal precej turistično razpoloženje. V opoldanskem času smo si vzeli tudi čas za obisk pivnice JB, da smo se malo okrepčali pred obiskom centra mesta z mogočnim rotovžem in znamenitega tehničnega muzeja. Na poti proti hotelu smo se spet povezali v molitvi in premišljevanju Svetega pisma, odlomka o Marti in Mariji, ko smo razmišljali o prioritetah: kaj postavljamo na prvo mesto v svojem življenju. Prenočevali smo na avstrijski strani v čudovitem mestecu Schärding.

Nedeljsko jutro nas je pozdravilo z malo dežja in precej hladnejšim vremenom. Prva pot nas je vodila v Passau, kjer smo se udeležili župnijske svete maše v veličastni baročni stolnici z največjimi orglami na svetu, ki smo jim lahko prisluhnili. Passau leži na sotočju rek Donave, Inna in Ilza. Po sotočju smo se popeljali s turistično ladjo in si ogledali mesto tudi s te perspektive. Popoldan je bil namenjen obisku rojstne župnije papeža Benedikta XVI., mesta Marktla am Inn. Na poti tja nas je spremljala molitev in premišljevanje odlomka, kako je Jezus ozdravil hromega zaradi vere njegovih prijateljev. Doumeli smo skrivnost tega odlomka, kako lahko tudi mi s svojo vero skrbimo za svoje bližnje, ki so se morda oddaljili od Boga. V rojstnem kraju papeža Benedikta smo si ogledali film o njegovem življenju in njemu posvečen muzej. Obiskali smo tudi tamkajšnjo župnijsko cerkev.

Potem pa je že sledila pot domov z molitvijo rožnega venca in ob premišljevanju odlomka o krvotočni ženi in njeni močni veri, ki jo Jezus spoznal in njeno prošnjo uslišal. Tudi naša vera je po tem romanju trdnejša. Ostalo nam je veliko lepih spominov na vse skupne molitve, duhovne vsebine in prijetno druženja s sofarani, g. župnikom in prijatelji iz bratskih župnij – se že veselimo naslednjega romanja.

© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika
crossmenu