NEDELJA  SVETE TROJICE

Številka: 21/26. 5. 2024 Leto: XXXI

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek bl. Alojzij Grozde, mučenec; v torek sv. Anton Julijan, mučenec; v sredo sv. Maksim Emonski, škof, sv. Pavel VI., papež; v četrtek SV. REŠNJE TELO IN KRI – TELOVO, sv. Kancijan in oglejski mučenci; v petek OBISKANJE DEVICE MARIJE, sv. Matilda, redovnik; v soboto sv. Justin, mučenec - vrtnice; v nedeljo bo 9. NEDELJA MED LETOM - sv. Marcelin in Peter, mučenec – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! Zvedave otroške oči so sposobne vsakovrstnih vprašanj. Prav lahko tudi tegale: »Kdaj goduje dobri Bog?« No, ni čisto tako, ker dobri Bog nima zavetnika, gotovo pa je nedelja Svete Trojice tisti dan v cerkvenem letu, ko Gospoda zavestno in – upam – še posebej nežno kličemo z njegovim polnim imenom: Oče in Sin in Sveti Duh. Jezusovo zadnje naročilo, njegovo zadnja želja na tem svetu daje apostolom pooblastilo krščevati učence v to ime. Po krstu sem potopljena v polno ime Boga; moje ime je neizbrisno vtisnjeno v Božje Srce, v Življenje samo. V Božjih očeh je moje ime ljubljeno in sveto. Kaj pa Božje ime v mojih očeh? Morda lahko to vprašanje vključim v pripravo na naslednjo spoved … (Magnificat 5/2024, 342 - 343).

V ponedeljek, 27. maja, pri večerni sveti maši v Smledniku poteka šmarnična pobožnost. Ob 18.30 v Trbojah v cerkvi poteka šmarnična pobožnost. Goduje bl. Alojzij Grozde. Naj nam izprosi globoko vero in ljubezen do evharistije, ki je krasila njega.

V torek, 28. maja, pri večerni sveti maši v Smledniku poteka šmarnična pobožnost. Ob 18.30 v Trbojah v cerkvi poteka šmarnična pobožnost.

V sredo, 29. maja, pri večerni sveti maši v Smledniku poteka šmarnična pobožnost. Ob 18.30 v Trbojah v cerkvi poteka šmarnična pobožnost.

V četrtek, 30. maja, bomo obhajali slovesni, zapovedani praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi. Na ta dan se bomo Bogu zahvalili za njegovo navzočnost v zakramentu Sv. Rešnjega Telesa in Krvi – evharistije, ki je središče krščanske vere in zakramentalnega življenja vernih. Evharistija je primarni zakrament predvsem zato, ker je pri drugih zakramentih prisotno udeleženje pri neki Kristusovi kreposti, pri evharistiji pa je vsebovan Kristus sam, učlovečena Beseda, glavni avtor zakramentov. Evharistija je tudi zakrament edinosti Cerkve, saj se z njo izrazi in hkrati uresničuje edinost Božjega ljudstva. Jezus je postavil sveto evharistijo pri zadnji večerji in ob njej tudi zakrament duhovniškega posvečenja. Tako so duhovniki vseh časov in krajev prejeli pooblastitev od Jezusa, da nadaljujejo in ponavzočujejo Jezusovo dejanje pri zadnji večerji. Praznične sv. maše bodo v Smledniku ob 7.00 in 18.30 (pri tej maši poteka tudi šmarnična pobožnost) ter v Trbojah ob 17.30 uri. Telovska procesija bo potekala po sv. maši ob 18.30 po vasi Smlednik. Lepo prosim, da postavite oltarje na dogovorjena mesta - nanje postavite križ, dve sveči in cvetje. Nosilce bander in neba prosim, da pridete in pripomorete k večji svečanosti procesije z nošnjo omenjenih pripomočkov. Povabimo otroke in njihove družine, da prinesete košare cvetja in ga pred oltarji potresate. Tudi cerkveni pevci in pevke ter pritrkovalci z glasbo počastite Boga v sv. evharistiji.  Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem. Ob 16. uri bodo v župnišču v Trbojah uradne ure, šmarnice pa v cerkvi v Trbojah ob 18.30.

V petek, 31. maja, pri večerni sveti maši v Smledniku poteka šmarnična pobožnost. Ob 18.30 v Trbojah v cerkvi poteka šmarnična pobožnost. Ta dan je praznik Obiskanja Device Marije. Ob 19.30 je v KD Smlednik za župniji Smlednik in Trboje srečanje z zdravnico Ando Perdan, dr. med. spec. splošne med. - upokojena . Pojasnila bo, kaj evtanazija v resnici je in kaj je pomoč pri samomoru. Kratek pogled skozi prizmo zgodovine: Podatki iz dežel, kjer se evtanazija že izvaja predvsem na primeru Kanade, Nizozemske in Švice, o predlogu zakona za uzakonitev evtanazije pri nas, etične dileme in zlorabe ter osebne izkušnje spremljanja težko bolnih in umirajočih.

V soboto, 1. junija: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Valburga 1 do 15 (2/2). V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Žerjavka od 1 od 14. Pri sv. maši v Smledniku ob 18.30 poteka šmarnična pobožnost. Ob 18.30 v Trbojah v cerkvi poteka šmarnična pobožnost. Na ta dan je tudi celodnevno romanje po poteh Magdalene Gornik za župniji Smlednik in Trboje (Nova Štifta – ob 10. uri sv. maša, Sodražica, Gora (z nami bo Nataša Repen) in Nova vas.  Dar za odrasle je 20 €, za osnovnošolske otroke pa 15 €. V dar je vključeno hladno kosilo in prevoz. Pijača bo iz popotne torbe, priporočamo se tudi za kakšno termovko kave in pecivo. Prijave še sprejemamo, trenutno je 61 prijavljenih (31 + 37). Odhod bo ob 8. uri iz dveh krajev (izpred cerkve sv. Urha in izpred GD v Trbojah). Vrnemo se do 18. ure.

V nedeljo, 2. junija, je 9. nedelja med letom. Svete maše so v Smledniku ob 7. in 10.30  ter v Trbojah ob 9.00. Pri maši v Smledniku ob 10.30 potekajo krsti. Telovska procesija v Trbojah bo potekala po sv. maši ob 9.00 po vasi Trboje. Lepo prosim, da postavite oltarje na dogovorjena mesta - nanje postavite križ, dve sveči in cvetje. Banderonosce in nosilce neba prosim, da pridete za nošnjo omenjenih pripomočkov. Povabimo otroke in njihove družine, da prinesete košare cvetja in ga pred oltarji potresate. Tudi cerkveni pevci in pevke ter pritrkovalci z glasbo počastite Boga v sv. evharistiji.  Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem.

Župnija Smlednik je lansko leto naredila in predvajala risano-dokumentarni film o župniji Smlednik. Ta film je tudi že zaščiten preko NUK-a. Vabimo vas, da se naročite na svoj izvod filma na USB ključku. Dar bo 10,00 € in s tem boste tudi pomagali pri snemanju filma o Jakobu Aljažu. Filma se iz ključka ne sme presnemavati, ampak lahko nov izvod dobite v župnišču Smlednik. Film lahko sorodnikom, ki so povezani s Smlednikom, tudi podarite kot darilo.

Letošnji oratorij bo potekal od ponedeljka, 19. 8 do nedelje, 25. 8. V ponedeljek bo kot običajno začetek ob 17.00. Preostale dni pa bo oratorijski dan trajal od 9.00 do 16.00, v soboto pa od 9.00 do 12.00. Verjamemo, da bodo otroci uživali v družbi. Spoznavali bomo preroka Daniela. Poleg tega bomo imeli ustvarjalne delavnice in popoldne bolj športno obarvane velike igre. Prijave bodo letos potekale po elektronski poti in bodo v začetku zgolj informativne - to pomeni, da svoje otroke zgolj prijavite, prispevek pa poravnate prvi dan oratorija. Cena prispevka za prvega otroka v družini je 25 evrov, za drugega 20, za ostale pa je prijava brezplačna. Možno je tudi plačilo na TRR. ROK za oddajo prijav je 5. JULIJ. Oratorij 2024 (google.com) Prosimo vas, da se prijavnih rokov ZARES držite, saj kasneje prijave ne bodo več možne. V primeru izredno slabe napovedi vremena, bomo primorani tudi letošnji oratorij prilagoditi ali odpovedati.  V kolikor boste imeli še kakšna vprašanja, nam prosim sporočite na elektronski naslov oratorij.smlednik@gmail.com ali pa na številki 041 682 984 (Sara) ali 041 849 885 (Eva). Vabimo animatorje in otroke iz župnij Smlednik in Trboje.

Srhljiva vezana trgovina? Evtanazija mladih in darovanje organov | Družina – vsak dan s teboj (druzina.si)

DAJTE V KOLEDAR ŽUPNIJ SMLEDNIK IN TRBOJE:

V nedeljo, 16. 6. 2024 je nedelja zakonskih jubilantov v Smledniku ob 9.00 in v Trbojah ob 10.30. K prijavi vabljeni vsi zakonski jubilanti, ki praznujete 5, 10, 15, …, 50, … let. Prijavite se župniku. V nedeljo, 7. 7. 2024 bo Urhova nedelja. Po sveti maši bo sledil premierni ogled risanega animiranega filma o velikem rojaku duhovniku Jakobu Aljažu, ki bo na ta dan na voljo tudi na USB ključku (dar 10 €), na voljo pa bodo tudi spominski kozarci z podobo Jakoba Aljaža in z naslovom filma Za vse nas, Slovence gre (dar 13 €). Od 11. do 13. 10. 2024 za župniji Smlednik in Trboje poteka romanje po Južni Tirolski – domovina Leopoldine Brandis, rodne sestre Anamarije Lazarini (Brixen – maša v stolnici Marijinega vnebovzetja, Bolzano, Merano, Innichen). Dar za romanje bo 294,00 €. Prijave že pobiramo. Do sedaj 13 prijavljenih.  

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Sedaj imamo pokritih 191 okvirčkov (od 300). Če dar za vitraže nakažete na TRR, ga nakažite na TRR župnije Trboje (SI56 0700 0000 1403 195). Bog povrni in vas blagoslovi.

KRONIKA: Gospodar Življenja je k sebi poklical Danielo Rozman, roj. Šuštaršič. Gospod, daj ji večni pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru. Amen.

MOLITVENI NAMEN: za srečno zadnjo uro.

NEDELJA SV. TROJICE - LETO B/II 26. 5. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj
Smlednik - 9: + Ivan Vehovar (+ Angela Zlate) Trboje – 10.30: +++  Viktor in Marija Jenkole Smlednik - 15: maša za starejše, bolne in onemogle
Smlednik – 6.30: rožni venec S. – 8.15: pevske vaje za otroke S.- 8.30 : rožni venec S. – 9: družinska maša
Trboje – 10: rožni venec
PONEDELJEK 27. 5. 2024 bl. Alojzij Grozde, muč.Smlednik – 18: rožni venec
Smlednik – 18.30: + Angela Rezar, dar. Martina Eržen; (++ Manca in Mirko Mohar, obl.)
Smlednik  in Trboje: verouk Trboje – 18.30: šmarnice Smlednik – 18.30: šmarnice  
TOREK 28. 5. 2024  Valburga – 17.30: + Daniela Rozman, 7. dan Smlednik – 18: rožni venec
Smlednik – 18.30: + Ivana in Maks Bonča; (+Ivan Zorman)
Smlednik  in Trboje: verouk Smlednik – 18.30: šmarnice Trboje – 18.30: šmarnice
SREDA   29. 5. 2024  Smlednik – 18: rožni venec
Smlednik – 18.30: + Ivan Dežman, obl.; (+ Andrej Zorman, dar. Thovnikovi)
Smlednik  : verouk Smlednik – 18.30: šmarnice Trboje – 18.30: šmarnice
ČETRTEK 30. 5. 2024 SV. REŠNJE TELO IN KRI - TELOVOSmlednik – 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj
Trboje – 17: rožni venec
Trboje – 17.30: + Vinko Dolinšek; (+ Franci Aci Šink)
Smlednik – 18.30: + Marija Oblak, obl. Smlednik – 18.30: šmarnice in telovska procesija
S. – 6.30 in 18: rožni venec Trboje: verouk Trboje – 16: uradne ure Trboje – 17: rožni venec Trboje – 18.30: šmarnice
PETEK 31. 5. 2024  OBISKANJE DEVICE MARIJE
Smlednik – 18: rožni venec
Smlednik – 18.30: + Marija Burgar, obl.
Trboje – 18.30: šmarnice Smlednik – 18.30: šmarnice Smlednik – 19.30: zdravnica Anda Perdan o evtaniziji
SOBOTA 1. 6. 2024Smlednik - 18: rožni venec
Smlednik – 18.30: +++ Alojz, obl., in straši Štilec ter vsi rajni Stenovec Smlednik – 18.30: vrtnice
8: župnijsko romanje župnij Smlednik in Trboje Smlednik - 9: čisti Valburga 1-15 (2/2) čiščenje Trboje: čisti Žerjavka 1 do 14
9. NEDELJA MED LETOM - LETO B/II 2. 6. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj
Trboje – 9: + Jožef Čebašek, dar. Marija Hlebčar
Smlednik – 10.30: ++ Tone in Tončka Grabec  
Sml. – 6.30 in 10: rožni venec Trboje – 8.30: rožni venec Trboje – 9: telovska procesija Smlednik- 10.30 : rožni venec
© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika in Trboj
crossmenu