Na Urhovo nedeljo z animiranim filmom o župniji

V Smledniku smo v nedeljo, 9. julija, praznovali patrocinij in pripravili zunanjo slovesnost ob godu sv. Urha. Praznovanje se je sicer začelo že v torek, 4. julija, na svetnikov god, ko smo imeli celodnevno češčenje Najsvetejšega. V nedeljo sta bili maši ob 7. in 10. uri. Slednjo so prenašali na programu Ars Radia Slovenija in na Radiu Ognjišče. V pridigi je župnik David Jensterle naprej predstavil življenje in osebnost sv. Urha, potem pa razmišljal o prebranem evangeliju in o tem, kdo so modri in razumni in kdo mali; kdo so bili modri in razumni nekoč in kdo so zdaj.

Po maši pa smo bili povabljeni na ogled animiranega dokumentarnega filma o sv. Urhu in župniji Smlednik. Avtor scenarija je župnik, k sodelovanju pa je poleg grafičnega oblikovalca Juana Juvančiča povabil še nekaj faranov: dve odrasli za lepšo slovenščino in dva otroka, brata in sestro, ki poleg župnika bereta besedilo filma.  Za župnika je bil to nekako peti takšen projekt, vse je delal z grafičnim oblikovalcem in avtorjem risank Juanom Juvančičem, po domače Janezom Juvančičem, ki je pred 15 leti je prišel iz Argentine v Slovenijo. Pustil je vse in prišel, ker se v Sloveniji počuti bolje kot v Argentini in ker je Slovenija tako zelo lepa. O tem je pripovedoval tako nam na prireditvi kot v pogovoru, objavljenem na spletni strani Socialne akademije https://socialna-akademija.si/juan-juvancic-in-moras-se-zabavat-ker-en-nasmeh-naredi-boljse-zivljenje/.

Radovednost in odnos do svetega zavetnika in župnije sta privabila farane, da so napolnili dvorano Kulturnega doma. Najprej so poslušali nekaj o tem, kako je nastajal film, potem si pa film ogledali. Gradivo za film je župnik dobil v publikacijah o Smledniku, ki so izšle v zadnjih letih, iz njih je tudi slikovno gradivo, po katerem je delal oblikovalec. Aplavz na koncu je povedal veliko, še več pa besede navdušenja na trgu pred Kulturnim domom oz. pod cerkvijo. Kar dolgo smo se družili ob dobri domači hrani (kranjske klobase in praženec, po domače šmorn) in pijači, manjkal ni niti desert – pod senčniki seveda.  

Napisala: Marjeta Žebovec

© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika
crossmenu