Moško romanje na praznik sv. Jožefa

V soboto, 18. 3. 2023, je bilo romanje mož, mladeničev in dečkov. Poleg župnika je na romanje šlo še 17 predstavnikov moškega spola. Začeli smo s sv. maše v cerkvi sv. Urha v Smledniku. Ko smo se po maši peljali v Ivančno gorico, smo molili rožni venec.

Po kavi smo okoli 9. ure vstopili v župnijsko cerkev sv. Jožefa. To je mlada župnija, ki je bila ustanovljena leta 1989. Po Ivančni Gorici smo se odpravili na Zaplaz pri Čatežu. Cerkev Marijinega vnebovzetja na Čatežu je znana romarska cerkev, ki se nahaja na 543 m visokem hribu Zaplaz. Je podružnična cerkev Župnije Čatež - Zaplaz in škofijsko romarsko središče Škofije Novo mesto. Znana je tudi kot zadnje počivališče slovenskega mučenca, blaženega Lojzeta Grozdeta, katerega relikvije se nahajajo v oltarju v desni stranski kapeli.

Ko nam je župnik Marcos Japelj razložil zgodovini svetišča, smo imeli Marijine litanije, po katerih smo se spustili pod hrib v gostilno Ravnikar in imeli kosilo. Ko smo se nasitili, smo se odpravili v Šentjernej oz. v vas Sela in tam smo obiskali kobilarno Hosta. Sledilo je pitje kave v Šentjerneju. Zadnji postanek se je zgodil v vinski kleti in čokoladnici Andreja Kuneja v Brestanici.

Tu smo imeli degustacijo vin, čokolade in mesnih dobrot. Ta vinska družina neguje tudi vinsko in čokoladno tradicijo menihov trapistov, ki se delovali v bližnjem gradu Rajhenburg. Po degustaciji smo se opravili domov, med potjo zmolili rožni venec. Naslednje leto bo moško romanje 16. 3. 2024.

Nekaj utrinkov iz romanja

© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika
crossmenu