9. NEDELJA  MED LETOM

Številka: 22/2. 6. 2024 Leto: XXXI

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Karel Lwanga in ugandski mučenci; v torek sv. Frančišek Caracciolo, redovnik; v sredo sv. Bonifacij, škof; v četrtek sv. Norbert, škof; v petek SRCE JEZUSOVO,sv. Robert, opat – prvi petek; v soboto MARIJINO BREZMADEŽNO SRCE, sv. Medard, škof – prva sobota; v nedeljo bo 10. NEDELJA MED LETOM - sv. Primož in Felicijan, mučenca – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! »Neko soboto je šel Gospod skozi žitna polja« (Mr 2,23). Ne morem se nagledati tega prizora. Nebeški je. Sobota je zaradi človeka. In žito je zaradi človeka, evharistija je zaradi človeka. Gospod mi tako privošči nebesa (in tako mu manjkam tam …), da mi jih vsakih sedem dni pripravi na zemlji. Predme razgrne 24 ur otroštva: namenja mi jih, da bi lahko odložila okove dela in hitenja in se v miru posvetila času z Očletom (in Mamo), praznovanju z brati in prijatelji, uživanju stvari, ki resnično osrečujejo. Ali ne bi po takšnem dnevu zaspala s hvaležnim nasmehom v srcu? Gospodov dan je žitno polje, v njegovih klasih me dozorelo čaka vse tisto, česar so željne moje globine. Hodim skozenj ali mimo? (Magnificat 6/2024, 54).

V ponedeljek, 3. junija, pri večerni sveti maši v Smledniku beremo vrtnice o Jezusovem Presvetem Srcu in to cel mesec junij.

V torek, 4. junija, je po večerni maši v Smledniku srečanje Župnijske Karitas Smlednik. Vabimo tudi nove prostovoljke in prostovoljce. Lepo vabljeni.

V četrtek, 6. junija, so ob 16.00 uradne ure, ob 18.00 se v cerkvi v Trbojah prične molitev rožnega venca, ob 18.30 pa sveta maša. Po župniji Trboje dopoldne poteka obisk bolnih, onemoglih in ostarelih.

V petek, 7. junija, dopoldne po župniji Smlednik obiskujem bolne, onemogle in ostarele. Ker je prvi petek v mesecu, bo pol ure pred večerno mašo v Smledniku priložnost za spoved in molitev rožnega venca. Večerna sv. maša se konča z litanijami Srcu Jezusovemu in s prejemom blagoslova z Najsvetejšim. Je praznik Srce Jezusovo. Srce Jezusovo – simbol večne Božje ljubezni (aleteia.org); Srce Jezusovo, slovesni praznik | Katoliška cerkev (katoliska-cerkev.si).

V soboto, 8. junija: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9.00: Valburga 16 do 45 (1/2). V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 1 od 10. Ker je prva sobota v mesecu, bo pol ure pred večerno mašo v Smledniku priložnost za spoved in molitev rožnega venca. Večerna sv. maša se konča z litanijami Matere Božje in s prejemom blagoslova z Najsvetejšim. Za praznikom Jezusovega srca se v bogoslužju spominjamo tudi Marijinega srca, ljubezni Jezusove Matere Marije. Praznik je uvedel papež Pij XII. leta 1944. Marijino brezmadežno srce | Katoliška cerkev (katoliska-cerkev.si), Marijino Srce bo zmagalo - kaj to pomeni? - Blagovest; Mož, ki je dobil vzdevek apostol Kranjske (aleteia.org); Deset dejstev o Martinu Luthru in protestantizmu (aleteia.org).

V nedeljo, 9. junija, je 10. nedelja med letom. Svete maše so v Smledniku ob 7.00 in 9.00 ter v Trbojah ob 10.30. Pri mašah v Smledniku ob 9.00 in v Trbojah ob 10.30 bo potekala slovesnost ob zaključku veroučne šole. Po mašah vam bodo razdelili praktične nagrade (SPRIČEVALA BODO DOBILI V TEDNU PO 9. JUNIJU). Prav je, da se tudi starši pridete k sv. maši zahvaliti za dar vere in za svoje družine in otroke. Pri vseh nedeljskih mašah (v Smledniku že v soboto) tako v Smledniku kot v Trbojah bo potekala namenska nabirka za vzdrževalna dela v župnišču Smlednik oz. v zakristiji v Trbojah.

Župnija Smlednik je lansko leto naredila in predvajala risano-dokumentarni film o župniji Smlednik. Ta film je tudi že zaščiten preko NUK-a. Vabimo vas, da se naročite na svoj izvod filma na USB ključku. Dar bo 10,00 € in s tem boste tudi pomagali pri snemanju filma o Jakobu Aljažu. Filma se iz ključka ne sme presnemavati, ampak lahko nov izvod dobite v župnišču Smlednik. Film lahko sorodnikom, ki so povezani s Smlednikom, tudi podarite kot darilo.

Letošnji oratorij bo potekal od ponedeljka, 19. 8 do nedelje, 25. 8. V ponedeljek bo kot običajno začetek ob 17. uri. Preostale dni pa bo oratorijski dan trajal od 9.00 do 16.00, v soboto pa od 9.00 do 12.00. Verjamemo, da bodo otroci uživali v družbi. Spoznavali bomo preroka Daniela. Poleg tega bomo imeli ustvarjalne delavnice in popoldne bolj športno obarvane velike igre. Prijave bodo letos potekale po elektronski poti in bodo v začetku zgolj informativne - to pomeni, da svoje otroke zgolj prijavite, prispevek pa poravnate prvi dan oratorija. Cena prispevka za prvega otroka v družini je 25 evrov, za drugega 20, za ostale pa je prijava brezplačna. Možno je tudi plačilo na TRR. ROK za oddajo prijav je 5. JULIJ. Oratorij 2024 (google.com) Prosimo vas, da se prijavnih rokov ZARES držite, saj kasneje prijave ne bodo več možne. V primeru izredno slabe napovedi vremena, bomo primorani tudi letošnji oratorij prilagoditi ali odpovedati.  V kolikor boste imeli še kakšna vprašanja, nam prosim sporočite na elektronski naslov oratorij.smlednik@gmail.com ali pa na številki 041 682 984 (Sara) ali 041 849 885 (Eva). Vabimo animatorje in otroke iz župnij Smlednik in Trboje.

Pismo škofa Štumpfa o evtanaziji in marihuani: “Življenje ali smrt?” | Nova24TV;

SŠK: Katoličani bomo na referendumu o evtanaziji glasovali PROTI | Nova24TV;

Škof Jamnik: 'Gre za logiko skrajnega podivjanega kapitalizma in liberalizma' | Katoliška cerkev (katoliska-cerkev.si);

Stališče SŠK do referendumskega vprašanja o uzakonjenju samomora s pomočjo | Katoliška cerkev (katoliska-cerkev.si);

Škof Jamnik odgovarja: Zakaj pravica do samomora ne more biti pravica? | Katoliška cerkev (katoliska-cerkev.si);

Gradivo za informirano odločitev na referendumu o asistiranem samomoru | Katoliška cerkev (katoliska-cerkev.si);

Skupna izjava verskih skupnosti glede uvajanja samomora s pomočjo v slovensko zakonodajo | Katoliška cerkev (katoliska-cerkev.si);

Slovenski škofje ostro nasprotujejo predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja | Katoliška cerkev (katoliska-cerkev.si);

Za kulturo spoštovanja vsakega človeškega življenja – Izjava Komisije Pravičnost in mir | Katoliška cerkev (katoliska-cerkev.si);

Evtanazija je zločin proti življenju - Pismo Kongregacije za nauk vere z naslovom Usmiljeni Samarijan | Katoliška cerkev (katoliska-cerkev.si);

Psihoze, shizofrenija, nasilna dejanja in samomorilnost – vse to zaradi kajenja marihuane? | Radio Ognjišče (ognjisce.si);

Koordinator v skupnosti Srečanje Brane Miličević: Vedno več je primerov psihoz po kajenju marihuane | Radio Ognjišče (ognjisce.si)

DAJTE V KOLEDAR ŽUPNIJ SMLEDNIK IN TRBOJE:

V nedeljo, 16. 6. 2024 je nedelja zakonskih jubilantov v Smledniku ob 9.00 in v Trbojah ob 10.30. K prijavi vabljeni vsi zakonski jubilanti, ki praznujete 5, 10, 15, …, 50, … let. Prijavite se župniku.

V nedeljo, 7. 7. 2024 bo Urhova nedelja. Po sveti maši bo sledil premierni ogled risanega animiranega filma o velikem rojaku duhovniku Jakobu Aljažu, ki bo na ta dan na voljo tudi na USB ključku (dar 10 €), na voljo pa bodo tudi spominski kozarci z podobo Jakoba Aljaža in z naslovom filma Za vse nas, Slovence gre (dar 13 €). Na spletu župnije lahko najdete trailer o filmu: Trailer filma o Jakobu Aljažu (youtube.com). Od 11. do 13. 10. 2024 za župniji Smlednik in Trboje poteka romanje po Južni Tirolski – domovina Leopoldine Brandis, rodne sestre Anamarije Lazarini (Brixen – maša v stolnici Marijinega vnebovzetja, Bolzano, Merano, Innichen). Dar za romanje bo 294,00 €. Prijave že pobiramo. Do sedaj 13 prijavljenih.  

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Sedaj imamo pokritih 211 okvirčkov (od 300). Če dar za vitraže nakažete na TRR, ga nakažite na TRR župnije Trboje (SI56 0700 0000 1403 195). Bog povrni in vas blagoslovi.

KRONIKA: V nedeljo, 27. maj 2024,  se je 15.00  darovala sv. maša  za starejše, bolne in onemogle. Danes pišemo o veselju in hvaležnosti, ki ju je prinesla nedelja Sv. Trojice. V naši farni cerkvi v Smledniku smo popoldne imeli sv.mašo za starejše, bolne in onemogle, ki jo je daroval župnik David Jensterle, podelil je zakrament maziljenja, o katerem je tekla beseda tudi pri pridigi.  Doživeto in lepo sv. mašo je spremljalo  ljudsko petje. Srečanje, ki ga vsako leto organizira KARITAS Smlednik je potekalo v prijetnem vzdušju. Prostor, ki smo ga vnaprej pripravili, nas je pričakal z obloženimi mizami prigrizkov in ozaljšan s čudovitimi klekljanimi izdelki. Razstavo so pripravile žene iz Klekljarskega društva upokojencev Smlednik in nam o njej tudi spregovorile. Drugo presenečenje pa je bil nekdanji član skupine Slapovi g. Andrej Gačnik, ki je s svoji energijo in harmoniko popestril dogajanje. V dvorani je bilo v zraku veselje, slišala se je pesem, klepet, bilo je veliko dobre volje in smeha. Druženje je dobro uspelo tudi zaradi dobrot, ki so jih pripravile pridne gospodinje. Starejšim smo tako dali tudi malo popotnice, da se posladkajo pri jutranji kavi in podoživijo današnji dan. Veselje, ki ga drug drugemu podarjamo ob takih srečanjih je nepopisno, stisk roke in nasmeh poplačata vse. Mogoče smo komu to popoldne pregnali osamljenost, saj sproščen pogovor še dolgo odmeva pri vseh nas, nas bogati in ogreje srce. Hvala vsem in vsakemu posebej za pomoč, da smo lahko izpeljali to srečanje. Naslednje leto se ponovno dobimo, takrat še v večjem številu. SODELAVCI KARITAS SMLEDNIK

Gospodar Življenja je k sebi poklical Marjana Mlakarja. Gospod, daj mu večni pokoj in večna luč naj mu sveti. Naj počiva v miru. Amen.

V nedeljo, 2. 6. 2024, so bili v Smledniku krščeni TINKARA  HLADNIK, ZOJA IN ZALA TOMŠIČ, MAŠA KUNŠIČ. TINKARA ima god 14. 2., njen zavetnik je sv. VALENTIN, duhovnik in mučenec (3. st.). Sv. Valentin, prosi za nas. ZOJA ima god 2. 5,  njena zavetnica je sv. Zoja, maloazijska mučenka, mati sv. Cirijaka (3. stol.). Sv. Zoja, prosi za nas! ZALA ima god 4. 9,  njena zavetnica je sv. Rozalija, puščavnica na Siciliji 12. stol.), zavetnica proti kugi. Sv. Rozalija, prosi za nas! MAŠA ima god 6. 7,  njena zavetnica je sv. Marija Goretti, mučenka (19./20. stol.). Sv. Marija Goretti, prosi za nas!

MOLITVENI NAMEN: za srečno zadnjo uro.

9. NEDELJA MED LETOM - LETO B/II 2. 6. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Trboje – 9: + Jožef Čebašek, dar. Marija Hlebčar Smlednik – 10.30: ++ Tone in Tončka Grabec  Sml. – 6.30 in 10: rožni venec Trboje – 8.30: rožni venec Trboje – 9: telovska procesija Smlednik- 10.30 : rožni venec
PONEDELJEK 3. 6. 2024  Zbilje – 17.30: + Stanislav Peter Šuštar, 7. dan Smlednik – 18.30: + Milena Tavčar, dar. Mojca JenkoSmlednik  in Trboje: verouk Smlednik – 18: rožni venec Smlednik – 18.30: vrtnice
TOREK 4. 6. 2024  Moše – 17.30: + Drago Stenovec, 30. dan Smlednik – 18: rožni venec Smlednik – 18.30: + Andrej Zorman, dar. Andrej Čarman Smlednik  in Trboje: verouk Smlednik – 18.30: vrtnice Smlednik – 19: Žup. Karitas
SREDA   5. 6. 2024Smlednik – 6.30: rožni venec Smlednik – 7: +++ iz družin Kumer in BobnarSmlednik  : verouk Smlednik – 7: šmarnice
ČETRTEK 6. 6. 2024  Trboje – 18: rožni venec Trboje – 18.30: + Ivan Kepec mlajši Trboje – 18.30: vrtniceTrboje: obisk bolnikov Trboje: verouk Trboje – 16: uradne ure Trboje – 18: rožni venec
PRVI PETEK 7. 6. 2024  SRCE JEZUSOVO 17.30 – Moše: + Marjan Mlakar, 7. dan Smlednik – 18.30: + Julijan Gantar, dar. Jože in BrigitaSmlednik: obisk bolnikov S. – 18: rožni venec in spoved Smlednik – 18.30: vrtnice  
PRVA SOBOTA 8. 6. 2024Smlednik - 18: rožni venec in spoved Smlednik – 18.30: + Frančiška , obl., in Alojz Žavbi Smlednik – 18.30: vrtniceSmlednik - 9: čisti Valburga 16-45 (1/2) čiščenje Trboje: čisti Trboje 1 do 10
9. NEDELJA MED LETOM - LETO B/II 9. 6. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik – 9: +++ sestra in starši Krštinc Trboje – 10.30: + Milan Pirc  Sml. – 6.30 in 8.30: rožni venec Smlednik- 9 : zaključek verouka Trboje – 10: rožni venec Trboje – 10.30: zaključek verouka
© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika in Trboj
crossmenu