6. POSTNA NEDELJA – CVETNA NEDELJA

Številka: 12/24.3.2024 Leto: XXXI

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Kvirin, mučenec; v torek sv. Larisa (Lara), mučenka; v sredo sv. Rupert, škof; v četrtek VELIKI ČETRTEK, sv. Bojan, knez; v petek VELIKI PETEK GOSPODOVEGA TRPLJENJA, sv. Bertold, redovnik; v soboto VELIKA SOBOTA, sv. Amadej (Bogoljub), vojvoda; v nedeljo bo VELIKONOČNA NEDELJA GOSPODOVEGA VSTAJENJA – sv. Kornelija, mučenka – leto B/II, letni čas.

EVANGELJSKI UTRINEK! Blagodejno in boleče – in v pasijonu cvetne nedelje običajno kar preslišano: poročilo o trpljenju našega Gospoda Jezusa Kristusa po Marku se začne v Betaniji. V tem kraju, katerega ime pomeni 'hiša ubogega', je Jezus našel zavetje prijateljstva. Tudi ko začenja svoje zadnje potovanje, mu je v tej vasi nedaleč od Jeruzalema izkazano ljubeče služenje. Žena, ki pristopi k svojemu Stvarniku s posodico olja iz pristne narde, je podoba človeka, ki ljubi Boga. »Kar je mogla, je storila« (Mr 14,8a), jo Jezus potrdi in postavi med vredne večnega spominjanja. Tudi jaz te ljubim, Gospod! Kaj je v moji moči takega, kar lahko storim, da v trpljenju ne boš sam? … In te slišim: »Ljubezen najde pot.« (Magnificat 3/2024, 312).

JEZUS

Za ljudski je rod naredil stvari,

ki jih na svetu nihče še ni.

Je lačne nahranil, žejnim dal pit,

ter bolne ozdravljal in slepim dal vid.

Kako pa hvaležni mi smo ljudje,

z grenkobo v srcu nam Jezus pove.

Mu trnjevo krono je rabelj nadel,

pod križem je padal molče in trpel.

Obraz mu krvav je, srce prav tako,

on pa vse eno odpustil nam bo.

Na križu lesenem zdaj Jezus visi,

prosi Očeta in ga roti.

Oče presveti, odpusti jim to,

kaj so storili sploh ne vedo.

Za mene , za tebe, za vse nas ljudi,

za spravo z Očetom, zdaj Jezus trpi.

V ljudski pregrehi ne išče napak,

po njemu zveličan, kdor hoče bo vsak.

Andrej Gačnik

S ponedeljkom, 25. 3. 2024, vstopamo v VELIKI TEDEN Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja. Zamislimo se, dragi verni bratje in sestre, če nismo tudi mi kdaj podobni tem ljudem, ki so Jezusu na poti v Jeruzalem vzklikali »hozana Sinu Davidovemu« in na veliki petek »križaj ga«, ko Gospoda žalimo z nezvestobo in z grehi in ne živimo po njegovem evangeliju.

V ponedeljek, torek in sredo v veroučnih šolah Smlednik in Trboje poteka velikonočna spoved – razen za 1. in 2. R. župnije Smlednik, ko imata te dva razreda »normalni« verouk, ter za torkove in četrtkove razrede v Trbojah, ki so že imeli spoved, ter imajo »normalni« verouk.

Vabljeni na otroško gledališko predstavo KUD-a Smlednik ob materinskem dnevu z naslovom Lenčka in prijateljice iščejo medvedka Mikca, v ponedeljek, 25. marca, ob 17. uri, v dvorani KD Smlednik. Vstop je prost.

V sredo, 27. 3. 2024, obiskujem po župnijah Smlednik in Trboje bolne, onemogle in ostarele. Če želite, da koga še obiščem, mi, prosim, sporočite. Na ta dan pred velikim praznikom skupina Zbilje 1-11 (2/2) čisti cerkev. Kdaj? Domenite se sami. V Trbojah ob 16. uri poteka generalno čiščenje župnijske cerkve pred Veliko nočjo. Povabljene vse skupine.

Na VELIKI ČETRTEK, 28. 3. 2024, bo v stolnici  ob 9. uri KRIZMENA SV. MAŠA, pri kateri bo nadškof ob sodelovanju vseh škofijskih duhovnikov blagoslovil sveta olja. Duhovniki bodo skupaj s škofi obnovili svoje duhovniške obljube.

Ob 18. uri imajo ministranti župnij Smlednik in Trboje obvezne ministrantske vaje.

Ob 19. uri bo v cerkvi sv. Urha slovesna sveta maša v SPOMIN JEZUSOVE ZADNJE VEČERJE za župniji Smlednik in Trboje. Pri zadnji večerji je Jezus postavil sveto mašo in zakrament mašniškega posvečenja, zato bomo predstavili bodoče prvoobhajance župnij Smlednik in Trboje, ki bodo prejeli blagoslovljene hlebe (vaje za prvoobhajance in njihove starše so ob 18.30).

Po sveti maši bo MOLITVENA URA, pri kateri bomo počastili Gospoda, kako na Oljski gori poti krvavi pot in potem »ujetega« v ječi na stranskem oltarju.

Na VELIKI PETEK, 29. 3. 2024, bo molitev križevega pota ob 15. uri (ob uri Jezusove smrti) na dveh lokacijah: na Kalvariji (vodi skupnost Barka, v primeru dežja pa v cerkvi sv. Urha) in v Trbojah.

Ob 17.30 so v Smledniku obvezne ministrantske vaje za ministrante župnij Smlednik in Trboje.

Ob 19. uri bo v cerkvi sv. Urha bogoslužje VELIKEGA PETKA za župniji Smlednik in Trboje.  Pri bogoslužju poteka nabirka za Božji grob v Sveti deželi. Bogoslužje ima več delov: branje Božje besede o Gospodovem trpljenju, pasijon, ki ga berejo bodoči birmanci župnij Smlednik in Trboje, slovesne prošnje vernikov, češčenje sv. Križa, sveto obhajilo in slovesen prenos sv. Rešnjega Telesa v božji grob.

Sledila bo MOLITVENA URA pred božjim grobom in začetek 9-dnevnice k Božjemu usmiljenju.

Na VELIKO SOBOTO, 30. 3. 2024, se bomo spominjali Jezusovega pokopa in miru, ki je zavladal po njegovi smrti. Zjutraj bo blagoslov velikonočnega ognja ob 6.30 uri za župniji Smlednik in Trboje. Ta ogenj se lahko dobi na naslednjih lokacijah: za župnijo Trboje ob 7. uri pred župnijsko cerkvijo v Trbojah (pridete vsi tako kot običajno); v Dragočajni od 6.45 do 8.30; v Mošah  od 9. do 11. ure; v Hrašah od 7. do 11. ure bo raznošen (Tilen in Urh Bonča) oz. lahko se ga dobi tudi pri ključarju Marku Kumru.

Ves dan bomo hodili k MOLITVENIM URAM v župnijsko cerkev sv. Urha, med katerimi bomo častili Gospoda in se mu zahvalili, da nas je s svojo smrtjo odrešil greha.

MOLITVENE URE BODO PO RAZPOREDU:

8.00 - ŽEJE;

9.00 – ZBILJE (osrednji del vasi);

10.00 – VALBURGA (OD 1 DO 50);

11.00 – OTROCI IN MLADINA (za birmance in birmanke obvezno);

12.00 – VALBURGA (OD 51 DALJE);

13.00 – HRAŠE (vsa vas);

14.00 – SMLEDNIK;

15.00 – DRAGOČAJNA IN MOŠE;

16.00 – ŽUPNIJSKI SODELAVCI.

BLAGOSLOV JEDIL BODO PO RAZPOREDU:

13.00 - ZBILJE (v zbiljski cerkvi);

13.30 – MOŠE IN DRAGOČAJNA (v cerkvi v Mošah);

14.00 –VALBURGA (v cerkvi v Valburgi);

14.30 – HRAŠE (na dvorišču pri Malovrhovih);

15.30 – Trboje (v župnijski cerkvi v Trbojah in sledi krajša molitev);

17.00 – SMLEDNIK (v župnijski cerkvi).

VELIKONOČNO VIGILIJO (bdenje) za župniji Smlednik in Trboje bomo začeli ob 19. uri v cerkvi sv. Urha v Smledniku. Najprej bo pred cerkvijo blagoslov velikonočnega ognja in sveče, nato bo procesija v cerkev, med katero bomo vsi prižgali svoje svečke, sledila bo hvalnica velikonočni sveči, berila iz stare in nove zaveze, po njih bo »Slava« (začetek sv. maše, oglasili se bodo velikonočni zvonovi), trikratna velikonočna »ALELUJA«, evangelij, pridiga, krstno bogoslužje (spet bomo prižgali svečke), obnovitev krstnih obljub in nato nadaljevanje velikonočne slovesne svete maše.

Ministrantske vaje bodo ob 17.30 za ministrante župnij Smlednik in Trboje.

Iz sobote na nedeljo se čas prestavi na letni čas.

VELIKONOČNA NEDELJA, 31. 3. 2024, bo vsa v znamenju radosti in veselja. Ob 6.30 bo VSTAJENJE, nato pa procesija do krožnega križišča (če bo primerno vreme), po procesiji sledi maša v cerkvi sv. Urha. Nosači bander se pravočasno dogovorite o vsem potrebnem v zvezi s tem. Takoj za Najsvetejšim (nebom) bodo šli v sprevodu naši letošnji birmanci in birmanke s svojim malim banderom. Med procesijo bomo peli in molili, vzdržimo se, prosimo, klepetanja. Po procesiji bo slovesna sveta maša.

Druga sv. maša v Smledniku bo ob 10.30 uri. Po obeh velikonočnih mašah bo OFER ZA CERKEVNE POTREBE – NAMEN JE OBNOVITVENA DELA V ŽUPNIŠČU SMLEDNIK.

VRSTNI RED PROCESIJA: 1. Valburga; 2. Moše in Dragočajna; 3. Hraše; 4. DUHOVNIK S SPREMSTVOM (nebo, svetilke, ministranti, pevci); 5. BIRMANCI s svojim banderom; 6. ZBILJE; 7. SMLEDNIK. Procesija se bo začela na znak župnijskega cerkovnika, ko bo vse na svojem mestu. Za pravilen odhod in vrstni red poskrbijo podružnični cerkovniki, ključarji in njihovi pooblaščenci. Zaključek procesije se prične na znak župnijskega cerkovnika, ko stojijo vsa bandera, nameščena ob klopeh v cerkvi. Bandera se postavijo na veliko soboto po bogoslužju, pospravijo pa se po nedelji sv. Rešnjega Telesa.

VELIKONOČAN SVETA MAŠA V TRBOJAH bo v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete ob 9.00. Tudi po tej maši bo OFER za obnovitvena dela v zakristiji in za ogrevanje župnijske cerkve.

DAJTE V KOLEDAR ŽUPNIJ SMLEDNIK IN TRBOJE:

V petek, 12. 4. 2024, bo v Kultrunem domu v Smledniku ob 19.15 ogled filma o Magdaleni Gornik studia Siposh z naslovom Okronana.

V nedeljo, 12. 5. 2024, bo pri mašah v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30 uri priečvala Nataša Rupena o Magdaleni Gornik in o svojem spreobrnjenju.

V soboto, 1. 6. 2024, je celodnevno romanje po poteh Magdalene Gornik za župniji Smlednik in Trboje.

ZA RAST V VERI ZA MLADE IN STAREJŠE: Vabljeni na ogled serije Težka vprašanja o Bogu z Aleksom Birsa Joganom na Družina mediji.

Kako so nastala Težka vprašanja o Bogu? | Družina – vsak dan s teboj (druzina.si)

1. Kako dokazati obstoj Boga? Težka vprašanja o Bogu #1 (youtube.com)

2. Kako naj živim v grešni Cerkvi? Težka vprašanja o Bogu #2 (youtube.com)

3. Ali pri obhajilu res pojem Jezusa? Težka vprašanja o Bogu #3 (youtube.com)

4. Zakaj Bog dopušča vojne, potrese in poplave? Težka vprašanja o Bogu #4 (youtube.com) 

5. Zakaj se učimo o velikem poku, če je Bog ustvaril svet? Težka vprašanja #5 (youtube.com)

6. Zakaj bi moral hoditi v cerkev, če se lahko z Bogom pogovarjam doma? Težka vprašanja o Bogu #6 (youtube.com)

ZA OZAVEŠČANJE: 1. Ob ponedeljkih zvečer je na 2.programu RTV SLO oddaja PRVIČ, ki hoče vzgajati pubertetnike in mladostnike na spolnem področju, vendar v resnici gre za LGBTIQ+ indoktrinacijo otrok in mladih. Naši otroci so oz. bodo na hudo spolzkem terenu, da se jih - milo rečeno – zmede ter popači in pokvari njihov pogled. Tudi v šolah bo vse več predavanj na to temo " strpnosti, enakosti..." Čuvajmo jih in preverjajmo, čemu so izpostavljeni! Mislim, da je Zala Klopčič na oddajo Prvič naredila odličen podcast, ki pa je že blokiran.

[Video] Napad na vplivnico, ki je razkrinkala propagando LGBT na javni RTV | Nova24TV;

Rdeči totalitarizem zamenjuje totalitarizem LGBTIQ (casnik.si);

Iskreno o spolu in zaimkih | Družina – vsak dan s teboj (druzina.si)

»Bog je rekel: 'Naredimo človeka po svoji podobi, kot svojo podobnost! Gospoduje naj ribam morja in pticam neba, živini in vsej zemlji ter vsej laznini, ki se plazi po zemlji!' Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril« (1 MZ 1,26-27). Božji stvariteljski načrt, ki ga potrdi tudi Jezus (Mt 19), je, da imamo dva spola: moškega in žensko. Zakaj? Da bi se med seboj dopolnjevala in poskrbela za nadaljevanje človeškega življenja. Drugi spoli ne obstajajo.

2. Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci odločno nasprotuje uzakonitvi nasilnega končanja človeškega življenja in vabi vse sodržavljanke in sodržavljane, da se temu upremo. Posebej pozivamo vse člane Katoliške Cerkve, da odločno branijo posameznikovo pravico do ustrezne zdravstvene oskrbe in nege starostnikov, neozdravljivo bolnih in umirajočih. Pozivamo k spoštovanju življenja in k vsestranski pomoči in sočutju do sočloveka, ki se bliža smrti. 

V Sloveniji na mizi spet dilema: evtanazija ali paliativa? Ko se življenje meri v evrih - Domovina;

Evtanazija nasprotuje temeljni človekovi pravici do življenja (ognjisce.si);

Alex Schadenberg: Ne počutim se varno v kulturi, ki dovoljuje, da me zdravniki in medicinske sestre lahko ubijejo - Domovina;

Alex Schadenberg: Ko enkrat izvoliš ljudi, ki so te pripravljeni ubiti oz. se strinjajo s tem, da to naredi vaš zdravnik, ne bodite presenečeni, če to postane zakon. Nikoli se ne podajte na to pot (2. del) - Domovina;

Evtanazija namesto oskrbe invalidov, veteranov in revnih – konkretne zgodbe iz Kanade - Domovina;

Proti nasilnemu končanju življenja | Katoliška cerkev (katoliska-cerkev.si)

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Sedaj imamo pokritih 110 okvirčkov in pol (od 300). Če dar za vitraže nakažete na TRR, ga nakažite na TRR župnije Trboje (SI56 0700 0000 1403 195). Bog povrni in vas blagoslovi.

KRONIKA: V torek, 19. 3. 2024,  in v četrtek, 21. 3. 2024, je Luka Bonča obnovljene prostore v župnišču Smlednik (skladišče ter sobo za goste s kopalnico) opremil z novimi lučmi, ventilatorjem, karnisami za zavese, vtičnicami in stikali. Zamenjal je tudi luči v hodniku pred zimsko kapelo ter senzor za samodejno prižiganje na glavnem vhodu. Material je stal 328,92 €. Obnovo omenjenih prostorov je dovolila tudi Nadškofija Ljubljana z dopisom 301/24. Čiščenje in pregled kanalizacijskih cevi je prišlo 549,00 €. Delo je opravilo podjetje Gogala. Praznjenje greznice je prišlo 150,00 €. Lahko občudujete zvok iz novega prenosnega ozvočenja Phoenix ZP-02X, ki je stalo 811,42 €. Uporabljali ga bomo na Kalvariji in župnijskih procesijah. Priskrbelo  ga je podjetje Elektroakustika.

SMLEDNIK IN TRBOJE – Romanje moških, mož in dečkov: Bodi mož, ki je osredotočen na končni cilj, je bila rdeča nit letošnjega romanja moških, mož in dečkov iz župnij Smlednik in Trboje v soboto, 16. marca 2024. Iz obeh župnij, Smlednik in Trboje, se nas je odpravilo kar 45 moških, mož in dečkov. Za organizacijsko in duhovno vodenje je lepo poskrbel župnik obeh župnij David Jensterle. Pot nas je najprej vodila v Brestanico (Rajhenburg), kjer smo imeli sveto mašo v baziliki Marije Lurške. Župnik David nam je v pridigi lepo razložil, da naj si vsak dan prizadevamo biti mož, ki živi s svojim ciljem v mislih, ki pozna Boga in ki naj vsak dan vsaj nekaj minut preživi z Bogom v molitvi. Lep zgled pri tem so nam lahko menihi trapisti in njihov rek, moli in delaj. Menihi trapisti so do leta 1947 tudi živeli na bližnjem Gradu Rajhenberg, katerega smo si tudi ogledali, žal samo od zunaj, saj smo že hiteli naprej v učno sobo podjetja Gen-I v Krškem, kjer smo spoznali svet elektrike in jedrske energije. Romanje smo zaključili s prijetnim druženjem v hiši Modre frankinje Kerin v Straži pri Krškem. G. Lojze nam je spregovoril tudi o svojem odnosu z Jezusom, o 9-dnevnici k sv. Jožefu. (Janko Jelenc) Naslednje let bo romanje 15. 3. 2025.

Gospodar Življenja je k sebi poklical Slavko Novak, rojeno Prosen. Gospod, daj ji večni pokoj. Večna luč naji ji sveti. Naj počiva v miru. Amen.

MOLITVENI NAMEN: za ozdravljenje duhovnih in duševnih ran.

6. POSTNA NEDELJA - LETO B/II 24. 3. 2024CVETNA NEDELJA  
Smlednik - 9: ++ starši Jerala
Trboje – 10.30: ++ starši Sajovec
Smlednik - 17: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj
Smlednik - 8.15 : rožni venec Smlednik – 8.45: blagoslov
Trboje – 10: križev pot
Smlednik – 16.30: križev pot
PONEDELJEK 25. 3. 2024Smlednik - 18: + Angela Verlič, obl.; (++ starši Stenovec)
Smlednik – 18.30: krajše češčenje Najsvetejšega
Smlednik in Trboje: verouk Smlednik – 17.30: rožni venec
TOREK 26. 3. 2024Smlednik - 18: + Ivan Burgar; (+ Mojca Lazar)
Smlednik – 18.30: krajše češčenje Najsvetejšega
Smlednik in Trboje: verouk Smlednik - 17.30: rožni venec
SREDA  27. 3. 2024Zbilje - 17: + Slavka Novak, 7. dan
Trboje – 18: za rajne po namenu očenašev župnij Smlednik in Trboje
Smlednik in Trboje: obisk bolnikov
Smlednik: čistijo Zbilje 1-11 (2/2)
Trboje -16: čiščenje
Trboje – 17.30: križev pot
VELIKI ČETRTEK 28. 3. 2024Smlednik – 18.30: rožni venec
S. - 19: sv. maša na vel. četrtek župnij Smlednik in Trboje
Smlednik - 19: + Franc Jenko iz Žej
Smlednik - 18: ministrantske vaje
S. - 18.30: vaje za prvoobh. in starše
Smlednik - 20: molitvena ura
VELIKI PETEK 29. 3. 2024Trboje – 15: križev pot
Kalvarija – 15: križev pot, vodi skupnost Barka
19: začetki obredov velikega petka župnij Smlednik in Trboje
S. - 17.30: ministrantske vaje
po obredu vel. petka: molitvena ura
VELIKA SOBOTA 30. 3. 2024Smlednik – 18.30: rožni venec
S. - 19: obredi velikonočne vigiliježupnij Smlednik in Trboje
S. - 19: +++ brat in starši Vrbek; (+ Janez Barle, obl.)
6.30: blagoslov ognja
molitvene ure po razporedu
blagoslov jedil po razporedu
17.30: ministrantske vaje
VELIKA NOČ 31. 3. 2024 LETO ASmlednik - 6.30: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj
Trboje – 9: ++ starši Stanonik
Smlednik - 10.30: za rajne po namenu očenašev župnij Smlednik in Trboje
Smlednik - 6.00: rožni venec Smlednik - 6.30: vstaj. procesija in maša
Trboje – 8.30: rožni venec Smlednik - 10: rožni venec
© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika
crossmenu