6. NEDELJA MED LETOM  - SVETOVNI DAN BOLNIKOV – LURŠKA MATI BOŽJA

Številka: 6/11. 2. 2024, Leto: XXXI

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Evlalija, mučenka; v torek sv. Kristina, vdova; v sredo sv. Valentin (Zdravko), mučenec - PEPELNICA; v četrtek sv. Klavdij, redovnik; v petek sv. Julijana, mučenka; v soboto sedem sv. ustanoviteljev servitov, sv. Aleš, spokornik; v nedeljo bo 1. POSTNA NEDELJA – sv. Heladij, škof – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! Beseda izobčenje je težka izpeljanka iz besede občestvo. Izobčenec je tisti, ki je izključen iz občestva. Da zavzamem to bolno duhovno držo, ni potrebna gobavost telesa in niti ne, da me izobčijo drugi. Zadošča v notranjih  ranah zakoreninjeni občutek, da nisem vredna sreče nekega odnosa. Bežim, se skrivam, se ne vključujem. Za ceno globoke, smrtne žalosti. Izobčeni pride k Jezusu tako preprosto … Poklekne in zgosti v pet besed vse svoje upanje. Jezusov dotik obda to gobavo življenje z odrešenjem. Cena? Kar Jezus da meni, on izgubi: odtlej »ni več mogel v mesto odkrito, ampak je bival zunaj na samotnih krajih« (Mr 1,45) – moj Odrešenik postane izobčenec zame, v mojem imenu..  (Magnificat 2/2024, 148).

V ponedeljek, 12. 2. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. Po tem češčenju je v župnišču srečanje ŽPS Smlednik + trije predstavniki iz župnije Trboje. Pred srečanjem povabljeni k sv. maši.

V torek, 13. 2. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. Na predvečer godu sv. Valentina bo tradicionalna sv. maša ob 17. uri v Zbiljah, kjer je stranski oltar posvečen sv. Valentinu.

V sredo, 14. 2. 2024, je PEPELNICA IN S TEM ZAČETEK POSTNEGA ČASA. Sv. maši sta ob 17. v Trbojah in ob 18. uri v Smledniku. Je dan strogega  posta, ki je v službi resničnega veselja in življenja. Svojo minljivost postavimo na Božjo večnost in svojo grešnost na Božjo svetost. Poklicani smo, da z molitvijo, postom in dobrimi deli poglobimo svoj odnos z Bogom in z bližnjimi. Vstopna stran - Slovenska karitas. Slovenska Karitas že vrsto let vodi akcijo 40 dni brez alkohola. Za mlade: Katoliška mladina- mladinska organizacija (katoliskamladina.si). Za vse – deli Jezusa: Prva stran - Zavod za pastoralno dejavnost Pridi.com. »Hodi za menoj!« Postna akcija Prisluhni Besedi - »Hodi za menoj!« Postna akcija Prisluhni Besedi - Svetopisemska družba Slovenije (svetopismo.si). Za zakonce: Iskreni.net | Zavod Iskreni. Za vsa: Aleteia.si - Klik do navdiha in Aleteia Slovenija - Domov | Facebook.

V četrtek, 15. 2. 2024, so ob 16. uri uradne ure, ob 17.30 se v cerkvi v Trbojah prične pobožnost križevega pota, ob 18. uri pa sveta maša.

V petek, 16. 2. 2024, se eno uro pred večerno sv. mašo v Smledniku prične najprej molitev rožnega venca (17. - 17.30 ure), potem pa sledi pobožnost križevega pota (17.30 - 18. ure). Ob 18. uri pa se prične sveta maša. Post nas vabi k poglobljeni in predani molitvi.

V soboto, 17. 2. 2024: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Smlednik 31 do 60 (1/2).  V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 111 do 120. Ob 20. uri bo v župnijski cerkvi v Preski druga skupna taizejska molitev župnij Preska in Smlednik. Povabljeni vsi, ki vam je tak način molitve všeč, povabljeni vsi, ki ste gostili taizejske romarje in povabljeni vsi ljudje dobre volje. Z mladimi iz župnij Smlednik in Trboje se bomo udeležili te molitve, ter se po njej srečali z mladimi iz Preske.

V nedeljo, 18. 2. 2024, sosv. maše ob 7. in 9. v Smledniku ter ob 10.30 uri v Trbojah. Pri maši ob 9. uri v Smledniku poteka tradicionalna družinska maša za vse veroučence in veroučenke ter njihove družine ter za vse ostale. Pri tej maši bomo tudi blagoslovili obnovljen križev pot, ki ga bo imel kapucinski pater Joško Smukavec. Imel bo tudi postni nagovor. Pri maši ob 10.30 v Trbojah poteka družinska maša, križev pot za vse otroke pa se prične ob 10. uri.Pater Joško bo med mašo imel tudi postni nagovor. Po maši je v Trbojah krst.Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodijo člani in članice ŽPS-ja. K molitvi vabimo župljane in župljanke župnij Smlednik in Trboje. Lepo vabljeni.

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. V cerkvi bosta skici obeh vitražev, ki se bosta odkrivali in prikazovala nabrana sredstva. Razdeljeni bosta na okvirčke. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Več informacij bo v prihodnih oznanilih. Sedaj imamo pokritih 18 okvirčkov in pol. Bog povrni.

Od 19. do 23. 2. 2024 2023 poteka petdevno romanje v Nettuno, Vatikan in Rim. Spali bomo v Sloveniku ter se po Rimu in Vatikanu vozili s podzemno železnico. Prva dneva tega romanja bomo preživeli v kraju La Fierrare, kjer se je zgodil umor sv. Marije Goretti in tu tudi obhajali sv. mašo. V torek dopoldne bo maša v kapeli odpuščanja, kasneje pa bomo obiskali svetišče sv. Marije Goretti. Popoldne istega dne pa smo že v Rimu, kjer si bomo ogledali cerkev Pavel zunaj obzidja. V sredo ob 10. uri mašujemo pri Mariji Snežni. V četrtek mašujemo v Vatikanu. To je ravno praznik sedeža svetega Petra, tako da bo cerkev še posebej okrašena. In potem zjutraj ogled bazilike in vse tam okoli. V petek mašujemo v katakombah. Šli bomo s kombijem. Sami si uredite zdravstveno zavarovanje in hrano za prvi dan. Dar je 300 €. Prijavilo se je 8 oseb.

V soboto, 16. 3. 2024, bo romanje za moške, može in dečke iz župnij Smlednik in Trboje. Odhod bo ob 8. uri izpred cerkve sv. Urha v Smledniku (15 minut prej bomo pobrali tudi v Trbojah). Gremo v Rajhenburg (Brestanica), kjer bo maša. Sledi kosilo v gostišču Pečnik, ogled Gen I učne sobe v Krškem in malo čez 16. uro romanje končamo v hiši vina Lojza Kerina (ogled vinogradov, degustacija vin in malica). Gospodar nam bo poleg vina in hrane “postregel” tudi z lepim osebnim pričevanjem. Prijave že sprejemam. Lepo bi bilo, da bi bil do konca februarja avtobus poln, da lahko potrdim rezervacije. Dar za romanje sporočim v naslednih oznanilih.

KRONIKA: V nedeljo, 4. 2. 2024, je bila pri nedeljskih mašah v Smedniku in Trbojah namenska nabirka za vzdrževalna dela v župnišču in cerkvi v Smledniku in Trbojah. V Smledniku ste za cerkev in župnišče Smlednik zbrali 620,00 €, v Trbojah pa za cerkev in župnišče Trboje zbrali 500,00 €. Gospodar življenje k sebi v župniji Smlednik poklical Terezijo Rous, roj. Kreslin. Gospod Bog, daj ji večni pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru. Amen. Gospodar življenje k sebi v župniji Trboje poklical Heleno Elzo Oblak, roj. Osojnik. Gospod Bog, daj ji večni pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru. Amen. Od ponedeljka, 5. 2. 2024, do sobote, 6. 2. 2024, je zidar in malar Hasan v sobi in kopalnici za goste ter v prostoru za hranjenje stvari vlil nove estrihe ter pripravil stene za beljenje (odstranil iz sten slab omet, položil mrežico ter izravnalni omet). Luka Bonča je pred tem položil novo električno inštalacijo. V tedniku Družina št. 6 (11. 2. 2024) se na strani 24 nahaja članek z naslovom SMLEDNIK – Dekanijski nogometni turnir.

POSTNI ČAS V ŽUPNIJAH SMLEDNIK IN TRBOJE:  v petek, 1. 3., po večerni maši bo v cerkvi sv. Urha Svetovni molitveni dan za edinost; v petek, 8. 3. – v cerkvi sv. Urha v Smledniku ob 17.30 križev pot za otroke in starše 3. R. župnije Smlednik; v petek, 8. 3. 2024, po večerni sv. maši v Smledniku – priprava na sv. birmo za pripravnike in starše iz Smlednika in Trboj (srečanje z Markom Čižmanom – kateheza o sv. krstu); v soboto, 9. 3. – dopoldansko dekanijsko srečanje Župnijskih Karitasov v Velesovem; 4. postna nedelja – 10. 3.: pri mašah v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30 pričevanje zakonskega para Nadje in Bojana Mehle; v soboto, 16. 3. 2024 – celodnevno romanje za moške, očete in dečke; v nedeljo, 17. 3. 2024 – družinska maša v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30; v soboto, 23. 3. – dopoldanski enodnevni oratorij za župniji Smlednik in Trboje;  na veliki četrtek, 28. 3. – predstavitev prvoobhajancev v Smledniku župnij Smlednik in Trboje pri maši velikega četrtka; na veliki petek, 29. 3. – sodelovanje pripravnikov na birmo iz župnij Smlednik in Trboje pri bogoslužju velikega petka v Smledniku.  Ob postnih nedeljah bo ob 14. uri križev pot na Kalvariji za Smlednik in Trboje (v primeru dežja je v župnijski cerkvi v Smledniku): 2. postna - 25. 2. 2024:  vodijo bralci Božje besede in drugi liturgični sodelavci;  3. postna nedelja – 3. 3.: vodijo pevci in zakonska skupina; 4. postna nedelja – 10. 3.: vodijo birmanci in birmanke ter starši; 5. postna nedelja – 17. 3.: vodijo šolska mladina in starši; 6. postna nedelja – 24. 3. – na to nedeljo v cerkvi: vodita Karitas in skupina za dušo  in na ta dan je spoved pred veliko nočjo ob 17. uri. Na veliki petek ob 15. uri na Kalvariji križev pot vodi skupnost Barka ob pomoči ŽPS-ja; ob 15. uri imajo farani Trboj križev pot po Trbojah.

MOLITVENI NAMEN: za zdravje na duši in na telesu.

6. NAVADNA NEDELJA - LETO B/II 11. 2. 2024SVETOVNI DAN BOLNIKOV Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: + Franc Zor Trboje – 10.30: ++ Jožefa in Anton Miklavčič, obl.Smlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec   Trboje – 10: rožni venec
PONEDELJEK 12. 2. 2024  Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: + Marija Rosulnik, obl. Smlednik – 18.30: krajše češčenje NajsvetejšegaSmlednik in Trboje: verouk Smlednik - 18.40: ŽPS + 3 predstavniki iz Trboj
TOREK 13. 2. 2024Zbilje - 17: sv. maša za sosesko (sv. Valentin) Smlednik - 18: + Jakob JarcSmlednik in Trboje: verouk Smlednik - 17.30: rožni venec
SREDA 14. 2. 2024Trboje – 17: ++ starši Kapuvec Smlednik – 18: + Milena Tavčar, 7. danTrboje – 16.30: rožni venec Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik: verouk Smlednik
ČETRTEK 15. 2. 2024Trboje – 17.30: križev pot Trboje – 18: ++ starši SajovicTrboje – 16: uradne ure Trboje: verouk
PETEK 16. 2. 2024Trboje – 17: + Helena Elza Oblak, 7. dan Smlednik - 18: ++ Julijana in Jernej Mohorič; (+ Berta Šetina, dar. Draga Jenko)Trboje – 16.30: rožni venec Smlednik – 17: rožni venecin križev pot
SOBOTA 17. 2. 2024  Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: ++ Janez in Marjan Govekar; (+ Miroslav Lazar)S. - 9: čiščenje: Smlednik 31 do 60 (1/2) čiščenje Trboje: Trboje 111 do 120 Preska – 20: taizejska molitev
1. POSTNA NEDELJA - LETO B/II 18. 2. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik – 9: družinska maša, blagoslov križevega pota Smlednik - 9: + Barbara Bergelj, obl.; (++ starši Rozman, Dragočajna) Trboje – 10.30: ++ starši Jenko Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – vodi ŽPSSmlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Smlednik – 9: postni govor Trboje – 10: križev pot Trboje - 10.30: družinska maša in postni govor 11.30: krst
© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika
crossmenu