5. VELIKONOČNA NEDELJA

Številka: 17/28. 4. 2024 Leto: XXXI

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Katarina Sienska, devica, cerkvena učitelja; v torek sv. Pij V, papež,sv. Jožef Cottolengo, redovnik; v sredo sv. JOŽEF DELAVEC – Praznik dela, d. p. d., šmarnice; v četrtek sv. Atanazij, škof, cerkveni učitelj, d. p. d.; v petek sv. Filip in Jakob, apostola – prvi petek; v soboto sv. Florijan (Cvetko), mučenec – prva sobota; v nedeljo bo 6. VELIKONOČNA NEDELJA, nedelja turizma - sv. Angel, mučenec – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! V svoji sobi gojim rastlinico, nenavadno lončnico razkuštranega videza. Ne daje drugega sadu kot moj smeh ob vsakem novem poganjku. Ta cvetlica je moje rožno ogledalo: v svojem veselju nad njo lahko uzrem Očetovo veselje nad mladiko. Čeprav skrbim za vse enako, so nekateri poganjki moje lončnice še zeleni odpadli in se ločeni od »trte« posušili. Mene pogled na vsakega razžalosti. Oni pa ne čutijo več … Oče, kadar v svojem vinogradu očiščuješ tiste mladike, v katerih vidiš potencial za večjo rodovitnost, jih zelo boli … Pomagaj mi takrat ljubeče misliti na »ljudstvo, ki bo šele rojeno« (prim. Ps 22,32), naj moje solze kličejo blagoslov na tisoč prihodnjih rodov. Drago trpljenje, hvaležna sem zate (Magnificat 4/2024, 346-347).

V ponedeljek, 29. 4. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. V tem tednu so tudi šolske in veroučne počitnice, zato starši veroučencev in veroučenk iz Smlednika in Trboj poskrbite za redno družinsko molitev ter za obisk prazničnih in nedeljskih sv. maš.

V torek, 30. 4., 2024, je po večerni maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega.

V sredo, 1. 5. 2024, je praznik sv. Jožefa Delavca in dela prost dan. Praznični sv. maši sta v Trbojah ob 9. uri in v Smledniku ob 18.30, ki se končata s litanijami Matere Božje, ker poteka šmarnična pobožnost.  Župniji Smlednik in Trboje bosta imeli šmarnice z naslovom Na začetku je bila škatla, ki govori o pomenu molitve. Napisala jih je Saška Ocvirk. Šmarnice bodo potekale med tednom do sobote istočasno v Smledniku in Trbojah ob 18.30, v četrtkih pa imamo skupne šmarnice v Trbojah ob 18.30 (v času 9-dnevnice tudi ob sredah). Ob nedeljah poteka šmarnična pobožnost v Smledniku ob 9. uri,  v Trbojah pa ob 10.30. Če bo prišlo do sprememb, vas bomo pravočasno obvestili. Peli bomo litanije, v cerkvah bo škatla molitve, v katero boste po vsakih šmarnicah vrgli svojo molitev, šmarnice boste brali otroci.

V četrtek, 2. 5. 2024, je dela prost dan, zato sta praznični maši Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 18.30 (pri tej maši poteka šmarnična pobožnost za Trboje in Smlednik). Po župniji Trboje dopoldne poteka obisk bolnih, onemoglih in ostarelih.

V petek, 3. 5. 2024, dopoldne po župniji Smlednik obiskujem bolne, onemogle in ostarele. Ker je prvi petek, bo pol ure pred večerno mašo priložnost za spoved in molitev rožnega venca, ki se konča z litanijami Srca Jezusovega. Pri sv. maši v Smledniku ob 18.30 poteka šmarnična pobožnost. Ob 18.30 v Trbojah v cerkvi poteka šmarnična pobožnost.

V soboto, 4. 5. 2024: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Dragočajna 1 do konca (1/2). V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 101 od 110. Ker je prva sobota, bo pol ure pred večerno sv. mašo priložnost za spoved in molitev rožnega venca. Pri sv. maši v Smledniku ob 18.30 poteka šmarnična pobožnost. Ob 18.30 v Trbojah v cerkvi poteka šmarnična pobožnost.

V nedeljo, 5. 5. 2024, je 6. velikonočna nedelja, nedelja turizma. Svete maše so v Smledniku ob 7. in 9. uri (gasilska maša za PGD Smlednik in Zbilje) ter v Trbojah ob 10.30 (gasilska maša za PGD Trboje). Pri vseh mašah v Smledniku (že v soboto) poteka namenska nabirka za vzdrževalna dela v župnišču. Pri maši v Trbojah poteka namenska nabirka za vzdrževalna dela v cerkvi in župnišču. Ob 14. uri je na Šmarni gori tradicionalna maša za Smlednik.

Župnija Smlednik je lansko leto naredila in predvajala risano-dokumentarni film o župniji Smlednik. Ta film je tudi že zaščiten preko NUK-a. Vabimo vas, da se naročite na svoj izvod filma na USB ključku. Dar bo 10,00 € in s tem boste tudi pomagali pri snemanju filma o Jakobu Aljažu. Filma se iz ključka ne sme presnemavati, ampak lahko nov izvod dobite v župnišču Smlednik. Film lahko sorodnikom, ki so povezani s Smlednikom, tudi podarite kot darilo.

DAJTE V KOLEDAR ŽUPNIJ SMLEDNIK IN TRBOJE:

V soboto, 1. 6. 2024, je celodnevno romanje po poteh Magdalene Gornik za župniji Smlednik in Trboje (Nova Štifta, Sodražica, Gora in Nova vas).  Odhod bo ob 8. Uri,  vrnemo se do 18. ure. Dar za odrasle je 20 €, za osnovnošolske otroke pa 15 €. V dar je vključeno hladno kosilo in prevoz. Pijača bo iz popotne torbe, priporočamo se tudi za kakšno termovko kave in pecivo. Prijave že sprejemamo, trenutno je 14 prijavljenih.

V nedeljo, 7. 7. 2024, bo Urhova nedelja, po sveti maši bo sledil premierni ogled risanega animiranega filma o velikem rojaku duhovniku Jakobu Aljažu, ki bo na ta dan na voljo tudi na USB ključku (dar 10 €), na voljo pa bodo tudi spominski kozarci z podobo Jakoba Aljaža in z naslovom filma Za vse nas, Slovence gre (dar 13 €).

Od 11. do 13. 10. 2024 za župniji Smlednik in Trboje poteka romanje po Južni Tirolski – domovina Leopoldine Brandis, rodne sestre Anamarije Lazarini (Brixen – maša v stolnici Marijinega vnebovzetja, Bolzano, Merano, Innichen). Dar za romanje bo 294,00 €. Prijave že pobiramo. Do sedaj 9 prijavljenih.  

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Sedaj imamo pokritih 165,5 okvirčkov (od 300). Če dar za vitraže nakažete na TRR, ga nakažite na TRR župnije Trboje (SI56 0700 0000 1403 195). Bog povrni in vas blagoslovi.

KRONIKA: Smledniški Božji grob je delo Valentina Šubica: V velikonočnem času ponekod še postavljajo kulisne Božje grobove, ki so podobni gledališkim kulisam in pomagajo gledalcem lažje vizualno doživeti grob Jezusa Kristusa na veliki petek, veliko soboto in velikonočno jutro, ter je namenjen obredju Cerkve v omenjenih dneh. V mnogih krajih so takšne kulise opustili predvsem po drugem vatikanskem koncilu sredi 20. stoletja v želji po modernizaciji, zaradi tega jih je veliko propadlo. V župnijski cerkvi sv. Urha v Smledniku, eni največjih v Sloveniji, še vedno vsako leto pred veliko nočjo postavijo kulisni Božji grob monumentalnih dimenzij. Postavitev zahteva več parov spretnih rok. Sestavljen je iz na deske in platno naslikanih elementov, ki se sestavijo s posebnimi lesenimi zagozdami. V sredini je oltarna miza s tabernakljem, pod katero je v niši kip mrtvega Jezusa. Nad tem je naslikan prizor Kalvarije in Jeruzalema. Okoli so naslikani motivi eksotičnega rastlinja, ob straneh pa sta na deski naslikana rimska stražarja mrkih pogledov. Na vrhnjem loku je nekaj citatov iz sv. Pisma. Na veliko noč v grob postavijo na desko naslikanega vstalega Zveličarja. Kulise so delo podobarja Valentina Šubica iz leta 1890, nedvomno pa so nastale v Poljanah. Rojen je bil 12. februarja 1859 v Poljanah nad Škofjo Loko, umrl pa prav tam 17. oktobra 1927 v starostu 68 let. Bil je tretji sin podobarja Štefana Šubica. Podobarstva se je naučil v očetovi delavnici, kjer mu je pomagal pri delu skupaj s svojimi brati Janezom, Jurijem, Pavlom in Alojzijem. Po očetovi smrti leta 1884 je prevzel njegovo delavnico, vendar jo je v začetku 20. stoletja zaradi upada naročil opustil in se zaposlil v poštarski službi. Božji grob v Smledniku bo postavljen vse do tedna pred binkoštmi, ko se zaključi velikonočni čas. (Jure Ferlan) https://www.podblegaske-novice.si/sl/news/smledniski-bozji-grob-je-delo-valentina-subica.html; Podblegaskenovice_april2024.pdf (podblegaske-novice.si)

 V  soboto, 20. 4. 2024, je bila v župnijski cerkvi sv. Urha v Smledniku 4. skupna taizejska molitev župnij Smlednik in Preska. Prisotnih je bilo okoli 30 molivcev (od tega okoli 20 iz Preske).

V nedeljo, 21. 4. 2024, smo na nedeljo Dobrega pastirja pri družinskih mašah v Smledniku in Trbojah molili za nove duhovne poklice iz župnij Smlednik in Trboje. Po družinski maši v Smledniku smo v veliki cvetlični lonec pri kozolčku zasadili seme rože, ki nas bo, medtem ko bomo opazovali rast rože, vabil k molitvi za nove duhovne poklice. Seme potrebuje zemljo – v primeru molitve za nove duhovne poklice je to družina, saj Bog kliče duhovne poklice iz družin. Vsaka družina je povabljena, da Boga povabi v svojo družino. Ko je seme vsejano, je potrebno, da mu dovajamo hrano in da ga negujemo – v primeru molitve za nove duhovne poklice je to redna molitev družinska molitev po tem namenu in da otroci vidijo zgled življenja po veri. Prosimo Boga, da bi Bog župnijam Smlednik in Trboje podaril nove duhovne poklice.

MOLITVENI NAMEN: za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov.

5. VELIKONOČNA NEDELJA - LETO B/II 28. 4. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj
Smlednik - 9: + Robert Jeraj
Trboje – 10.30: +++ Zupan; (+ Franc Aci Šink, dar. Purgerjevi)
Smlednik – 6.30: rožni venec Smlednik - 8.30 : rožni venec Trboje – 10: rožni venec
PONEDELJEK 29. 4. 2024Smlednik – 18.30: + Berta Šetina, dar. Darinka Hočevar; (+ Janez Hočevar)Smlednik – 18: rožni venec
Smlednik – 19: čaščenje Najsvetejšega
TOREK 30. 4. 2024Valburga - 17.30: + Andrej Zorman, 30. Dan
Smlednik - 18.30: + Marija Oblak,  obl.

Smlednik - 18: rožni venec
Smlednik – 19: krajše češčenje Najsvetejšega 
SREDA   1. 5. 2024 Jožef DelavecTrboje – 9: + Anton Rozman (šmarnice) Smlednik – 18.30: +++ župniki Tone Hostnik, Rafko Kralj in Alojzij Lomovšek (šmarnice)Trboje – 8.30: rožni venec Smlednik – 18: rožni venec Praznik dela, d. p. d.
ČETRTEK 2. 5. 2024 d. p. d.Smlednik - 9: v zahvalo
Trboje – 18.30: + Franc Aci Šink
Trboje - dopoldne: obisk bolnikov
Smlednik – 8.30: rožni venec
Trboje – 18: rožni venec
PRVI PETEK 3. 5. 2024Smlednik – 18: rožni venec
Smlednik – 18.30: ++ Beti in Janez Burja (šmarnice)
Smlednik: obisk bolnikov Trboje – 18.30: šmarnična pobožnost
PRVA SOBOTA 4. 5. 2024Smlednik – 11: sv. maša ob zlati poroki Smlednik - 18: rožni venec
Smlednik – 18.30: + Julijan Gantar, 30. dan
Smlednik - 9: čiščenje Dragočajna 1- konca (1/2) čiščenje
Trboje: čiščenje Trboje 101 do 110
Trboje – 18.30: šmarnična pobožnost
6. VELIKONOČNA NEDELJA, nedelja turizma - LETO B/II 5. 5. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj
Smlednik - 9: gasilska maša (šmarnice)
Trboje – 10.30: gasilska maša (šmarnice)
Šmarna gora - 14: po namenu za župnijo Smlednik
Smlednik – 6.30: rožni venec
Smlednik - 8.30 : rožni venec
Trboje – 10: rožni venec
© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika
crossmenu