4. POSTNA NEDELJA - LAETARE

Številka: 10/10. 3. 2024 Leto: XXXI

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Benedikt, škof; v torek sv. Justina, redovnica - gregorjevo; v sredo sv. Kristina, devica, mučenka; v četrtek sv. Matilda, kraljica; v petek sv. Ludovika, redovnica; v soboto sv. Hilarij Oglejski, škof; v nedeljo bo 5. POSTNA NEDELJA – tiha, papeška – sv. Patrik (Patricij), škof – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! Ko gledam mašnika v rožnati barvi nedelje laetare, 137. psalm zveni še otožneje. Kdo bi lahko prepeval veselo pesem, ujet v temni noči duše! Sv. Janez od Križa je tovrstno temno noč prelil v biser svetovne poezije. Kakšno držo pa zavzamem jaz, ko se mi svet stemni? Noč je Nikodema privabila k Jezusu. Omogočila je srečanje, celo zavetje je postala. Nočem se ne morem izogniti. Podarjene so mi, da bi me učile ljubiti luč. Z vsako uri je namreč bližji tisti moj trenutek, ko bom morala dokončno izbrati, ali bolj ljubim temo ali Luč (prim. Jn 3,19). Luč bo takrat razkrila moja dela. A dokler lahko tista med njimi, ki so hudobna, razkrijem spovedniku, se luči ne bojim. Nad tem dane pojem laetare!  (Magnificat 3/2024, 138-139).

V ponedeljek, 11. 3. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. Po tem češčenju je v župnišču srečanje ŽPS Smlednik + trije predstavniki iz župnije Trboje. Pred srečanjem povabljeni k sv. maši.

V torek, 12. 3. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega.

V četrtek, 14. 3. 2024, so ob 16. uri uradne ure, ob 17.30 se v cerkvi v Trbojah prične pobožnost križevega pota, ob 18. uri pa sveta maša. Ob 16. uri so v župnišču uradne ure.

V petek, 15. 3. 2024, se eno uro pred večerno sv. mašo v Smledniku prične najprej molitev rožnega venca (17. - 17.30 ure), potem pa sledi pobožnost križevega pota (17.30 - 18. ure), ki jo vodijo mladostniki 7. R. župnije Smlednik.

V soboto, 16. 3. 2024: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Smlednik 1 do 11 (1/2). V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 11 od 20.

Na ta dan je romanje za moške, može in dečke iz župnij Smlednik in Trboje. Odhod je ob 7.30 izpred cerkve sv. Urha v Smledniku (7.15 pobere v Trbojah iz avtobusne postaje proti Smledniku). Gremo v Rajhenburg (Brestanica), kjer bo masa ob 10. uri. Sledi kosilo v gostišču Pečnik, ogled Gen I učne sobe v Krškem in malo čez 16. uro romanje končamo v hiši vina Lojza Kerina (ogled vinogradov, degustacija vin in malica). Do sedaj je 41 prijavljenih in te prijave so že potrjena. Dar za romanje je 53,00 € (če je vsaj 40 ljudi). V dar je vključen prevoz, kosilo in degustacija vin z malice. Vrnemo se do 20.30 ure. Rdeča nit romanja bo Bodi mož, ki je osredotočen na končni cilj.

V soboto, 16. marca (dekanija Šenčur) 2024,  med 9. in 13. uri v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani bo potekalo srečanje članov ŽPS in drugih pastoralnih sodelavcev z naslovom Moje poslanstvo v župniji: pevci, kateheti, zakristani, izredni delivci obhajila, gospodarski svet, bralci, krasilke, Karitas in Young Caritas. Obvezne so prijave do srede do 10. ure pred izbranim terminom. Lahko se prijavite sami na e-naslov urad.za.laike.lj@rkc.si. Pri tem navedete ime župnije, termin na katerega se prijavljate in delavnico, katere se želite udeležite. Lahko se prijavite tudi v župniji (Marta Hočevar za župnijo Smlednik, Janko Stare za župnijo Trboje).

V nedeljo, 17. 3. 2024, je 5. postna nedelja, tiha nedelja in papeška nedelja. Sv. maše so ob 7. in 9. v Smledniku ter ob 10.30 uri v Trbojah. Pri maši ob 9. uri v Smledniku se daruje družinska maša, pri kateri z branjem sodeluje 6. R., za vse razrede veroučne šole so v župnišču v Smledniku ob 8.15 pevske vaje. Pol ure pred mašo v Trbojah otroci in družine povabljeni k pobožnosti križevega pota, ki ga pripravljajo mladostniki 7. in 8. R. župnije Trboje, ob 10. 30 pa se v župnijski cerkvi v Trbojah daruje družinska maša.

Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodi šolska mladina in starši župnije Smlednik. Povabljeni tudi vsi ljudje dobre volje iz obeh župnij. V primeru dežja je ta križev pot v cerkvi sv. Urha. Lepo vabljeni.

Radijski misijon »Molitev, utrip življenja« bo od 17. marca do 23. marca 2024. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bo sodeloval br. Štefan Kožuh, krajše nagovore pa bosta pripravljala duhovnik Mitja Markovič in gledališki igralec Gregor Čušin. Posebnost letošnjega misijona bodo »prenosi« govorov iz krajev sv. Frančiška Asiškega, kamor bomo romali radijski sodelavci. Vsebina premišljevanj pa bo v duhu »leta molitve«, kakor nas spodbuja papež Frančišek pred svetim letom. Misijonski nagovori bodo vsak dan ob 11.15 in 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 22. in 24. uro. Posnetki bodo na voljo tudi v radijskem arhivu, na spletni strani Radia Ognjišče. V času radijskega misijona je petek, 22. marca, načrtovan kot spovedni dan (za dekanijo Šenčur župnijska cerkev v Cerkljah na Gorenjskem). Če bo mogoče, bo v vsaki dekaniji na voljo cerkev, kjer bo priložnost za spoved od jutra do večera.

VABILO K OGLEDU FILMA: Od režiserja filma Zvok svobode prihaja biografski film o eni najvplivnejših oseb na prelomu 20. stoletja: Sveti Frančiški Cabrini. Film temelji na resnični zgodbi njenega boja za enakost, zdravje in srečo priseljenskih sirot. Frančiška je na pomlad leta 1889 pristala v New Yorku in kmalu postala mati italijanskih izseljencev. Celo življenje se je borila za tiste na robu družbe. Ustanavljala je šole, bolnišnice, sirotišnice, konvikte in ubožnice v največjih ameriških mestih. Za svoje redovnice je izbirala vesela in radostna dekleta in žene. S podjetnostjo, odločnostjo in drznostjo, je Cabrini ustvarila kraje, polne sočutja in večne zapuščine. Mati Cabrini | Cineplexx SI

DAJTE V KOLEDAR ŽUPNIJI SMLEDNIK IN TRBOJE: V petek, 12. 4. 2024, bo v Kultrunem domu v Smledniku ob 19.15 ogled filma o Magdaleni Gornik studia Siposh z naslovom Okronana. V nedeljo, 12. 5. 2024, bo pri mašah v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30 uri priečvala Nataša Rupena o Magdaleni Gornik in o svojem spreobrnjenju. V soboto, 1. 6. 2024, je celodnevno romanje po poteh Magdalene Gornik za župniji Smlednik in Trboje.

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. V cerkvi bosta skici obeh vitražev, ki se bosta odkrivali in prikazovala nabrana sredstva. Razdeljeni bosta na okvirčke. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Več informacij bo v prihodnih oznanilih. Sedaj imamo pokritih 88 okvirčkov in pol (od 300). Če dar za vitraže nakažete na TRR, ga nakažite na TRR župnije Trboje (SI56 0700 0000 1403 195). Bog povrni.

KRONIKA: V župnijski cerkvi sv. Urha je bilo v petek, 1. marca 2024, drugič bogoslužje Svetovnega molitvenega dne, ki ga je pripravil palestinski odbor SMD. Jedro skupine, ki je sodelovala, je iz ženske skupine v župniji, ki se je začela zbirati – lani na pripravah za bogoslužje SMD. Zdaj nas je sodelovalo dvanajst. Pripravljale smo se en mesec, dobivale smo se enkrat na teden; imele smo pevske vaje, pogovor o besedilu in vsebini bogoslužja, pogovor o svetopisemskem odlomku, ki ga je pripravil in vodil župnik David, seveda pa tudi tako imenovano generalko v četrtek zvečer. V petek se je poleg nas bogoslužja udeležilo še šestnajst ljudi. V nabirki smo zbrali 235 evrov. Po bogoslužju smo se še družili v veroučni sobi v župnišču in pogovor popestrili s čajem iz oljčnih listov in jasminovih cvetov, dateljni, mandeljni, olivami in pecivom.

V soboto, 2. 3. 2024, je župnik s štirimi možmi urejal ograjen župnijski vrt za župniščem. Odstranili smo štor javorja, čigar korenine so že šle v kanalizacijske cevi. Odstranili smo tudi korenin grmov, ki so bili posajeni nad kanalizacijskimi cevmi. Odstranili smo tudi grme in njihove korenine po celem vrtu, ki sedaj čaka, da se ga na novo uredi. Odstranili smo tudi štor velike lipe, ki smo jo podrli že prejšnji teden in je bila že vsa votla. Hvala za vso pomoč. Pri večerni maši so nam člani malteških vitezov prinesli slovensko interpretacijo ikone Marije s Filerma.

V nedeljo, 3. 3. 2024, je bila pri nedeljskih mašah v Smedniku in Trbojah namenska nabirka za vzdrževalna dela v župnišču in cerkvi v Smledniku in Trbojah. V Smledniku ste za cerkev in župnišče Smlednik zbrali 832,08 €, v Trbojah pa za cerkev in župnišče Trboje zbrali 362,00 €.

Od ponedeljka, 4. 3. 2024, do torka, 5. 3. 2024, je Jaka Mišmaš s sodelavcem v sobi za goste položil talno keramiko in obrobo. V torek je vso talno keramiko in obrobo v sobi za goste in v sobi za hrambo še zafugiral. Hvala jima za kvalitetno opravljeno delo. Stroški le-tega dela so bili 2.780,00 € (polaganje talne in stenske keramike, material).

Od sredo, 6. 3. 2024, do petka, 8. 3. 2024, je pleskar Hasan vse tri obnovljene prostore še dokončno prebelil. Hvala mu za kvalitetno opravljeno delo.  S tal v sobi za goste pa je pobrusil smolo ter tla pripravil za polaganje keramike. Z betonom je vlil tudi nov »kanalizacijski« pokrov. V petek se je odločilo, da se toplotna črpalka ne bo popravljala, ker bi bil vložek prevelik (samo za material cca. 1.500,00 €). Peč pa je stara okoli 11 let.

V Trboje se je pri »električnem« zvonjenju zamenjal na programatorju ekran, ker na dosedanjem se je že zelo slabo videlo.

POSTNI ČAS V ŽUPNIJAH SMLEDNIK IN TRBOJE:  

v petek, 22. 3., pol ure pred večerno mašo križev pot vodi 8. R. Smlednik;

v soboto, 23. 3. – dopoldanski enodnevni oratorij za župniji Smlednik in Trboje (otroci in družine se prijavijo pri verouku.  Otroci sami naberete nekaj šib in cipresovih vej, bršanja ter to prinesete s seboj); 

na veliki četrtek, 28. 3. – predstavitev prvoobhajancev v Smledniku župnij Smlednik in Trboje pri maši velikega četrtka;

na veliki petek, 29. 3. – sodelovanje pripravnikov na birmo iz župnij Smlednik in Trboje pri bogoslužju velikega petka v Smledniku. 

Ob postnih nedeljah bo ob 14. uri križev pot na Kalvariji za Smlednik in Trboje (v primeru dežja je v župnijski cerkvi v Smledniku):

5. postna nedelja – 17. 3.: vodijo šolska mladina in starši;

6. postna nedelja – 24. 3. – na to nedeljo v cerkvi: vodita Karitas in skupina za dušo  in na ta dan je spoved pred veliko nočjo ob 17. uri.

Na veliki petek ob 15. uri na Kalvariji križev pot vodi skupnost Barka ob pomoči ŽPS-ja; ob 15. uri imajo farani Trboj križev pot po Trbojah.

MOLITVENI NAMEN: za zdravje na duši in na telesu.

4. POSTNA, laetare NEDELJA - LETO B/II 10. 3. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: za rajne in žive Jensterle, Pintar, Potočnik, Kurbos Trboje – 10.30: + Damjan Kozjek; (+ Gabrijela Kosec) Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – pripravniki na sv. birmo 7. in 8. R. župnij Smlednik in TrbojeSmlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Smlednik – 9: pričevanje Trboje – 10: križev pot Trboje – 10.30: pričevanje  
PONEDELJEK 11. 3. 2024Valburga – 17: + Milena Tavčar, 30. dan Smlednik - 18: + Mirko Novak, dar. Hočevarjevi; (+ Janez Hočevar, dar. Tomelnovi)  Smlednik – 18.30: krajše češčenje NajsvetejšegaSmlednik in Trboje: verouk Smlednik – 17.30: rožni venec Smlednik - 18.40: ŽPS + 3 predstavniki iz Trboj
TOREK 12. 3. 2024Smlednik - 18: +++ Bobnarjevi in Kumrovi; (+ Berta Šetina, dar. Marjana Podviz) Smlednik – 18.30: krajše češčenje NajsvetejšegaSmlednik in Trboje: verouk Smlednik - 17.30: rožni venec  
SREDA 13. 3. 2024Smlednik – 7: za rajne po namenu očenašev župnij Smlednik in TrbojeSmlednik - 6.30: rožni venec  
ČETRTEK 14. 3. 2024Trboje – 17.30: križev pot Trboje – 18: + Janko OvijačTrboje – 16: uradne ure Trboje: verouk
PETEK 15. 3. 2024Smlednik - 18: + Jožefa Jarc; (za zdravje)  Smlednik – 17: rož. venecin križev pot (7. R.)
SOBOTA 16. 3. 2024  7.30: Romanje moških, mož in dečkov župnij Smlednik in Trboje Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: +++ starši, brata in sestre JenkoS. - 9: čiščenje Zbilje 1 do 11 (1/2) čiščenje Trboje: Trboje11 do 20
5. POSTNA, tiha, papeška NEDELJA - LETO B/II 17. 3. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: ++ Ivan in Mihaela Jenko Trboje – 10.30: + Gabrijela Kosec, obl.; (+++ brat in starši Stare) Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – šolska mladina in staršiSm. - 6.30 in 8.30 : rožni venec Smlednik – 8.15: pevske vaje Smlednik – 9: družinska maša Trboje – 10: križ. pot 7. in 8. R. Trboje – 10.30: družinska maša  
© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika
crossmenu