14. NEDELJA  MED LETOM – Nedelja Slovencev po svetu – Urhova nedelja

Številka: 26/7. 7. 2024 Leto: XXXI

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Gregor Grassi, škof; v torek sv. Hadrijan III., papež.; v sredo sv. Amalija, redovnica; v četrtek sv. Benedikt, opat; v petek sv. Mohor in Fortunat, mučenca; v soboto sv. Henrik (Hinko), kralj; v nedeljo bo 15. NEDELJA MED LETOM - sv. Kamil, duhovnik – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! »Žalostna je slepota tvojih sokrajanov, Gospod,« podležem v pobožnost zakrinkanemu napuhu. »Pri nas se ne bi končalo tako … Pri meni že ne.« Iskren pogled vase me spodbudi k priznanju, da poznam vprašanja, ki so si jih zastavljali v tvoji domači shodnici. Spotikljivo so se valjala po moji veroizpovedi, in če ne prej, so me zagotovo čakala npri izpovedi vere v sveto kataloško Cerkev. Učenka se je vzvišeno čudila, od kod tvojemu mističnemu telesu vse to. Si se čudil njeni neveri? Prej ali slej učenec postane apostol, pošlješ ga k bratom. Šibkega, slabotnega, poškodovanega od zunanjega in notranjega trnja na poti. Po njegovi nemoči prihaja tvoja milost. Od tod Cerkvi vse to! (Magnificat 7/2024, 105-106).
Počitnice so.
Odnosi niso dejavnost, sploh pa izvir vseh odnosov – vera v Boga - ni dejavnost. Vera v Boga je odnos z Bogom, ki odrešuje vse naše odnose. Verovati v Boga pomeni ljubiti Boga, Nanj postavljati svoje grešno in minljivo življenje, da ga posveti. Med počitnicami skrbite za redno osebno in družinsko molitev ter za obisk nedeljskih in prazničnih maš. Počitnice so pomembne, da zopet poživimo in okrepimo odnose, ki smo jih hote ali nehote zaradi dejavnosti zanemarili, živeli površno.  

V soboto, 13. julija: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Valburga 61 do konca (1/2). V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 71 od 80.

V nedeljo, 14. julija, bo 15. nedelja med letom. Svete maše so v Smledniku ob 7. in ob 9. uri  ter v Trbojah ob 10.30.

Letošnji oratorij bo potekal od ponedeljka, 19. 8 do nedelje, 25. 8. Prijave bodo letos potekale po elektronski poti in bodo v začetku zgolj informativne - to pomeni, da svoje otroke zgolj prijavite, prispevek pa poravnate prvi dan oratorija. Cena prispevka za prvega otroka v družini je 25 evrov, za drugega 20, za ostale pa je prijava brezplačna. Možno je tudi plačilo na TRR. ROK za oddajo prijav je 5. JULIJ. Oratorij 2024 (google.com) Prosimo vas, da se prijavnih rokov ZARES držite, saj kasneje prijave ne bodo več možne. V kolikor boste imeli še kakšna vprašanja, nam prosim sporočite na elektronski naslov oratorij.smlednik@gmail.com ali pa na številki 041 682 984 (Sara) ali 041 849 885 (Eva). Vabimo animatorje in otroke iz župnij Smlednik in Trboje.

DAJTE V KOLEDAR ŽUPNIJ SMLEDNIK IN TRBOJE:

Od 11. do 13. 10. 2024 za župniji Smlednik in Trboje poteka romanje po Južni Tirolski – domovina Leopoldine Brandis, rodne sestre Anamarije Lazarini (Brixen – maša v stolnici Marijinega vnebovzetja, Bolzano, Merano, Innichen). Dar za romanje bo 294,00 €. Prijave že pobiramo. Do sedaj 28 prijavljenih.  

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Sedaj imamo pokritih 260,5 okvirčkov (od 300). Če dar za vitraže nakažete na TRR, ga nakažite na TRR župnije Trboje (SI56 0700 0000 1403 195). Bog povrni in vas blagoslovi.

KRONIKA: Radio Ognjišče: V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu (30.06.2024, 10:00): Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu. Župnik v Smledniku David Jensterle je povedal, da je pobuda za projekt prišla s strani Občine Medvode, ki praznuje 30-letnico obstoja in krajevne skupnosti Smlednik. Film prikazuje življenjsko zgodbo Jakoba Aljaža, ki je bil duhovnik, skladatelj in planinec in je živel v tem kraju. 7. avgusta 1895 je na vrhu najvišje slovenske gore Triglav postavil najvišje ležeče gorsko zavetišče v Sloveniji – Aljažev stolp. Naslednje leto pa bomo obhajali 180. obletnico Aljaževega rojstva. Premierno bo film na ogled na Urhovo nedeljo, 7. julija, v cerkvi sv. Urha v Smledniku, kjer je bil triglavski župnik krščen ter imel novo mašo. Jensterle vabi tudi druge župnije in skupnosti v Sloveniji, da spoznajo Aljaža, ki je še danes vzor ohranjanja duhovnih in kulturnih korenin našega naroda. Celotnemu pogovoru o filmu in graditelju planinskih postojank lahko prisluhnete v posnetku oddaje Utrip Cerkve v Sloveniji. V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu | Radio Ognjišče (ognjisce.si) (Petra Stopar). Trailer filma o Jakobu Aljažu (youtube.com). https://demokracija.si/kultura/video-na-prvo-nedeljo-v-juliju-v-smledniku-premierna-predstavitev-animiranega-dokumentarnega-filma-o-duhovniku-skladatelju-planincu-in-domoljubu-jakobu-aljazu/.

V ponedeljek, 1. 7. 2024 je župnika Davida poklical župnika iz Cola pri Ajdovščini. Župniji Smlednik čestita, da je naredila animirani film o duhovniku Jakobu Aljažu in komaj čaka, da ga bo videl.

Od ponedeljka, 1. 7. 2024 je Jaka Mišmaš z delavcem položil keramiko po stopnišču iz pritličja do 1. nadstropja in iz 1. nadstropja do podstrešja ter po podolgovatem hodniku v 1. nadstropju.

V sredo, 3. 7. 2024 se je  ob 10.15 predvajala v oddaji Kulturni utrinki (pripravila Jože Bartol in Petra Stopar) na Radiu Ognjišče odlomek o Urhovi nedelji in o animiran filmu o duhovniku Jakobu Aljažu, ki ga je pripravila župnija Smlednik. Avdio arhiv Radia Ognjišče (ognjisce.si); https://avdio.ognjisce.si/share/ku_2024_07_03_Animirani_dokumentarni_film_o_Jakobu_Aljazu_Jenstrle.mp3 Ko je ta oddaja potekala, me je poklical župnik župnije Semič, nam čestital ter naročil USB ključke s filmom.

Župnija svetega Urha Smlednik - Smlednik se vsako leto na praznik farnega zavetnika, to je 4. julija, zbira k celodnevnemu češčenju svetega Rešnjega Telesa. Tako je bilo tudi letos. Začeli smo s sveto mašo ob 9. uri, pri kateri je bil blagoslov mašnega plašča s podobo svetega Urha iz oltarne slike naše farne cerkve in znakom naše župnije. Na plašč smo še posebno ponosni, ker je nastal na pobudo in izpod rok naših dveh zvestih faranov Robija in Slavi. Po sveti maši je bilo izpostavljeno sveto Rešnje Telo, ki smo ga prihajali častit preko celega dne, faranke in farani iz vseh podružnic, otroci in mladina, duhovniki in ŽPS. Včasih je bilo obiska več, včasih le par molivcev, vendar Jezus nikoli ni sameval. Zaključek češčenja je bil s še zadnjim svetlim delom rožnega venca, litanijami Srca Jezusovega in sveto mašo, ki jo je skupaj z našim župnikom Davidom daroval letošnji zlatomašnik prof. dr. Janez Juhant. V pridigi nas je nagovoril kako dragoceno je, da imamo sveto evharistijo iz katere lahko črpamo moč tudi po vseh naših izdajah, zatajitvah in begih stran od dobrega, čemur smo vsi podvrženi. Zaradi vere v Jezusa, zaradi njegove Ljubezni in naše pripravljenosti, da je evangelij naša smer življenja, smo boljši ljudje in življenje je zato lepše v naših družinah, v našem sosedstvu , v delovnih okoljih in ne nazadnje v naši domovini in celem svetu. Kristus po sveti evharistiji vstopa v naša vsakdanja življenja in tako se odmikamo od teme in vstopamo v svetlobo. Po zaključku svete maše smo imeli agape, kjer smo si nazdravili, čestitali g. Juhantu in pokramljali o različnih naših izkušnjah. (Darinka Fabjančič)  

Gospodar življenje k sebi poklical Vido Lajovic (pogreb je bil 1. 7. 2024). Gospod Bog, daj ji večni pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru. Amen.

MOLITVENI NAMEN: za duhovno prenovo župnij Smlednik in Trboje na priprošnjo Marije Vnebovzete in sv. Urha.

14. NEDELJA MED LETOM - LETO B/II 7. 7. 2024 Nedelja Slovencev po svetuPatrocinij sv. Urha oz. Urhova nedelje Smlednik - 9: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik – 9: za žive in rajne prebivalce občine Medvode, KD Smlednik in KS Zbilje Trboje – 10.30: +++ Ivana Jenkole, dar. Novakovi  Smlednik - 8.30: rožni venec Smlednik: po maši premierni ogled filma o Jakobu Aljažu Trboje – 10: rožni venec
PONEDELJEK 8. 7. 2024Trboje – 17.30: + Vida Lajovic, 7. dan Smlednik – 18.30: + Milena Tavčar, dar. Matjaž Jenko    Smlednik – 18: rožni venec
TOREK 9. 7. 2024.Moše – 17.30: + Stanislav Narat, 30. dan Smlednik – 18.30: +++ Logarjevi in Rugljevi; (+ Anton Žigon, obl.)  Smlednik – 18: rožni venec
SREDA   10. 7. 2024Smlednik – 7: v zahvalo Hraše – 17.30: + Špela Šolat, 7. danSmlednik – 6.30: rožni venec
ČETRTEK 11. 7. 2024Trboje - 18.30: + Alojz Pestotnik, obl.  Trboje - 18: rožni venec
PETEK 12. 7. 2024Smlednik – 18.30: + Ivan JurmanSmlednik - 17.30: rožni venec
SOBOTA 13. 7. 2024Smlednik - 18: rožni venec Smlednik – 18.30: + Jože Slatnar, dar. vnuki iz MošSmlednik - 9: čisti Valburga 61 – konca (1/2) čiščenje Trboje: čisti Trboje 71 do 80
15. NEDELJA MED LETOM - LETO B/II 14. 7. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik – 9: ++ Ivana in Matevž Kumer, obl. Trboje – 10.30: + Pavla BohincSmlednik – 6.30: rožni venec Smlednik - 8.30: rožni venec Trboje – 10: rožni venec
© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika in Trboj
crossmenu