13. NEDELJA  MED LETOM

Številka: 25/30. 6. 2024 Leto: XXXI

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek Estera, svetopisemska žena, sv. Aron, mučenec; v torek sv. Frančišek Regis, redovnik.; v sredo sv. Tomaž, apostol; v četrtek sv. Urh (Uroš), škof – zavetnik župnije Smlednik; v petek sv. Ciril in Metod, slovanska apostola – prvi petek; v soboto sv. Marija Goretti, mučenka – prva sobota; v nedeljo bo 14. NEDELJA MED LETOM, nedelja Slovencev po svetu – Urhova nedelja - sv. Anton M. Zaharija, duhovnik – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! Jezus je spet v čolnu. Vedno znova se prepeljuje na drugo stran morja; dejanje,  ki v prispodobi nakaže, kako Gospodar vsega povezuje med seboj oddaljene bregove, ki jih človek ne more z ničemer združiti. Tudi v Jairovem pričevanju, ko je na enem bregu mlado življenje in na drugem neizprosna smrt. Le čudim se mu lahko, predstojniku shodnice. Vpričo množice pasti k Jezusovim nogam in zelo prositi ozdravljenja ne zase, temveč za bližnjega? Je to že kdo videl? Drugi prizor Jairove vere začudi še bolj: Gospodu je zaupal v trenutku največjega brezupa, ko je smrt že opravila svoje delo. O da, srce tega ponižnega predstojnika je vedelo, kdo je Jezus. Veliko me lahko nauči o njem (Magnificat 6/2024, 384).

Počitnice so. Odnosi niso dejavnost, sploh pa izvir vseh odnosov – vera v Boga - ni dejavnost. Vera v Boga je odnos z Bogom, ki odrešuje vse naše odnose. Verovati v Boga pomeni ljubiti Boga, Nanj postavljati svoje grešno in minljivo življenje, da ga posveti. Med počitnicami skrbite za redno osebno in družinsko molitev ter za obisk nedeljskih in prazničnih maš. Počitnice so pomembne, da zopet poživimo in okrepimo odnose, ki smo jih hote ali nehote zaradi dejavnosti zanemarili, živeli površno.  

V ponedeljek, 1. julija bo po večerni maši v Smledniku srečanje ženske skupine na temo svetopisemske žene Estere.

V sredo, 3. julija bo ob 19.30 v župnišču srečanje pripravljalnega odbora, ki pripravlja slovesnost na Urhovo nedeljo, 7. 7. 2024.

V sredo, 3. julija izjemoma po župniji Trboje obiskujem bolne, onemogle in ostarele.

V četrtek, 4. julija bomo praznovali god zavetnika župnijske cerkve v Smledniku in župnije sv. Urha oz. Smlednik. Sveti maši bosta ob 9. in 18.30. Nabirka bo namenjana za vzdrževanje cerkve in župnišča.

Po prvi sveti maši bomo izpostavili Najsvetejše, zmolili litanije Matere Božje in začeli celodnevno češčenje, pri katerem se bomo zbirali ves dan  po skupinah v sledečem redu:

ob 10.00 – Moše in Dragočajna;

ob 11.00 – otroci in mladostniki;

ob 12.00 – duhovniki;

ob 13.00 – Zbilje;

ob 14.00 – Smlednik;

ob 15.00 – Hraše;

ob 16.00 – Valburga;

ob 17.00 – ŽPS, ŽK in župnijski sodelavci;

ob 18.00 – vsi molimo rožni venec.

ob 18.30 je sklep čaščenja in sveta maša. Somaševanje bo vodil g. zlatomašnik Janez Juhant. Po večerni maši povabljeni, da se malo podružimo.

Priložnost za sv. spoved bo pol ure pred jutranjo in večerno sv. mašo ter na začetku molitvenih ur.

Prosim, pridite počastit Gospoda.

Na voljo je že risano-dokumentarni film o župniji Smlednik. Ta film je zaščiten preko NUK-a. Vabimo vas, da se naročite na svoj izvod filma na USB ključku. Dar bo 10,00 € in s tem boste tudi pomagali pri snemanju filma o Jakobu Aljažu. Filma se iz ključka ne sme presnemavati, ampak lahko nov izvod dobite v župnišču Smlednik. Film lahko sorodnikom, ki so povezani s Smlednikom, tudi podarite kot darilo. sv. Urh (Ulrik) (4. julij) (ognjisce.si)

V petek, 5. julija, praznujeta sv. Ciril in Metod, slovanska apostola in so-zavetnika Evrope. Brez sv. Cirila in Metoda se vera na naši tleh ne bi ohranila do današnjih dni. Naj nam sveta brata izprosita dobrih in svetih pastirjev, ki nam bodo dajali dobro duhovno hrano. Dopoldne po župniji Smlednik obiskujem bolne, onemogle in ostarele. Ker je prvi petek v mesecu, bo pol ure pred večerno mašo v Smledniku priložnost za spoved in molitev rožnega venca. Večerna sv. maša se konča z litanijami Srcu Jezusovemu in s prejemom blagoslova z Najsvetejšim.

V soboto, 6. julija: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9.00: ves Smlednik. V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 61 od 70. Goduje sv. Marija Goretti.  Ker je prva sobota v mesecu, bo pol ure pred večerno mašo v Smledniku priložnost za spoved in molitev rožnega venca. Večerna sv. maša se konča z litanijami Matere Božje in s prejemom blagoslova z Najsvetejšim.

Na ta dan je tudi predvečer pred Urhovo nedeljo, 7. julija, zato so farani in faranke iz župnije Trboje povabljeni, da iz Trboj peš poromate do sv. Urha, da župniji Smlednik in Trboje skupaj molita rožni venec in darujeta sv. mašo. Odhod iz Trboj bo ob 17. uri izpred župnijske cerkve v Trbojah. Srečanje bo na dan rojstva duhovnika Jakoba Aljaža. Na predvečer žegnanja v Trbojah (17. 8.) pa tja poromajo župljani in župljanke župnije Smlednik. To je  znamenje skupne hoje za Kristusom, in da smo člani iste Katoliške Cerkve.

V nedeljo, 7. julija bo 14. nedelja med letom. Svete maše so v Smledniku ob 9.00  ter v Trbojah ob 10.30 (to mašo daruje duhovnik iz Preske). Pri vseh nedeljskih mašah v Smledniku bo ofer za vzdrževanje župnijske cerkve in župnišča – tudi že v soboto. V Trbojah pri sv. maši poteka namenska nabirka za prenovitvena dela v zakristiji župnijske cerkve.  

Pri sv. maši ob 9.00 bo zunanja slovesnost sv. Urha, katere somaševanje bo vodil duhovnik Matevž Mehle. Ker je Urhova nedelja namenjena združevanju, ker je sv. Urh farni zavetnik, ker je župnijska cerkev velika in ker je zaradi pogostitve za vse, treba prostor pred cerkvijo pripraviti, bo na ta dan izjemoma maša samo ob 9.00. Ta slovesnost poteka na dan, ko je bil duhovnik Jakob Aljaž krščen v cerkvi sv. Urha. Po sv. maši bo v KUDU Smlednik premierni ogled risanega dokumentarnega filma o duhovniku Jakobu Aljažu. Pred ogledom bo kratka predstavitev o nastanku filma. Če bo veliko ljudi, bomo napravili več ogledov, med čakanjem pa bo postrežba peciva in pijače. Po ogledu pa bo pogostitev – carski praženec in klobase za vse. Gospodinje naprošamo, da doma spečejo piškote in suho pecivo ter naj ga prinesejo v soboto zvečer ali v nedeljo zjutraj v prostore Karitas. Filma o Jakobu Aljažu in o Župniji Smlednik bosta na voljo tudi na USB ključku (dar 10 €), na voljo pa bodo tudi spominski kozarci s podobo Jakoba Aljaža in z naslovom filma Za vse nas, Slovence gre (dar 13 €).

Na spletu župnije lahko najdete trailer o filmu: Trailer filma o Jakobu Aljažu (youtube.com). https://demokracija.si/kultura/video-na-prvo-nedeljo-v-juliju-v-smledniku-premierna-predstavitev-animiranega-dokumentarnega-filma-o-duhovniku-skladatelju-planincu-in-domoljubu-jakobu-aljazu/.

Letošnji oratorij bo potekal od ponedeljka, 19. 8 do nedelje, 25. 8. Prijave bodo letos potekale po elektronski poti in bodo v začetku zgolj informativne - to pomeni, da svoje otroke zgolj prijavite, prispevek pa poravnate prvi dan oratorija. Cena prispevka za prvega otroka v družini je 25 evrov, za drugega 20, za ostale pa je prijava brezplačna. Možno je tudi plačilo na TRR. ROK za oddajo prijav je 5. JULIJ. Oratorij 2024 (google.com) Prosimo vas, da se prijavnih rokov ZARES držite, saj kasneje prijave ne bodo več možne. V kolikor boste imeli še kakšna vprašanja, nam prosim sporočite na elektronski naslov oratorij.smlednik@gmail.com ali pa na številki 041 682 984 (Sara) ali 041 849 885 (Eva). Vabimo animatorje in otroke iz župnij Smlednik in Trboje.

DAJTE V KOLEDAR ŽUPNIJ SMLEDNIK IN TRBOJE:

Od 11. do 13. 10. 2024 za župniji Smlednik in Trboje poteka romanje po Južni Tirolski – domovina Leopoldine Brandis, rodne sestre Anamarije Lazarini (Brixen – maša v stolnici Marijinega vnebovzetja, Bolzano, Merano, Innichen). Dar za romanje bo 294,00 €. Prijave že pobiramo. Do sedaj 28 prijavljenih.  

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Sedaj imamo pokritih 260,5 okvirčkov (od 300). Če dar za vitraže nakažete na TRR, ga nakažite na TRR župnije Trboje (SI56 0700 0000 1403 195). Bog povrni in vas blagoslovi.

KRONIKA:

Gospodar življenje k sebi poklical Joža Jeralo (pogreb je bil 27. 6. 2024). Gospod Bog, daj mu večni pokoj in večna luč naj mu sveti. Naj počiva v miru. Amen. Za sv. mašo namesto cvetja so za rajnega darovali Kovačevi.

V Naši družini (št. 26-27, novomašna 2024) je na strani 21 članek z naslovom Premiera filma o Jakobu Aljažu. Risani film o župniku, glasbeniku, planincu in graditelju planinskih postojank. Občina Medvode ob svoji 30. obletnici že vse leto pripravlja dogodke, h katerim so povabili različna društva in župnije. Župnija Smlednik se je odzvala tako, da je posnela risani dokumentarni film o življenju Jakoba Aljaža, občinskega patrona. Naslov filma je Za vse nas, Slovence gre. Ob animacijskih ilustracijah Juana E. Juvančiča lahko slišimo scenarij izpod peresa smledniškega župnika Davida Jensterleta, ki je snov vzel predvsem iz Aljaževih del. Premiera bo 7. julija, na dan občine Medvode. Predvajali ga bodo po slovesni sveti maši vseh medvoških župnij, ki bo ob 9.00 v cerkvi sv. Urha v Smledniku (L.K.).  

V četrtek, 27. 6. 2024 je pleskar Hasan s pomočnikom zamenjal pokrove na vzdrževalnih kanalov kanalizacije župnišča Smlednik. Hvala Marjanu Maliju za pokrove. Jaka Mišmaš pa je z delavcem začel polagati keramiko po hodniku 1. nadstropja v župnišču in po stopnišču, ki vodi na podstrešje.

MOLITVENI NAMEN: za duhovno prenovo župnij Smlednik in Trboje na priprošnjo Marije Vnebovzete in sv. Urha.

13. NEDELJA MED LETOM - LETO B/II 30. 6. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj
Smlednik – 9: +++ Miha ter starši in brat Košir; (v zahvalo)
Trboje – 10.30: +++ starši in brat Rekar
Smlednik – 6.30: rožni venec Smlednik – 7: vrtnice Smlednik - 8.30: rožni venec Trboje – 10: rožni venec
PONEDELJEK 1. 7. 2024Trboje – 14: + Vida Lajovic (pogrebni obred) Smlednik – 18.30: + Andrej Rozman, dar. Andrej Čarman  Smlednik – 18: rožni venec Smlednik – 19: ženska skupina
TOREK 2. 7. 2024.Moše – 17.30: + Marjan Mlakar, 30. dan Smlednik – 18.30: + Julijan Gantar, dar. Hočevarjevi  Smlednik – 18: rožni venec
SREDA   3. 7. 2024Hraše – 17.30: + Milena Kosmač, 30. dan Trboje – 18.30: + Ivanka Rozman, obl.Trboje: obisk bolnikov Trboje – 18: rožni venec Smlednik – 19.30: Urhov odbor
ČETRTEK 4. 7. 2024 SV. URH9: za sosesko 18.30: +++ starši Košir in Anton Pavlič  9 -18.30: celodnevno čaščenje in župnijski praznik
PRVI PETEK 5. 7. 2024Hraše – 17.30: + Jožef Jerale, 7. dan
Smlednik – 18.30: + Danica Vrtovec
Smlednik: obisk bolnikov S. - 17.30: rož. venec in spoved
PRVA SOBOTA 6. 7. 2024Smlednik - 18: rožni venec
Smlednik – 18.30: + Marija Jenko, obl. Smlednik – 18.30: skupna maša župnij Smlednik in Trboje
Smlednik - 9: čisti cel Smlednik čiščenje Trboje: čisti Trboje 31 do 70 Trboje – 17: odhod v Smlednik
14. NEDELJA MED LETOM - LETO B/II 7. 7. 2024 Nedelja Slovencev po svetuPatrocinij sv. Urha oz. Urhova nedelje
Smlednik - 9: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj
Smlednik – 9: za žive in rajne prebivalce občine Medvode, KD Smlednik in KS Zbilje
Trboje – 10.30: +++ Ivana Jenkole, dar. Novakovi
Smlednik - 8.30: rožni venec Smlednik: po maši premierni ogled filma o Jakobu Aljažu Trboje – 10: rožni venec
© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika in Trboj
crossmenu