10. NEDELJA  MED LETOM 

Številka: 22/9. 6. 2024 Leto: XXXI

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Bogumil, škof; v torek sv. Barnaba, apostol; v sredo sv. Eskil, mučenec; v četrtek sv. Anton Padovanski, cerkveni učitelj; v petek sv. Valerij in Rufin, mučenca; v soboto sv. Vid, mučenec; v nedeljo bo 11. NEDELJA MED LETOM - sv. Beno, škof – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! Prirejen za učni načrt verouka bi današnji izbor Božje besede lahko nosil naslov: Kako deluje greh? Drzni katehet bi v pripravi zapisal, da bo razred motiviral z vprašanjem: »Je bil Jezus obseden?« Pismouki to prepričljivo zatrdijo. A ravno s tem obelodanijo svojo zvezanost v greh napuha. Napuh, prvi med glavnimi grehi, je vodil Adama v padec. Od takrat Belcebub brez prestanka išče priložnosti, da bi prepričal človeka, naj zavrne vso Božjo ljubezen in vse Božje usmiljenja. Končni cilj vsega njegovega ukvarjanja z menoj je, da bi me zavedel v sprevrženo verovanje, da mene pa Bog že ne more ljubiti, ker meni pa že ne zmore odpustiti … Ta duhovna drža je tisti greh, ki se ga mora učenec najbolj bati (Magnificat 6/2024, 129).

V ponedeljek
, 10. junija, pri večerni sveti maši v Smledniku beremo vrtnice o Jezusovem Presvetem Srcu in to cel mesec junij.  V tem tednu po veroučnih šolah Smlednik in Trboje poteka spoved in podelitev spričeval.

Do srede, 12. junija, se zbirajo prijave za zakonske jubilante, ob 18.30 se dobimo v župnišču Smlednik na krajši pripravi. Do sedaj prijavljeni 3 pari.

V četrtek, 13. junija, so ob 16. uri uradne ure, ob 18. uri se v cerkvi v Trbojah prične molitev rožnega venca, ob 18.30 pa sveta maša. Prijave zbiramo do četrtka in se ob 19.45 dobimo v župnišču na krajši pripravi.

V soboto, 15. junija: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Valburga 16 do 45 (2/2). V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 11 od 20.

V nedeljo, 16. junija, je 11. nedelja med letom. Svete maše so v Smledniku ob 7. in 9. uri  ter v Trbojah ob 10.30.Pri mašah v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30 bo potekala slovesnost zakonskih jubilantov: 5, 10, 15, 20, ….

Župnija Smlednik je lansko leto naredila in predvajala risano-dokumentarni film o župniji Smlednik. Ta film je tudi že zaščiten preko NUK-a. Vabimo vas, da se naročite na svoj izvod filma na USB ključku. Dar bo 10,00 € in s tem boste tudi pomagali pri snemanju filma o Jakobu Aljažu. Filma se iz ključka ne sme presnemavati, ampak lahko nov izvod dobite v župnišču Smlednik. Film lahko sorodnikom, ki so povezani s Smlednikom, tudi podarite kot darilo.

Letošnji oratorij bo potekal od ponedeljka, 19. 8 do nedelje, 25. 8. V ponedeljek bo kot običajno začetek ob 17. uri. Preostale dni pa bo oratorijski dan trajal od 9.00 do 16.00, v soboto pa od 9.00 do 12.00. Verjamemo, da bodo otroci uživali v družbi. Spoznavali bomo preroka Daniela. Poleg tega bomo imeli ustvarjalne delavnice in popoldne bolj športno obarvane velike igre. Prijave bodo letos potekale po elektronski poti in bodo v začetku zgolj informativne - to pomeni, da svoje otroke zgolj prijavite, prispevek pa poravnate prvi dan oratorija. Cena prispevka za prvega otroka v družini je 25 evrov, za drugega 20, za ostale pa je prijava brezplačna. Možno je tudi plačilo na TRR. ROK za oddajo prijav je 5. JULIJ. Oratorij 2024 (google.com) Prosimo vas, da se prijavnih rokov ZARES držite, saj kasneje prijave ne bodo več možne. V primeru izredno slabe napovedi vremena, bomo primorani tudi letošnji oratorij prilagoditi ali odpovedati.  V kolikor boste imeli še kakšna vprašanja, nam prosim sporočite na elektronski naslov oratorij.smlednik@gmail.com ali pa na številki 041 682 984 (Sara) ali 041 849 885 (Eva). Vabimo animatorje in otroke iz župnij Smlednik in Trboje.

DAJTE V KOLEDAR ŽUPNIJ SMLEDNIK IN TRBOJE:

V nedeljo, 7. 7. 2024 bo Urhova nedelja. Po sveti maši bo sledil premierni ogled risanega animiranega filma o velikem rojaku duhovniku Jakobu Aljažu, ki bo na ta dan na voljo tudi na USB ključku (dar 10 €), na voljo pa bodo tudi spominski kozarci z podobo Jakoba Aljaža in z naslovom filma Za vse nas, Slovence gre (dar 13 €). Na spletu župnije lahko najdete trailer o filmu: Trailer filma o Jakobu Aljažu (youtube.com). https://demokracija.si/kultura/video-na-prvo-nedeljo-v-juliju-v-smledniku-premierna-predstavitev-animiranega-dokumentarnega-filma-o-duhovniku-skladatelju-planincu-in-domoljubu-jakobu-aljazu/

Od 11. do 13. 10. 2024 za župniji Smlednik in Trboje poteka romanje po Južni Tirolski – domovina Leopoldine Brandis, rodne sestre Anamarije Lazarini (Brixen – maša v stolnici Marijinega vnebovzetja, Bolzano, Merano, Innichen). Dar za romanje bo 294,00 €. Prijave že pobiramo. Do sedaj 18 prijavljenih.  

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Sedaj imamo pokritih 212,75 okvirčkov (od 300). Če dar za vitraže nakažete na TRR, ga nakažite na TRR župnije Trboje (SI56 0700 0000 1403 195). Bog povrni in vas blagoslovi.

KRONIKA: Romanje po poteh Magdalene Gornik. V soboto, 1. junija 2024, smo verniki iz župnij Smlednik (37) in Trboje (49) poromali v kraje, kjer je živela Božja služabnica Magdalena Gornik. Iz vsake fare se nas je nabralo skoraj za cel avtobus. Krenili smo ob osmih zjutraj. Najprej je župnik povedal nekaj informacij in dal nekaj navodil, nato smo zmolili veseli del rožnega venca, marsikaj smo si tudi povedali in tako smo prispeli do cerkve Marijinega vnebovzetja pri Novi Štifti pri Sodražici, kamor je Magdalena večkrat poromala in v njej imela tudi zamaknjenja. Najprej nam je br. Marjan povedal nekaj o cerkvi in njeni zgodovini https://sl.wikipedia.org/wiki/Cerkev_Marijinega_vnebovzetja,_Nova_%C5%A0tifta. Predvsem je poudaril zaslugo rezbarja, ki je izdelal oltarje, saj jih je delal 25 let. Povedal je, da je to njegovo življenjsko delo. V tej cerkvi smo imeli tudi sveto mašo; petje so vodili mladi pevci iz Trboj, od tam so bili tudi ministranti. Župnik nas je v pridigi spodbujal k popolni izročitvi Jezusu. Po maši smo se odpeljali v Sodražico, kjer smo si imeli kosilo – kar ob župnijski cerkvi sv. Marije Magdalene, potem smo si pa cerkev še ogledali. O njej nam je nekaj povedal tamkajšnji župnik Franc Bizjak, nekako naš sosed, saj je doma v župniji Mavčiče. V župniji Sodražica je kot župnik in dekan deloval tudi škof Stanislav Lenič, čigar spomenik stoji ob cerkvi med spomenikoma literarnemu zgodovinarju dr. Ivanu Prijatelju in kiparju Francetu Goršetu. Avtor vseh treh kipov je kipar Mirsad Begić. Farani Sodražice pa se tudi hvaležno spominjajo župnika Frančiška Travna, doma iz Valburge, ker jim je prenovil in povečal farno cerkev.  Njegovi nasledniki so delo dokončali, da sedaj predstavlja prostoren in okusno urejen Božji hram. Iz Sodražice smo odšli na Goro. Najprej smo šli na pokopališče k Magdaleninemu grobu, kjer so zapeli pesem o Magdaleni Gornik, nato pa v podružnično cerkev Marije Snežne, kjer je bila Magdalena krščena; kot je bila takrat navada, prav na dan rojstva 19. julija 1835. V cerkvi smo zmolili litanije Matere Božje, nekaj o Magdaleni pa nam je povedala avtorica slikanice o njej Nataša Rupena. Pričevala pa je tudi o svojem spreobrnjenju. Vzgojena je bila v družini, kjer je vladalo sovraštvo do Boga in vere, Bog pa jo je iskal, kot išče vsakega človeka, in pustila se mu je najti. Iz cerkve smo poromali še malo niže na travnik, kjer stoji križ na mestu, kjer se je Marija prvič prikazala Magdaleni in jo vprašala, ali ljubi Jezusa, in Magdalena ji je odgovorila: »Jaz mislim. Vendar pa on najbolje ve, ali ga ljubim.« Pot proti križu pa je bila pravo romanje, saj smo molili rožni venec. Hvala župniji Trboje za glasbeno popestritev. Vrnitev proti domu je bila bolj sproščena, saj smo se pogovarjali in slišali kar precej šal … (Marjeta Žebovec)

Gospodar Življenja je k sebi poklical Stanislava Narata. Gospod, daj mu večni pokoj in večna luč naj mu sveti.

Gospodar Življenja je k sebi poklical Mileno Kosmač. Gospod, daj ji večni pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru. Amen. Iz župnije Smlednik je bil krščen JAN AJDOVEC. JAN ima god 22. 6., njegov zavetnik je sv. JANEZ FISHER (16. st.), kardinal in mučenec. Sv. Janez Fisher, prosi za nas.V ponedeljek, 3. 6. 2024 je pleskar Hasan s pomočnikom začel prenovo še zadnjih prostorov v 1. nadstropju župnišča v Smledniku (glavni hodnik z vežo, dnevno sobo, likalnico in vmesni hodnik med njima). Pripravil jih bo za beljenje. Odstranila se je odstopljena keramika in že načet podložni estrih po hodniku in veži. V sobah je parket, ki se bo dal obnoviti. Prenovilo se bo tudi stopnišče do pritličja. V župnijski cerkvi v Trbojah se je zvonjenje povezalo na mobilno omrežje, da se bo lahko zvonilo tudi na daljavo. Prenova je stala 417,47 €.

MOLITVENI NAMEN: za srečno zadnjo uro.

10. NEDELJA MED LETOM - LETO B/II 9. 6. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj
Smlednik – 9: +++ sestra in starši Krštinc
Trboje – 10.30: + Milan Pirc  
Sml. – 6.30 in 8.30: rožni venec Smlednik- 9 : zaključek verouka Trboje – 10: rožni venec Trboje – 10.30: zaključek verouka
PONEDELJEK 10. 6. 2024Smlednik – 18: rožni venec
Smlednik – 18.30: + Franc Rozman
Smlednik  in Trboje: verouk Smlednik – 18.30: vrtnice
TOREK 11. 6. 2024  Smlednik – 18: rožni venec
Smlednik – 18.30: za zdravje in srečno zadnjo uro Rafaela Jerala  
Smlednik  in Trboje: verouk Smlednik – 18.30: vrtnice  
SREDA   12. 6. 2024Smlednik – 6.30: rožni venec
Smlednik – 7: za dober namen M. K. Moše – 17.30: Stanislav Narat, 7. dan
Smlednik  : verouk Smlednik – 7: vrtnice
ČETRTEK 13. 6. 2024  Trboje – 18: rožni venec
Trboje – 18.30: v zahvalo za zdravje Trboje – 18.30: vrtnice
Trboje: verouk Trboje – 16: uradne ure Trboje – 18: rožni venec
PETEK 14. 6. 202417.30 – Hraše: + Milena Kosmač, 7. dan Smlednik – 18.30: + Gregor Logar, obl.Smlednik – 18: rožni venec Smlednik – 18.30: vrtnice
PRVA SOBOTA 17. 6. 2024Trboje – 8: Ivana Jenkole, 30.dan Smlednik - 18: rožni venec
Smlednik – 18.30: + Frančiška in Slavka Zore Smlednik – 18.30: vrtnice
Smlednik - 9: čisti Valburga 16-45 (2/2) čiščenje Trboje: čisti Trboje 11 do 20
11. NEDELJA MED LETOM - LETO B/II 16. 6. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik – 9: + Franc Zor; (v zahvalo za zlati poročni jubilej Marije in Ladota)
Trboje – 10.30: + Minka Čebašek, obl.
Sml. – 6.30 in 8.30: rožni venec Smlednik- 9 : zakonski jubilanti Trboje – 10: rožni venec Trboje – 10.30: zakonski jubilanti
© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika in Trboj
crossmenu