Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Pet, 27 Maj 2022 ob 00:00

Šmarnice 2022

Pet, 27 Maj 2022 ob 17:30

Križev teden - prošnje maše

Ned, 29 Maj 2022 ob 09:00

Srečanje zakonskih jubilantov

Iskalnik
 

Binkoštna devetdnevnica

 
 

Devetdnevnica je duhovna priprava na binkošti, praznik tretje Božje osebe Svetega Duha. Prične se v petek po Jezusovem vnebohodom in traja vse do binkošti.

Devetdnevnica pomeni poglobljen molitveni čas, ki ima poseben namen.


binkoti2Prvo devetdnevnico so doživeli Marija in apostoli. V dneh med vnebohodom in prihodom Svetega Duha na binkoštni praznik so bili zbrani v molitvi in prošnji za to, kar jim je Jezus sam obljubil: Svetega Duha Tolažnika.

To je bila devetdnevna intenzivna molitev prve Cerkve. Pozneje so nastale devetdnevnice.

Binkoštna devetdnevnica je med vsemi najpomembnejša, saj je to molitev za to, kar je v Cerkvi najodličnejše: za darove Svetega Duha, za Svetega Duha samega.


Na opozorilo blažene Elene je papež Leon XIII. vse verujoče pozval, da v času med Jezusovem vnebohodom in binkoštmi molijo slovesno devetdnevnico za edinost kristjanov "Goreči grm". Gre za povabilo k molitvi in prošnji, »da bi se ponovno vrnili v gornjo izbo« in dan po Jezusovem vnebohodu začeli vsak dan klicati Svetega Duha ter ga prositi za potrebe trenutnega dne. To se lahko zgodi na različne načine: s spontano molitvijo, z molitvijo v Svetem Duhu - molitvijo v jezikih, molitvijo kesanja, zahvaljevanjem in blagoslavljanjem, itd. Lahko dodamo še druge namene, kakor nas vodi Sveti Duh.

sveti_duh2Prav je, da se tudi v vaših domovih v teh dneh duhovno pripravljate na binkoštni praznik. Naj bo vaša iznajdljivost tudi na duhovnem področju izredna.

Jezus bo svojo obljubo: »prejeli boste moč, ko bo Sveti Duh prišel nad vas«(Apd 1, 8) gotovo izpolnil tudi nam, današnjim kristjanom, vendar se moramo za darove Svetega Duha potruditi.