Prihajajoči dogodki
Pon, 25 Sep 2023 ob 00:00

Dogodki tega tedna

Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

Zakonska skupina II

 
 

MLAJŠA ZAKONSKA SKUPINA - KDO SMO?

Po uspešni zakonski skupini, ki ji po krivem nadevamo ime »starejša«, se je »slišalo«, da bi nekateri tudi radi postali del takšne skupnosti. K temu so pripomogla srečanja v okviru društva Družina in življenje, svoje pa je naredil tudi najbolj uspešni »ustni internet«. Po povpraševanju in spodbujanju gospoda župnika, sva sprejela nov izziv in ustanovila »mlajšo« zakonsko skupino.

Skupaj se nas je našlo 7 parov, ki smo se z vseh vetrov srečali v Smledniku, in se še redno srečujemo, vsak 3.petek v mesecu. Pisana je naša druščina in zelo zanimiva so srečanja, ko po enem mesecu izvemo, kako smo: Lara in Jure, Anja in Robi, Katja in Primož, Darja in Gregor, Zdenka in Robi, Mateja in Jani, ter midva, delali domačo nalogo, kaj vse smo pri tem odkrili, kakšni so naši novi sklepi in kako lepo smo se imeli na svojih zmenkih. Veliko imamo skupnega, tako da si podeljujemo svoje izkušnje in preizkušnje.

Je že tako, da smo vsi optimistično stopili v zakonski stan. Z veseljem smo pričakovali dan, ko smo pred Bogom s svojim sozakoncem postali eno. Kljub prizadevanjem pa se lahko s časom oddaljijo romantični trenutki, delovnik postane napolnjen z veliko obveznostmi, zakonca se odtujujeta in kaj hitro pride do prepirčkov, ki lahko vodijo tudi v spore.

Zato smo se letošnje leto zaustavili pri temi: Izboljšava najin pogovor.Zgodi se namreč, da pridejo časi, ko pogovor nikakor ne steče… Takrat se sprašujemo, kako naj načnem to temo, kaj sem storil/-a, da sem jo/ ga spet prizadel/-a? Zakaj me ne razume? Zakaj ne naredi tega? Kaj je mislil /-a , ko me je tako zelo užalil /-a? Zakaj me ne posluša?....A kaj kmalu ugotovimo? Vsaka preizkušnja nas lahko zbližuje, samo če temu tako dovolimo. Saj imamo ob vsakem sporu priložnost, da se zopet pobotamo. Imamo priložnost: a jo moramo videti in biti pripravljeni sprejeti svojega sozakonca in se za zakonski odnos iz dneva v dan truditi. Vse to je mogoče le, če ljubimo moža/ženo. To še zdaleč ni vedno lahko… Zavedamo se, da ni vse v naši moči, zato je prav, da  priznamo svojo nemoč in da se vsak dan znova priporočimo Bogu in se mu hkrati tudi zahvaljujemo… Kadar smo v preizkušnjah, mu je dobro prisluhniti po božji besedi, ki nam je vedno na voljo v Svetem pismu. Vsega tega se zakonci učimo v zakonski skupini. Vemo, da nikdar ne bomo tako »naučeni«, da bi lahko prenehali.

Zakonci se želimo med seboj vedno bolj ljubiti in spoštovati, se zaupati drug drugemu in drug v drugem najti oporo, pomoč in tolažbo. Vsako veselje je dvojno in vsaka žalost razpolovljena. Se veseliti skupnih trenutkov, otrok in njihovih dogodivščin ter vedno bolj poglabljati najin odnos, s skupno molitvijo doživeti najino duhovno edinost, to je najin cilj do konca življenja.

Zato se veselimo vsakega srečanja in podarjanja izkušenj vsak 3. petek v mescu!


Andrej in Tina