Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Pet, 27 Maj 2022 ob 00:00

Šmarnice 2022

Pet, 27 Maj 2022 ob 17:30

Križev teden - prošnje maše

Ned, 29 Maj 2022 ob 09:00

Srečanje zakonskih jubilantov

Iskalnik
 

Romanje v Medžugorje 2011

 
 

Romanje župnije Smlednik in Šentvid v Medžugorje od 09.09.2011 do 11.09.2011

Tako kot že nekaj let do sedaj, smo tudi letos poromali h Kraljici Miru v Medžugorje. Romali smo od petka 09. septembra do nedelje 11. septembra, takoj po prazniku Sv. Križa, ko je v Medžugorju na nedeljo tudi sv. maša na Križevcu.

V tem kriznem času, ki ga preživlja naša država, smo tokrat za skupni namen romanja izbrali: "za blagoslov, edinost in spravo v naši domovini". Seveda pa je vsak v svojem srcu nosil svoj lasten namen.


Romali smo skupaj iz dveh župnij: Smlednika in Šentvida. Na avtobusu pa smo našli tudi romarje iz drugih koncev Slovenije, kar je še popestrilo naše druženje. Tokrat se nam je kot duhovni vodja na povabilo odzval g. Franci Alič, župnik župnije Lj. - Šentvid.

Romanje se je začelo takoj, ko smo bili vsi skupaj zbrani na avtobusu. Ker je bil odhod v zgodnjih jutranjih urah (že ob 3.30 smo odšli iz Smlednika) smo najprej pogledali film 'Gospa' posnet po resničnih dogodkih tistih prvih dni. Po poti do Medžugorja smo se romarji med sabo spoznali, postopno pa smo spoznavali kaj vse se je v tridesetih letih dogajalo v Medžugorju, kaj Marija od nas pričakuje in kaj nam vsak mesec sporoča. V Medžugorje smo tako prišli kot ena velika družina, pripravljeni, da še notranje doživimo Medžugorje.


Vreme je bilo zelo lepo - sončno in vroče. Čez dan smo imeli med 28-31 stopinj, zvečer 26-28 stopinj. Temu primerno smo prilagodili program. Že takoj prvi dan smo takoj po namestitvi šli na Crnico. Pridružil se nam je tudi slovenski duhovnik g. Niko Rupnik, ki je v tem letu v Medžugorju.


Pri vznožju smo se ustavili pred Vickino rojstno hišo, potem pa smo se v molitvi in premišljevanju Veselega dela rožnega venca, ki sta ga pripravila duhovnika g. Alič in g. Rupnik, povzpeli do kraja, kjer se je Marija prvič prikazala otrokom. Po večerji smo se odpravili na večerni molitveni program s sveto mašo in češčenjem sv.Križa.


Naslednje jutro smo imeli kar zgodnje vstajanje, saj smo že ob 5. uri, brez jutranje kavice in zajtrka, odšli na Križevac, kjer smo ob postajah križevega pota premišljali čisto sveže preveden križev pot p. Slavka Barbariča, za kar je poskrbel nekaj dni pred našim odhodom g. Niko Rupnik. Ko smo prišli na vznožje je bila še tema in prvih nekaj postaj križevega pota smo še uporabljali svetilke. Takrat še nismo vedeli, da je bil to najboljši čas za ta romarski podvig, ob povratku pa smo bili kar veseli, da smo že na poti dol, saj je bila vročina iz minute v minuto bolj huda.


Dan smo preživeli zelo aktivo. Po zasluženem zajtrku smo obiskali žensko komuno Cenacolo, pri cerkvi smo izvedli skupno fotografiranje, se skupaj peš odpravili do Vstalega Kristusa in obiskali grob p. Slavka Barbariča. Po kosilu smo poslušali govor patra Marinka Šakota, potem pa smo imeli še nekaj prostega časa za spoved, nakupe in osebno molitev, pred večernim programom, ki se je začel ob 18.uri. Po večerji smo ob 22. uri odšli na češčenje sv. Rešnjega telesa, ki nam je vsem ostal globoko v spominu.

V nedeljo zjutraj smo imeli že ob 7. uri skupno slovensko sveto mašo z ostalimi romarji iz Slovenije. Glede na vročino se nismo odločili, da gremo k sveti maši ob 11. uri na Križevac, kjer je sicer samo 1x letno. Dan smo preživeli malo bolj umirjeno. Po zajtrku smo šli v Majčino selo in v skupnost "Usmiljeni Oče", potem pa smo se sprehodili še v "Vrtu sv.Franje", kjer smo se zadržali malo več in v amfiteatru pod vodstvom Gašperja izvedli majhno slavljene Bogu v čast z ritmično duhovnimi pesmimi. Po kosilu smo se že odpravili domov. Pot je bila, kljub številnim kilometrom do Slovenije, kar prekratka.


Naša skupna fotografija:

2011-09_Medzugorje