Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Pet, 27 Maj 2022 ob 00:00

Šmarnice 2022

Pet, 27 Maj 2022 ob 17:30

Križev teden - prošnje maše

Ned, 29 Maj 2022 ob 09:00

Srečanje zakonskih jubilantov

Iskalnik
 

20let MePZ sv.Urh Smlednik

 
 

Mešani pevski zbor sv. Urh Smlednik je v petek s slovesnim koncertom v dvorani KUD Smlednik praznoval dvajsetletnico delovanja. To bila naslednja od prireditev ob stoletnici stavbe KUD-a, katerega sekcija je tudi zbor. Pred dvajsetimi leti so se zbrali mladi, ki so imeli veselje do petja, bili so pa tudi člani mladinske veroučne skupine; najprej je bil to le cerkveni zbor, pozneje pa so začeli prepevati tudi posvetne pesmi in se na povabilo KUD Smlednik vključili v društvo. Od takrat naprej tudi sodelujejo na revijah pevskih zborov in na drugih prireditvah.

Prvi del koncerta so sestavljale verske pesmi. Povezava med posameznimi sklopi pesmi je bila pripoved o tem, kdo je zbor vodil in kaj se je takrat dogajalo. Prva zborovodkinja je bila Mateja Potočnik, ki so ji med prireditvijo izročili simbolično darilo in jo povabili, da z njimi zapoje splet mladinskih verskih pesmi, ki so jih prepevali pod njenim vodstvom. Za njo je prišel zbor vodit Jože Čebašek, vendar le za eno leto, nasledil pa ga je zdaj priznanim glasbenik Rudolf Cerc. Pod njegovim vodstvom so se začeli učiti pesmi mednarodno priznanih skladateljev, tudi iz starejših obdobij, na koru so se slišali tudi drugi instrumenti, ne le orgle, prišli so tudi pevci od drugod. Omenjeno pa je bilo, da je bil ta čas včasih tudi »adrenalinski«, saj se je zgodilo, da so kar nekaj časa čakali, da je zborovodja prišel na vajo ... V času njegovega vodenja so se prvič učili tudi znamenito Händlovo Alelujo, ki je na jubilejnem koncertu požela najmočnejši in najdaljši aplavz. Prvič zato, ker so se je učili še večkrat, saj se je v zboru v teh letih zamenjalo kakih sedemdeset pevcev. In pevce, ki ne pojejo več v zboru, so povabili na slavnostni koncert, prav tako pa oba župnika, prejšnjega Rafka Kralja in sedanjega Tomaža Nagodeta. Ob tem so poudarjali, koliko jim vedno pomeni podpora, ki jo dobijo od župnika in faranov.

Leta 1995 je vodenje zbora prevzel Andrej Žagar. To, da zbor in njegov dirigent dihata kot eno, se vidi v vsaki pesmi, saj so zapete z žarom in veseljem. Predsednik pevskega zbora, ki je spregovoril na koncu, je tudi pojasnil skrivnost tega odnosa: zborovodja namreč zna pevce pohvaliti takoj in tako, da vidijo samo oni ...


Med odmorom so iz slikovnega in video gradiva pripravili projekcijo o zgodovini delovanja zbora. Med slikami je bilo tudi kar nekaj poročnih, saj so se na začetku najstniki nekateri kmalu poročili in zdaj poje v zboru kar nekaj zakonskih parov.


Drugi del koncerta so sestavljale posvetne pesmi, tako ljudske kot umetne. Pevci so hoteli poudariti pomen, ki ga ima petje v njihovem življenju, in so se za drugi del oblekli v svoja vsakdanja oblačila. V sklepni besedi je predsednik zbora poudaril veselje, ki ga pevcem prinašata tako ubrano petje kot prijateljsko druženje.

 

Nekaj fotografij iz nastopa:

 

Video: 20let MePZ sv.Urh Smlednik