Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 
 
Srečanje bolnih in ostarelih  
 
 

PRELEP BINKOŠTNI PRAZNIK ZDRUŽEN S POPOLDANSKO SVETO MAŠO ZA STAREJŠE

 

Lepi in prijetni so občutki, ko zaslišimo pritrkavanje zvonov v fari … Imamo srečo, da imamo pritrkovalce, ki so po svojem stažu že tradicija in stalnica našega prelepega kraja. In hvala Bogu se nadaljuje tudi z mladim rodom.

 

No in to lepo zvonenje se je slišalo tudi na sam praznik Binkošti. Lep in prazničen dan smo združili s sveto mašo za starejše in bolne ter druženje z njimi.

 

Pri sveti maši, kjer je bila tudi možnost bolniškega maziljenja, je poleg našega župnika g. Tomaža Nagodeta,  sodeloval tudi gospod Rojc iz Ljubljane.

 

Po končani sveti maši pa smo se skupaj z njimi srečali v našem  kulturnem domu. Za popestritev smo jim uprizorili skeč, ki nam ga je v ta namen odstopil g. Silvo Sirc iz Adergasa. Sledila je pogostitev,  za kar so poskrbele zares pridne roke sodelavk župnijske KARITAS.

 

Zelo prijetno  pa je bilo predvsem druženje ob pogovoru …

 

Vedno in povsod nam še kako prijajo lepe in prijazne besede vzpodbude, ki nam polepšajo naše samotne urice … so nam povedali zbrani, s katerimi smo prijazno poklepetali. Vsi skupaj smo s pomočjo našega župnika, ki ima izreden posluh za lepo petje,  zapeli nekaj lepih ljudskih pesmi.

 

Ponovno se je izkazalo, da so v življenju  prav majhna dejanja pozornosti in ljubezni tisto najpomembnejše …

 

Razšli smo se z željo, da se naslednje leto spet srečamo in združimo prijetno s koristnim.

2012-05-27 16.16.12

 

Zapisala Milena Stare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvala Bogu, da se romanja lahko udeležimo, da nam zdravje dopušča, da si lahko ogledamo prelepe kotičke te naše male Slovenije. In če je vreme lepo, je vse še toliko lepše …

 

In tako smo se tudi v naši fari v soboto, 13. oktobra zbrali zgodaj zjutraj pri naši lepi in mogočni cerkvi Sv. Urha v Smledniku.  Bili smo dobre volje skupaj z našim g. župnikom Kralj Rafkotom in v prijetnem pričakovanju  lepega romanja v majhno vasico Svetina s cerkvijo posvečeno  Mariji Snežni nad Celjem, kamor smo se namenili.

Na začetku samega romanja smo vsi  skupaj zmolili za srečno vožnjo in se nato prepustili vzdušju in vožnji sami.

 

Kot prvo zanimivost, smo si ogledali Teharje in se z molitvijo spomnili vseh žrtev.

 

Pot smo nadaljevali proti Celju in Štoram. Vzdušje v avtobusu je bilo prijetno in sproščeno, vreme lepo … In ko smo se začeli vzpenjati v hrib nas je narava začela prevzemati s svojimi lepotami jesenskih barv. Od daleč se nam je na planoti majhne prelepe hribovske  vasice, ki leži  na 783 m nadmorske višine,  prikazala cerkev Marije Snežne, kjer smo imeli Sveto mašo.

Po maši smo prisluhnili g. Tonetu Zimšku, ki nam je prijazno opisal samo zgodovino cerkve s 15. stoletja, katere posebnost sta prav gotovo osmerokotni zvonik in obrambni stolp. V cerkev so se namreč  ljudje zatekali tudi pred Turki. V bližini cerkve se nahaja  kapela,  prav tako iz 15. stoletja, katero prav sedaj obnavljajo.

 

Nad vasico pa mogočno v vsej svoji lepoti stoji Almin dom, posvečen Almi Karlin, znani svetovni popotnici, novinarki, pisateljici in prevajalki, ki je menda govorila 11 jezikov. In prav na ta dan so v vasici sami potekali tako imenovani »Almini dnevi«. Na stojnicah pred cerkvijo smo si tako lahko kupili in poskušali dobrote domačinov.

 

Po kosilu V Alminem domu smo se zadovoljni s postrežbo in lepimi občutki odpeljali nazaj proti Celjskemu gradu, kjer nas je s svojo zgodovinsko razlago navdušil Nejc Smole.

 

Pot smo nadaljevali proti Litiji in naprej na grad Bogenšperk, ki je eden najpomembnejših kulturnih spomenikov na Slovenskem. V njem je živel in deloval tudi Janez Vajkard Valvasor, ki je napisal »Slavo vojvodine Kranjske, natisnjeno leto 1689 v Nuerenbergu. Tam smo si pod vodstvom ogledali tudi nekaj muzejskih zbirk, kot so njegova delovna soba, pa Bakrotiskarno, Lovsko sobo, knjižnico …

 

Skratka prepolni prelepih doživetij smo se po dolini Temenice odpeljali proti Ivančni Gorici in naprej v Ljubljano.

V Smlednik smo prispeli veselo razpoloženi in odločeni, da se naslednjega romanja prav gotovo spet udeležimo. Milena Stare, Smlednik

 

 

l2012-05-27 16.16.12

 
 
 
 
Blagoslov konj 2011  
 
 

Blagoslov konj v Hrašah

Na god sv. Štefana, 26. decembra, ob 10. uri smo imeli sveto mašo z blagoslovom soli v podružniški cerkvici sv.Jakoba v Hrašah. Po sveti maši je bilo tudi letos tradicionalno žegnanje konj. Cerkev je bila nabito polna. Glede na to, da sta v Hrašah kar dva konjeniška kluba, je bilo kar nekaj konj z mladimi jahači, nekaj konj pa je prišlo tudi z drugih sosednjih vasi.

Preberi več
 
 
 
 
Romanje v Medžugorje 2011  
 
 

Romanje župnije Smlednik in Šentvid v Medžugorje od 09.09.2011 do 11.09.2011

Tako kot že nekaj let do sedaj, smo tudi letos poromali h Kraljici Miru v Medžugorje. Romali smo od petka 09. septembra do nedelje 11. septembra, takoj po prazniku Sv. Križa, ko je v Medžugorju na nedeljo tudi sv. maša na Križevcu.

V tem kriznem času, ki ga preživlja naša država, smo tokrat za skupni namen romanja izbrali: "za blagoslov, edinost in spravo v naši domovini". Seveda pa je vsak v svojem srcu nosil svoj lasten namen.


Romali smo skupaj iz dveh župnij: Smlednika in Šentvida. Na avtobusu pa smo našli tudi romarje iz drugih koncev Slovenije, kar je še popestrilo naše druženje. Tokrat se nam je kot duhovni vodja na povabilo odzval g. Franci Alič, župnik župnije Lj. - Šentvid.

Romanje se je začelo takoj, ko smo bili vsi skupaj zbrani na avtobusu. Ker je bil odhod v zgodnjih jutranjih urah (že ob 3.30 smo odšli iz Smlednika) smo najprej pogledali film 'Gospa' posnet po resničnih dogodkih tistih prvih dni. Po poti do Medžugorja smo se romarji med sabo spoznali, postopno pa smo spoznavali kaj vse se je v tridesetih letih dogajalo v Medžugorju, kaj Marija od nas pričakuje in kaj nam vsak mesec sporoča. V Medžugorje smo tako prišli kot ena velika družina, pripravljeni, da še notranje doživimo Medžugorje.

Preberi več
 
 
 
 
Utrinek iz oratorija  
 
 

Verjetno ste vsi kdaj že vsaj slišali za oratorij, kajne?

 

oratorijanimatorji

 

Jaz sem več kot samo slišala (in marsikdo med vami tudi). Letos sem bila na oratoriju v Smledniku že četrto leto animatorka. In zame je definicija oratorija prav takšna: najboljši teden v letu!

 

Ta članek je tukaj z namenom, da mi vi »ratate fouš«, ker še niste animatorji in to postanete. Res zamujate marsikaj.

Preberi več
 
 
 
 
20let MePZ sv.Urh Smlednik  
 
 

Mešani pevski zbor sv. Urh Smlednik je v petek s slovesnim koncertom v dvorani KUD Smlednik praznoval dvajsetletnico delovanja. To bila naslednja od prireditev ob stoletnici stavbe KUD-a, katerega sekcija je tudi zbor. Pred dvajsetimi leti so se zbrali mladi, ki so imeli veselje do petja, bili so pa tudi člani mladinske veroučne skupine; najprej je bil to le cerkveni zbor, pozneje pa so začeli prepevati tudi posvetne pesmi in se na povabilo KUD Smlednik vključili v društvo. Od takrat naprej tudi sodelujejo na revijah pevskih zborov in na drugih prireditvah.

Preberi več
 
 
Stran 1 od 2