Prihajajoči dogodki
Pon, 25 Sep 2023 ob 00:00

Dogodki tega tedna

Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

Sklepne misli zakonske skupine II

 
 

tina_in_andrejNaša prva skupna sezona zakonske skupine se je vrtela okrog pogovora med zakonci. To je vsakič znova dogodivščina, ki naju spodbuja k izboljševanju odnosa. »Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo z njo njeni graditelji« (Ps127,1). Že velikokrat sva ugotovila, da najin pogovor v dvoje ne obrodi veliko daljnoročnega uspeha. Šele, ko uspeva v najin pogovor povabiti še tretjega, Boga, tako pogovor spremeniva v molitev, šele takrat sva na pravi poti. Tako lahko najina setev postane hkrati tudi obilna žetev…

Brez molitve je težko razumeti drug drugega, uresničiti sprejete sklepe in drug drugemu pomagati postati boljši človek. Tudi v zakonski skupini se trudimo, da ne bi bili sami in da bi nas spremljal božji blagoslov. Zelo naju razveseljuje, ko vidiva zakonce, ki si prizadevajo hoditi po tej poti, da se tudi drug od drugega veliko naučimo, delimo življenjske preizkušnje in prijetne trenutke. Delovna vnema v tej sezoni ni popustila, srečevali smo se redno, včasih tudi izredno in druženja so prerasla iz formalnih v zelo prijateljska. Vsak par posebej nama je podaril veliko in zato sva Bogu in vsem parom hvaležna, da nas je povezal v prijetno družbo. Upava, da nas bodo druženja v naslednjih sezonah še bolj obogatila. Kot posebno vodilo, naju nagovarja tale odlomek iz Svetega pisma:

“Kot Božji izvoljenci, sveti in ljubljeni, si torej oblecite čim globlje usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, krotkost, potrpežljivost. Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kateri kaj pritožiti proti kateremu. Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte. Nad vsem tem pa naj bo ljubezen, ki je vez popolnosti.” (Kol 3, 12-14)

Voditelja skupine Tina in Andrej


 

 darja-grega1.       Kaj vam je osebno pomenilo srečevanje v zakonski skupini in kako vas je nagovorila ta tema ?

Dodaten čas, posvečen najinemu odnosu. Zelo dobrodošle in uporabne so nama tudi informacije oz. izkušnje drugih parov, ki so v zakonu že več let. Z medsebojnim izmenjavanjem izkušenj sva pridobila tudi širši pogled na smisel zakona. Letošnja tema in nasploh pridružitev k skupini naju je nagovorila, da kljub hitremu vsakdanjiku najdeva čas samo zase in za pogovor o nama.  

2.       Katero spoznanje,  ki ste ga letos na novo odkrili, vam največ pomeni ?

Spoznanje, kako pomembno je, da si kot zakonca posvetiva dovolj časa samo zase, da pravočasno določiva prioritete v najinem zakonu in jih nato tudi uresničujeva.

Predvsem pa dovolj časa za najin pogovor, pravilno poslušanje, medsebojno razumevanje.

3.       Kako ste na podlagi novih spoznanj, ki so vam bila s pomočjo teh lekcij podarjena, vi spremenili ?

Predvsem dajeva še večji poudarek najinemu pogovoru, sedaj zavestno poslušava drug drugega in si ne skačeva v besedo, nato pa skušava skupaj rešiti morebitna nesoglasja. Trudiva se drug drugega spodbujati in večkrat pohvaliti dejanja ali stvari ki so nama pri partnerju všeč.

4.       Kaj želite, da bi se v tem krogu-v tej zakonski skupini-še dogajalo ?                                                                                       Mogoče kakšen izlet v naravo ali piknik s športnimi aktivnostmi, ki smo ga sicer načrtovali, pa nam je vreme prekrižalo načrte. S samim potekom in vsebino druženj v okviru zakonske skupine sva sicer zadovoljna, ne bi ničesar spreminjala.

Darja in Gregor


 

zdenka-robiSrečevanje v zakonski skupini je najin zakon pomladilo. Zakonci moramo negovati svoj odnos, tako da se čim več pogovarjamo, da si vzameva čas samo za naju. Zmenek vsak mesec se nama zdi super stvar.

In prav pogovor med zakoncema je bila naša letošnja tema. Naučila sva se bolj prisluhniti drug drugemu. Ko si zakonski pari pripovedujemo, kako smo se imeli na zmenku in kaj smo ob določeni temi spoznali, nama je v veliko oporo dejstvo, da se vsi srečujemo z več ali manj enakimi problemi in preizkušnjami in da jih tudi podobno rešujemo oziroma se nanje odzivamo.

Čeprav sva poročena 18 let, se je najin odnos od kar hodiva na srečanja v zakonsko skupino še poglobil, duhovno sva bogatejša. Spoznala sva, da naju nama podarjeni trenutki in skupna molitev zbližujejo in duhovno bogatijo.

Druženje v zakonski skupini nama je v veliko veselje in prijetno razvedrilo.

Zdenka in Robi


 

katja-primozSrečevanje v zakonski skupini nama je prijetno druženje z ostalimi zakonci in izmenjavanje mnenj in izkušenj. Vesela sva, da zakonska skupina deluje razgibano, družabno in iskreno. Srečevanje v zakonski skupini naju spodbuja, da se v težjih trenutkih na pravi način pogovarjava in se še bolj trudiva dokončno rešiti problem.

Odkrila sva, da je pomembno, da si poveva kaj čutiva in ne smeva zadrževati mnenja in občutkov v sebi. Že med sporom ali kmalu po njem se skušava ponižati in priznati napako partnerju, ter ne »kuhati mulo«  v nedogled. Pogosteje si deliva svoja občutja in težave. Želiva, da bi bila tudi vera del najinega zakona, zato večkrat skušava nadgraditi pogovor z večerno molitvijo.

Katja in Primožporocna

Zelo sva vesela, ker sva se priključila zakonski skupini v Smledniku. Spoznala sva, da imamo vsi zakonci podobne težave in različne rešitve za njih.  Prav pogovor med zakonci pa je zanesljivo najboljša rešitev vseh naših težav.

Do odkritega in iskrenega pogovora pa vedno ne pride čisto  samoumevno, ampak se je treba za to tudi potruditi.


V skupini  se med seboj spodbujamo in s pričevanji pomagamo drug drugemu. Iskreno si želimo drug drugemu dobro in nama to daje novih moči za naprej.

 

 

 

 

 

 

 


Anja in Robi


 

mateja-janiPoročena sva skoraj petnajst let.  Po vseh teh letih, sva oba začutila, da nama nekaj manjka, da ne znava odpirati novih tem za pogovor, da potrebujeva nekaj več…Zazdelo se nama je,  da sva obstala na mestu in da se nimava več kaj bistvenega za pogovarjat…

 

Zakonska skupina, v katero sva se vključila lani, je bila priložnost za odkritje nekih novih področij. Danes sva prepričana, da naju je božja previdnost usmerila v zakonsko skupino, da začneva delati za odnos, ki upava, da se bo naprej samo še poglabljal. Zakonska skupina nama pomaga, da se iz vseh teh tem veliko naučiva.  Vse teme za pogovor, nama pomagajo odkrivati najin notranji svet. Posebno pomembno pa se nama zdi, da se učiva drug drugega poslušati.

 

Prepričana sva, da je zakon proces, ki lahko z leti postaja vse boljši. Po vseh teh letih postaja najina ljubezen zrelejša, še vedno s pridihom romantike. Vse manj je težnje po spreminjanju in vedno bolj teživa k sprejemanju in razumevanju najinih notranjih svetov. Zdi se nama, da drug ob drugem postajava boljši človek. Zelo pomembno je, da imava oba občutek sreče, izpolnjenosti in da sva v odnosu oba zadovoljna.

 

Najin odnos sva začela poglabljati tudi ob Bogu. Začela sva se udeleževati duhovnih vaj in seminarjev za zakonce. Prepričana sva, da je dober zakon, lep odnos in družina božja milost, za katero je potrebno prositi in se zanjo nenehno zahvaljevati.

Mateja in Jani