Prihajajoči dogodki
Pon, 25 Sep 2023 ob 00:00

Dogodki tega tedna

Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

Zakonske skupine

 
 

druzina-in-zivljenjeKaj je bolj pomembno kot dober odnos?

Odgovor je preprost: prav nič! Dober odnos nas osrečuje, izpolnjuje, razveseljuje, nas dela bolj človeške, bolj potrpežljive in dobrotljive, manj sebične in pa predvsem bolj ljubeče in čuteče. V dobrem odnosu se počutimo varne in ljubljene, sprejete in opažene.
Dober odnos je temeljnega pomena za človekovo preživetje. Brez dobrega odnosa je človek izgubljen, osamljen, razočaran. Dobri odnosi pa ne pridejo kar tako – sami od sebe. Za dobre odnose je treba trdo delati (garati). Danes, ko se vse obrača proti dobrim odnosom (še posebej v družini), ko nas toliko dejavnikov  (služba, šolske obveznosti naših otrok, razni hobiji in druge obveznosti, ki si jih sami nalagamo, televizija, internet, mediji, prijatelji oziroma vrstniki …), trga proč od doma, proč od sozakonca in otrok, proč od toplega in varnega zavetja, pa sploh.

Za nego oziroma gradnjo (ohranjanje) dobrih odnosov v najinem zakonu (in družini) sva potrebna oba – mož in žena. Oba sva poklicana, da to nežno in nebogljeno »bitje« - ta najin odnos, redno in skrbno vzdržujeva. Ker nas je večina takih, ki v mladosti nismo bili poučeni o pomenu dobrih odnosov in skrbne nege le-teh, so danes mnogi med  nami nepoučeni in ne vedo, kako bi k stvari pristopili. Da bi zakoncem in tistim, ki živijo v izvenzakonski skupnosti pomagali pri tem pomembnem poslanstvu, smo pred leti začeli ustanavljati zakonske skupine, v katerih se zbiramo možje in žene, ki nam ni vseeno, kaj se z nami in našimi družinami dogaja, možje in žene, ki bi radi zase in za svoje otroke odgovorno poskrbeli in jih pripravili za življenjske izzive.

Tako je zakonska skupina neke vrste življenjska učilnica, kjer se zakonci ozaveščamo o pomembnosti naših medsebojnih odnosov, ki so živi in potrebni nenehne skrbne nege in pozornosti obeh. Ko imamo v mislih zakonske skupine, mislimo predvsem na redna mesečna srečanja zakonskih parov (v zakonski skupini je 5-8 parov), ki trajajo dve uri (srečanje so običajno od oktobra do maja). Srečanja zakonske skupine vodimo zakonci sami. Med nami je, če je le mogoče, duhovnik vedno prisoten, vendar želimo, da z nami in zaradi nas (zakoncev) ni obremenjen s skrbmi: kako organizirati srečanje, kakšen naj bo program, kje se bomo dobili in kdaj, so vsi obveščeni, in podobno.

Vse to je skrb nas, zakoncev, duhovnik pa je med nami prisoten kot duhovni asistent skupine, ki nam, zakoncem, priskoči na pomoč, ko potrebujemo nasvet, osebni pogovor (spoved), razlago teološke ali svetopisemske vsebine.

Poleg rednih mesečnih srečevanj se člani zakonske skupine lahko dogovorimo še za izredna srečanja (lahko pripravimo piknik, skupno romanje, praznovanje, obisk gledališča in podobno). Srečevanje v zakonski skupini je »investicija« v družino – gre za »delnice« z neprecenljivimi donosi. To, da starša otrokom dava za popotnico v življenje svojo ljubezen, ki je rastla in se krepila tudi zaradi srečevanj v zakonski skupini, je neprecenljivo bogastvo, je opora v trenutkih življenjskih preizkušenj, je varnost in gotovost, ki nam je nihče ne more vzeti.

V Sloveniji deluje že veliko zakonskih skupin – prepričana sva, da jih je vsaj 300, med katerimi jih več kot 110 deluje po programu Družina in Življenje (DiŽ).

 
Veseli naju, da sta v Smledniku že dve zakonski - zakonska skupina I in zakonska skupina II skupini, da zakonci skrbno udejanjajo načela zakonskega življenja, ki jih spoznavajo na srečanjih zakonske skupine, da postajajo med seboj dobri prijatelji, ki so drug drugemu v oporo, da se med seboj zbližujejo tudi njihovi otroci.

Kogar več zanima o pomenu, načinu dela ter o dinamiki odnosov v zakonski skupini, naj se pozanima pri članih obstoječih zakonskih skupin, ali pa obišče spletno stran www.diz.si.Vilma in Dani Siter, voditelja DiŽ