Prihajajoči dogodki
Sob, 23 Jun 2018 ob 22:30

Peš romanje na Brezje

Čet, 28 Jun 2018 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 
 
11. NAVADNA NEDELJA  
 
 

17.6.2018     LETO: XXV          ŠTEVILKA: 24

 GODOVI TEDNA:  v ponedeljek sv. Marko in Marcelijan, mučenca, v torek sv. Romuald, opat, v sredo sv. Silverij, papež, v četrtek sv. Alojzij, vzornik mladine, v petek sv. Tomaž More in Janez Fisher, mučenca, v soboto sv. Jožef Cafasso, duhovnik nedelja bo 12. navadna med letom.

  V tem tednu bo god sv. Alojzija, vzornika mladine.

  Sv. Alojzij se je rodil v severni Italiji kot prvorojenec in naslednik mejnega grofa don Ferrante Gonzaga. Vzgajali so ga na dvoru velikega vojvoda Francesca de Medici v Firencah. To mesto je Alojzij označil kot zibelko svojega duhovnega življenja. Alojzij je bil otrok milosti. Že kot deček se je znal premagovati in se pokoriti. Na španskem kraljevem dvoru, kjer je nekaj let bivala vsa družina Gonzaga, se je Alojzij čedalje bolj posvečal premišljevalni molitvi. Petnajstleten je bil že trdno prepričan, da ga Bog kliče v Družbo Jezusovo. Svoj namen je razodel najprej materi, nato še očetu. Ta pa je hotel sinu pregnati take »neumne« misli iz glave. Skupaj z bratom je poslal Alojzija na severnoitalijanske knežje dvore, k slavnostnim sprejemom, pojedinam, zabavam in viteškim dvorom, v trdni veri, da bo Alojzija to »spametovalo«. Po vrnitvi na Gastiglione je grof vprašal sina: »Kako pa misliš sedaj glede poklica?« »Tako kot prej«, je odgovoril Alojzij. Nato je oče pošiljal k sinu vplivne cerkvene može, naj bi ga pregovorili, a brez uspeha. Pogumno je stopil pred očeta in mu rekel: »Oče, storite z menoj kar hočete, samo povem vam: mene kliče Bog v Družbo Jezusovo in če se temu klicu ustavljate, ravnate zoper Božjo voljo.« To je zaleglo. Oče je sina blagoslovil, Alojzij se je z veseljem odpovedal pravicam prvorojenstva v korist brata Rudolfa in leta 1585 vstopil v noviciat v Rimu. Z vztrajnim premagovanjem slabih nagnjen in z ljubeznijo do ponižanj se je povzpel do nepretrgane zveze z Bogom. Njegova duhovnost je bila prežeta z mislijo na službo bližnjemu ter na pomoč revnim in trpečim in se je poglabljala zlasti pod duhovnim vodstvom sv. Roberta Bellarmina. V letu 1591, ko je v Rimu razsajala kuga, je Alojzij prosil predstojnike, naj mu dovolijo streči bolnikom. Nekoč je videl na cesti ležati okuženega bolnika, si ga zadel na rame in ga odnesel v bolnišnico, kjer je pomagal pri strežbi. Ves bolan in izčrpan je prišel domov in 21. junija 1591 kot žrtev ljubezni do bližnjega izročil svojo dušo Stvarniku. Star je bil 23 let in v četrtem letniku bogoslovja, tik pred mašniškim posvečenjem. Sv. Alojzij je velik vzornik mladih! Naj tudi naše mlade iz župnije spremlja s svojo priprošnjo pri Bogu, da bodo hodili po poti vere in nravnega življenja!

  Ta teden bo PEŠ ROMANJE NA BREZJE. Blagoslov romarjev bo v petek ob 22.30. uri v kapeli,  v soboto zjutraj ob 6. uri pa na Brezjah sveta maša.

  MOLITVENI NAMEN: » Za našo mladino, da bi hodila po poteh vere in nravnega življenja.«

SOBOTA

16.6.

19: +Miha Jeraj

11. N.N.

17.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Anica Škulj

PONED.

18.6.

19: +Marjan Kavčič

TOREK

19.6.

19: +Mihaela Jenko

SREDA

20.6.

7: +Angela Zlate

ČETRTEK

21.6.

19: +Lojze Vengust

PETEK

22.6.

19: za zdravje na duši in telesu

SOBOTA

23.6.

19: +Rudi in Majda Medved

12. N.N.

24.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marija Kosec, obletna

 
 
Stran 1 od 358