Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

32. NAVADNA NEDELJA

 
 

10.11.2019     LETO: XXVI     ŠTEVILKA: 45

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Martin, škof, v torek sv. Jozafat, šk., muč., v sredo sv. Stanislav Kostka, v četrtek sv. Nikolaj Tavelič, v petek sv. Albert Veliki, v soboto sv. Marjeta Škotska, nedelja bo 33. navadna (predzadnja) v cerkvenem letu.

 Jutri bomo praznovali god sv. Martina, v Evropi in tudi pri nas zelo priljubljenega svetnika. Nekaj misli in podatkov o njem nam bo gotovo v korist, saj nas vsak svetnik na svoj način vabi, da se odločamo za svetost.

  Martin se je rodil leta 317 ali 317 po Kr. v rimski provinci Panoniji, na ozemljui današnje Madžarske. Oče je bil rimski vojak in je svojemu sinu dal ime Martinuss, kar v prevodu pomeni »mali Mars«, v čast bogu vojne Marsu. Še kot otrok je Martin prišel v Pavijo, kamor je bil prestavljen njegov oče in je tam odrasel. V Paviji je Martin zaprosil  za sprejem v krščanstvo, toda kot sin vojaškega veterana je moral dati vojaško prisego. Tako se je Martin začel pripravljati na vojaško službo in hkrati na prejem krsta. Krst je prejel na veliko noč leta 339. Po njem je ostal v vojaški službi še 20 let, ki jih je preživel kot pravi kristjan in dober vojaški tovariš. Pri štiridesetih se je odločil, da bo zapustil vojsko in oživil svojo mladostno željo postati menih. Odšel je v Poitiers k svojemu prijatelju Hilariju, ki je bil izvoljen za škofa. Ob njem se je izobrazil v teologiji. Neke noči je Martin sanjal, da mora spreobrniti svoje starše, zato je odšel v Panonijo in spreobrnil svojo mater, pri očetu pa ni imel uspeha. Odšel je najprej v Milano, nato v Ligurijo, naposled pa se je vrnil v Poitiers, kjer ga je škof Hilarij znova z veseljem sprejel, ga posvetil v diakona in nato v duhovnika. Bival je v Poitiersu v neki hiši, kjer je začel kot menih zbirati okoli sebe učence. Tako je nastal samostan v Ligugeju, najstarejši znani samostan v Evropi. -  Po smrti škofa Hilarija so ga meščani hoteli izvoliti za škofa, vandar se je temu upiral, zato so ga z zvijačo zvabili iz njegovega samostana in privedli v Tours ter ga izvolili za škofa. Martin se izvolitvi ni mogel upreti. Škofovsko službo je opravljal 26 let. Bil je dejaven in energičen razširjevalec  krščanske vere. Postal je misijonar med pogani, zaščitnik zatiranih in razsodnik v sporih med verniki, cesarskimi uradniki in samimi cesarji. V Marmoutieru je ustanovil prvo središče za vzgojo duhovnikov v Galiji. Med obiskom neke župnije, kjer so se sprli duhovniki med seboj, so mu moči pošle, zbolel je za mrzlico in umrl 8. novembra 397. Njegovo truplo so po Loari z ladjo prepeljali nazaj v Tours in ga pokopali v skromen grob, kjer je kmalu zrasla velika bazilika. Pozneje se ji je pridružil še samostan.

 Čeprav sv. Martin nima posebne povezave z gojenjem trte, se mu po izročilu vendarle pripisuje pomembna vloga pri širjenju vinogradništva po tourinški regiji. Od tod tudi povezovanje tega svetnika z zorenjem mladega vina.

 Danes popoldan bo od 15.00 do 17.00 ure v Šenčurju dekanijsko srečanje članov župnijskih svetov naše dekanije. Prosim člane našega ŽPS, da se srečanja udeležite!

 V ponedeljek bo po sv. maši seja ŽPS.

 V torek bo po sv. maši srečanje Skupine za dušo.

 Misijonska pisarna v Celovcu, kamor pošiljamo denarno pomoč za indijskega bogoslovca, se za dar iskreno zahvaljuje. Tudi sam se vam lepo zahvaljujem, zbrali smo več, kot je predpisano (predpisano je 600 ev.). Ostanek denarja bodo namenili drugemu bogoslovcu.

 Tudi nabirka na misijonsko nedeljo je pokazala, da smo voljni podpirati naše slovenske misijonarje, zbrali smo 1.056,03 evrov.

 V mesecu novembru lahko dobimo popolni odpustek, ki ga namenimo našim rajnim. Pogoji so: ne smemo biti navezani na noben greh, molitev očenaš, zdravamarija, čast bodi po namenu sv. očeta in obisk cerkve ali pokopališča.

 Jutri, na god sv. Martina, bo sv. maša ob 17. uri tudi v Mošah!

 V četrtek bo sv. maša ob 17. uri tudi v Zbiljah za rajne iz Zbilj;

 ČIŠČENJE: Valb., štev. 16 do 46

MOLITVENI NAMEN: » za vse odvisnike od alkohola, da bi dobili moč za zdržnost od njega«

SOBOTA

9.11.

18: +Majda Petelinkar

32. N.N.

10.11.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Šter, obletna

15: dekanijsko srečanje ŽPS v

                                Šenčurju

PONED.

11.11.

17 (Moše): po namenu

18: +Marija Burgar

17: sv. maša v Mošah

TOREK

12.11.

18: +Frančiška Babnik, obletna

SREDA

13.11.

7: +Janez Šebenik

ČETRTEK

14.11.

17(Zbilje): za vse rajne iz Zbilj

18: +Lojze Vengust

17: sv. maša v Zbiljah za vse

          rajne iz Zbilj

PETEK

15.11.

18: +Marija Hanžič, obletna

SOBOTA

16.11.

18: +Miha Auguštin

33. N.N.

17.11.

7: za žive im umrle župljane

9: +Ana, Alojzij in Franc Brešan