30. NAVADNA NEDELJA

 
 

27.10.2019    LETO: XXVI       ŠTEVILKA: 43

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Simon in Juda Tadej, apostola, v torek sv. Mihael Rua, v sredo sv. Marcel, v četrtek sv. Volbenk (državni praznik »Dan reformacije«), v petek slovesni, zapovedani praznik vseh svetnikov, v soboto spomin vernih rajnih, nedelja bo 31. navadna , zahvalna nedelja.

 Pred nami je teden, v katerem bomo obhajali, morda najbolj duhovno občuten dan, praznik vseh svetnikov in dan kasneje spomin vseh vernih rajnih. Še iz časa povojnega režima, ki za ta praznik ni prenesel krščanskega imena, se uradno po civilnem  koledarju na ta dan slavi »dan mrtvih«, ki je tudi državni praznik. Tudi neverni se ob tem dnevu v svojem aktivnem življenju nekoliko ustavijo in se posvetijo spominu na svoje rajne sorodnike, prijatelje, sodelavce. Nam kristjanom pa je 1. november vsebinsko nekaj drugega. Je dan, ne mrtvih, ampak živih, večno živih, vseh naših dragih bratov in sestre, ki so že pri Bogu v nebesih in tam uživajo večno veselje. Bogoslužje praznika vseh svetih je polno veselja in upanja. »Zakaj, obrisal bo solze z njih' oči«, pravi Knjiga razodetja. Kristjani verujemo in upamo, da nas Bog ni ustvaril samo za ta svet, ampak je »Božja volja, da bi se vsi zveličali in prišli do spoznanja resnice.« Čeprav mnogi neverni ne verujejo v posmrtno življenje, jih vendarle Bog, ki je ljubezen sama vodi v duši, da v svojem življenju  delujejo po normah, ki jih čutijo v svojih dušah: spoštuj očeta in mater, ne ubijaj, ne kradi, ne pričaj po krivem …Vse to pa so Božje zapovedi, in vsakdo, ki čuti v sebi, da mora tako po njih živeti (čeprav zanika, da je veren), je že na nek način pridružen občestvu Cerkve. Ne smemo se zanašati samo na svojo »pripadnost«. Jezus pravi, da bomo, če ne bomo živeli kot njegovi učenci, doživeli v večnosti kruto resnico: »Toda mnogi prvi bodo zadnji in zadnji prvi« (Mt 19, 30). Najbolj zanesljiva pot v Božje kraljestvo je in ostane pot Cerkve in vere v Odrešenika Jezusa Kristusa. In po tej poti so hodili v življenju svetniki in dosegli svoj cilj pri Bogu.

 Danes popoldan bo ob 17. uri SPOVEDOVANJE in med njim sveta maša.

 Na praznik vseh svetnikov bodo svete maše: ob 7., 9. in 14. uri. Po popoldanski sv. maši (14.40) bomo odšli k MOLITVAM  ZA RAJNE NA POKOPALIŠČE. Lepo vabim vse ministrante, da pridete k popoldanski sv. maši, po njej bomo v sprevodu odšli na pokopališče.

 Na praznik zvečer bomo molili vse štiri dele rožnega venca. Začetek bo ob 17.30. uri. Skrivnost bomo napovedali samo na začetku vsake desetke. Tudi doma preživite ta večer ob molitvi za svoje rajne sorodnike in za vse rajne. Naj bo ta večer res v »duhu duhovnosti«.

 Naslednji dan, 2. novembra, se bomo spomnili vseh vernih rajnih, ki so v vicah in so še na poti do večne sreče. Svete maše bodo: ob 7., 15. (v Lazarinijevi kapeli) in 18. uri. Zjutraj bomo molili dva dela rožnega venca pred sv. mašo (začetek ob 6.15), ostala dva pa po njej.

 Ker prvi petek pade na 1. november, bom obiskoval ostarele po domovih že v torek, 29. oktobra dopoldan.

 Danes teden bo ZAHVALNA NEDELJA, Bogu se bomo zahvalili za vse njegove brezštevilne darove.  Po svetih mašah bo OFER za cerkvene potrebe.

 Danes bomo po svetih mašah začeli z molitvami po vaših namenih za vaše rajne.

 ČIŠČENJE: Valburga, štev. 1 do 15.

 MOLITVENI NAMEN: »za vse pozabljene duše v vicah«

SOBOTA

26.10.

18: +Franc Kne

30. N.N.

27.10.

7: za žive in pokojne župljane

9: +starši Dolinar iz Moš

17: po namenu

17: spovedovanje in sv. maša

PONED.

28.10.

18: +Franc Črnčec

TOREK

29.10.

18: +Jožica Zajec

SREDA

30.10.

7: +Elizabeta Govekar

ČETRTEK

31.10.

18: +Štefka Tršan

VSI SVETI

1.11.

7: za žive in umrle župljane

9: +Ana Brešan, obletna

14: za vse rajne iz Smlednika

14.40: molitve na pokopališču

17.30: molitev rožnih vencev

VERNE DUŠE

2.11.

7: po namenu sv. očeta

15: za pok. Lazarinijeve

18: za vse verne rajne

6.15: začetek molitve prvih dveh delov rožnega venca

31. N.N.

3.11.

7: za žive in umrle župljane

9: +Ivanka Zajec