29. NAVADNA NEDELJA

 
 

20.10.2019          LETO:XXVI           ŠTEVILKA: 42

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Uršula, devica, mučenka, v torek sv.Janez Pavel II., papež, v sredo sv. Janez Kapistran, v četrtek sv. Anton M. Klaret, v petek sv. Darinka, mučenka, v soboto sv.Lucijan. mučenec , nedelja bo 30. navadna, žegnanjska nedelja.

 Kako duhovno preživljamo mesec oktober, mesec molitve? Ali smo se odločili, da v družini ali pa, če smo sami, vsak dan zmolimo vsaj eno desetko rožnega venca, če nimamo priložnosti za celega? Ali se zavedamo, da je molitev »gonilna sila« naše vere?  - Vsa ta vprašanja so zelo umestna, saj sem prepričan, da si jih mora postavljati  vsak od nas,  ki želimo slediti evangeljskemu sporočilu. Mesec oktober nam je s svojim jesenskim vzdušjem in s svojimi lepimi pisanimi barvami še posebej blizu za to »delo«.

 Starejši vidimo, kako postajajo naši otroci vedno bolj odmaknjeni od vere in verskega življenja. Družba, v kateri se gibljejo,  je vse prej kot naklonjena krščanskemu načinu življenja. Današnje poudarjanje multikulturnosti prinaša tudi veliko slabega. Res je, da se moramo ljudje med seboj zbližati, da moramo spoštovati drug drugega, ne glede na raso, kulturo, veroizpoved , ne smemo pa zagovarjati mnenja, da je vseeno kakšne vere smo, da ni pomembno, če bo nekoč  Evropa muslimanska;  mnogi govorijo, češ, pomembno je, da si pošten in da drugega človeka spoštuješ. Vse to je res, vendar verni kristjani vemo, kdo nam je postavil omenjene zahteve: da si dober, da drugega spoštuješ itd.. Vse to je »zasadilo« v naša srca krščanstvo, vera v Jezusa Kristusa, edinega Odrešenika, ki ga je najprej sprejela Evropa, v njej tudi naš narod, in ki ga misijonarji skušajo prenesti tudi na druge narode, ki Jezusa še ne poznajo: v Afriko, Indijo, Kitajsko, skratka, vsepovsod po svetu. Misijonarji in misijonarke, ki so delovali med ljudstvi Afrike nam povedo, kako srečni so tamkajšnji ljudje, ki so sprejeli vero v Jezusa Kristusa. Mnogo bolj srečni kot mi v Evropi, ki se kopljemo v izobilju hrane in tehničnih pripomočkov in ne vemo, s čim bi si še »obogatili » življenje.

 Danes je misijonska nedelja, ko so naše misli pri naših misijonarjih. Misijonska dolžnost je ena prvih, ki jih kristjan sprejme pri sv. krstu: oznanjati Kristusa, prinašati Njega v vse kotičke sveta, saj verujemo, da je On edini Odrešenik človeštva in sveta. Ta misijonska dolžnost pa nam veleva, da najprej samega sebe usposobimo za to nalogo. Kako? Preprosto! Poglobiti moram svojo vero,  ki mora postati dejavna, osvoboditi se moram raznoraznih navezanosti, ki me usužnjujejo in onemogočajo, da bi postal aktiven kristjan, molitev in sv. mašo z vsem zakramentalnim življenjem spet postaviti na mesto, ki jim pripada, skratka, truditi se, da ostanem zvest svojemu Gospodu, ki mi v svoji Besedi narekuje, kako naj oblikujem svoje življenje. Ko se bom odločil(a) za ta koreniti korak v mojem življenju, bom postajal(a) drugačen človek. Več bo v meni veselja in notranjega miru, lepši bodo moji odnosi do sočloveka, vse moje prizadevanje pa bo podprl Gospod s svojo milostjo po Svetem Duhu, saj brez nje ne moremo ničesar dobrega storiti.

 Vse omenjeno so predpogoji, da tudi sam(a) postanem Jezusov misijonar v svojem okolju, kjer živim in delam. Naj torej danes, na misijonsko nedeljo, z veseljem oddam svoj dar za misijone, še bolj potrebno pa je, da se odločim za ta »korak vere«, preiti iz zaspanega, nekoristnega kristjana, v človeka, ki osvaja ljudi s svojo živo zavzetostjo za širjenje evangelija: kot Mati Terezija, kot Pedro Opeka in še kot številni drugi, ki so se za to odločili in so po tem tudi živeli,  in živijo in delajo.

 Danes ob 18. uri se bomo zbrali v KUD-u, kjer nam bo Katja Hočevar predstavila svoj letošnji obisk in delovanje na Madagaskarju. Lepa priložnost, da »misijonsko« preživimo današnji večer.

 Nedelja danes teden bo »žegnanjska nedelja«, praznovali  jo bodo v vseh cerkvah, ki niso bile posvečene, ali pa ne vedo za datum posvetitve.

 MOLITVENI NAMEN: »Molitvena pomoč našim slovenskim misijonarjem«

SOBOTA

19.10.

18: +Franc Zor

MISIJON.N.

20.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc in Štefka Sešek

18: misijonsko predavanje v Kud-u

PONED.

21.10.

18: +Vilma in France Fujan

TOREK

22.10.

18: +Andrej Oblak, obletna

SREDA

23.10.

7: +France Janhar

ČETRTEK

24.10.

18: +Janez Jenko, obletna

PETEK

25.10.

18: +Franc Zor

SOBOTA

26.10.

18:+Franc Kne

30. N.N.

27.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +starši Dolinar (iz Moš)