Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 30 Jan 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

28. NAVADNA NEDELJA

 
 

13.10.2019             LETO: XXVI             ŠTEVILKA: 41

GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Kalist I., papež, mučenec, v torek sv. Terezija Avilska, cerkvena učiteljica, v sredo sv. Marjeta, devica, v četrtek sv. Ignacij Antiohijski, škof, mučenec, v petek sv. Luka, evangelist, v soboto sv. Pavel od Križa, nedelja bo 29. navadna- MISIJONSKA NEDELJA.

 V tednu pred nami je kar nekaj pomembnih godov svetnikov, gotovo pa se moramo posebej spomniti na dva, poleg godu sv. Luka, na god sv. Terezije Avilske (torek). Danes naj se pobliže ustavimo pri sv. Tereziji Avilski.

 15. oktobra (v torek) praznujemo god sv. Terezije Avilske, prenoviteljice karmeličanskega reda. Papež Pij X. jo je imenoval »mojstrica psihologije mistike«, saj mističnih doživetij in izkustev nihče v zgodovini Cerkve še ni tako natančno opredelil kot prav ona. Karmeličanski red jo ima za svojo ustanoviteljico. Po njenem rodnem mestu jo imenujemo tudi Terezija Avilska, po njeni vlogi v življenju Cerkve pa Terezija Velika. Rodila se je l. 1515 na pristavi v bližini španskega mesta Avila. Starši so bili bolj trgovsko usmerjeni. Bila je izredno bistroumna, vsaki stvari je hotela priti do dna in ni prezrla tudi najbolj običajnih zadev vsakdanjega življenja. Ko je vstopila v mladostniško dobo, se je začela zavedati svoje lepote in talentov in okrog nje se je vrtelo več oboževalcev. Oče jo je zato v vzgojo zaupal redovnicam avguštinkam v Avili, kjer je preživela dve leti. Kmalu se je odločila za karmel, kamor je pred leti vstopila že neka njena sorodnica. Ker je oče nasprotoval njeni nameri, je v starosti dvajset ih let na skrivaj pobegnila od doma. Pri dvaindvajsetih leti je napravila slovesne redovne zaobljube, kmalu za tem pa resno zbolela. Že so na samostanskem pokopališču izkopali za njo grob, toda na priprošnjo svetega Jožefa je čudežno ozdravela. Začel se je v njej čas notranjih bojev in očiščevanja. V postnem času l. 1554 se je Terezijina drža korenito spremenila. Ob pogledu na okrvavljenega Jezusa ob stebru bičanja se je (ponovno) spreobrnila, s čimer se je začelo obdobje gorečega notranjega življenja. Sklenila je, da se bo popolnoma posvetila reševanju duš in to predvsem z natančnim izpolnjevanjem redovnih pravil. V kasnejših letih je ustanovila več kot 16 samostanov in z dovoljenjem vodstva pomagala pri ustanavljanju bosonogih karmeličanov, moškega reda. Leta 1582 se ji je na poti v Avilo zdravstveno stanje zelo poslabšalo, prejela je sveto popotnico in umrla 4. oktobra 1582. Papeži so jo razglasili najprej za blaženo, nato za svetnico in Pavel Vi. še za cerkveno učiteljico. Končni naziv je prejela zaradi izjemnih višin krščanske popolnosti in mističnega izkustva Boga. Posebnost Terezijine mistike je trezna razsodnost in odkritosrčna resnicoljubnost, s katero poroča o svojih doživetjih. S svojim učencem in sodelavcem sv. Janezom od Križa si v mistični teologiji delita avtoriteto prvega reda.

 Jutri, v ponedeljek, bo po sv. maši (18.30) oktobrska seja Žup. past. sveta.

 KARITAS obvešča, da bomo v sredo, 16. t.m. med 17. in 18. uro zbirali jesenska in zimska oblačila. Oblačila, ki jih ne potrebujete več in bi jih lahko uporabili še drugi, jih prosimo prinesite v prostore Karitasa. Že vnaprej se vam zahvaljujemo za vaše darove.

 Prihodnja nedelja bo MISIJONSKA, med sveto mašo bomo imeli NABIRKO ZA MISIJONARJE. Bodite velikodušni. Ponovno naj vas spomnimo na darove za misijonskega bogoslovca v Indiji, ki mu pomagamo pri šolanju.

 Madagaskar s Katjo Hočevar: Kako poteka življenje na Madagaskarju? Kako smo se sporazumevali z Malgaši? Kako je skupina devetih prostovoljcev izpeljala oratorij s kar 600-timi otroki? Vse to boste izvedeli na potopisnem večeru o izkušnji z Madagaskarja v nedeljo, 20.10. ob 18. uri zvečer v dvorani KD Smlednik. Prisrčno vabljeni! Ob tej priliki pa bi se tudi rada zahvalila vsem, ki ste kakorkoli prispevali za potrebe delovanje misijonarjev na Madagaskarju in posledično izvedbo naših oratorijev za več kot 1500 otrok. 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Dragočajna, štev 1 do konca.

MOLITVENI NAMEN: »Za vse pomoči potrebne ubožce«

SOBOTA

12.10

18: +Marjan Fujan

28. N.N.

13.10

7: za žive in umrle župljane

9: +Andrej Stenovec

PONEDELJEK

14.10.

18: +Angela Verlič

18.30: seja ŽPS

TOREK

15.10.

17 (Valb.): +Vera Lampič, 7.dan

18: +Stanko Debeljak

zbiranje oblačil

SREDA

16.10.

7: +Janez Debeljak

ČETRTEK

17.10.

18: +Franc Miklavčič

PETEK

18.10.

18: Marija Burgar

SOBOTA

19.10.

18: +Franc Zor

MISIJON.N.

20.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc in Štefka Sešek