Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 23 Jan 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

27. NAVADNA NEDELJA

 
 

6.10.2019             LETO: XXVI             ŠTEVILKA: 40

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek Rožnovenska Mati Božja, v torek sv. Pelagija, v sredo sv. Dionizij, škof, mučenec, v četrtek sv. Florencij, puščavnik, v petek sv. Filip, diakon, v soboto sv.Maksimilijan Celjski, mučenec, nedelja bo 28. navadna v cerkvenem letu.

  Mesec oktober je mesec molitve. S tem pa ne rečemo, da je molitev potrebna samo v tem mesecu,               saj vemo, da je Jezus nekoč dejal svojim učencem: »molite, in se nikoli ne naveličajte!« Meseca oktobra  (jutri) goduje Rožnovenska Mati Božja in ker je rožni venec v preteklosti reševal svet pred propadom, tako nas tudi danes ta molitev lahko rešuje pred fizičnimi in duhovnimi nevarnostmi. V srednjem veku je bila največja fizična nevarnost osvajanje Evrope s strani Turkov –muslimanov in zgodovina pove, da je takrat po papeževem naročilu veliko cerkvenih bratovščin molilo tako rekoč noč in dan, s prošnjo, naj usmiljeni Bog reši narode Evrope pred tem zlom. Kaj so delali pri nas v tem času Turki vemo iz zgodovine, kako so prišli v naše kraje in pobijali in požigali naše domove. Še danes imamo ohranjene tako imenovane »tabore«, starodavne cerkve, obdane z zidom (Šmarna gora, Podbrezje …), za katerega so se v času turške nevarnosti skrili domačini. Rezultat molitve je bil velikanski. Turško ladjevje, ki je bilo številnejše od evropskega, je bilo premagano na morju v bitki pri Lepantu v Egejskem morju. Prav tako so bili Turki premagani v bitkah pri Sisku in pred Dunajem. – Moči molitve se sodobni evropski človek premalo zaveda, saj  postaja vera te starodavne krščanske celine vedno bolj šibka. Evropski voditelji  pri spisu praeambule k evropski ustavi niso zmogli vanjo zapisati, da je Evropo zgradila judovsko -krščanska civilizacija. – Ne glejmo samo nazaj, ozrimo se v naš čas in v našo bodočnost. Če jo bomo gradili brez Boga, se nam ne more pisati nič dobrega, saj v takih primerih vedno nad ljubeznijo in modrostjo prevlada napuh in sebičnost, kar dokazujejo vse vojne, še zlasti 1. in 2. svetovna vojna. Koliko milijonov nedolžnih žrtev sta bili ceni obeh vojn. Ne upamo si pomisliti, kaj bi se zgodilo, če bo prišlo do 3. svetovne vojne?!

  Zato naj nam bo mesec oktober, mesec molitve, opomin, da brez Boga svet ne more obstati. Tudi v vsakem posamezniku, ki ne živi po Božjih moralnih imperativih, čuti jih v svoji vesti, se življenje  oddaljuje od Božje volje in s tem od časne in večne sreče. Prosimo vas, dragi starši, vsak večer v tem mesecu najdite vsaj nekaj časa, ki ga boste posvetili skupni družinski molitvi. Vsaj desetko rožnega venca (vsak dan drugo), vsak večer zmolite. Le na ta način bodo vaši otroci ob molitvenem zgledu svojih staršev, mogli tudi sami rasti v sveti veri. Spomnimo se na našega blaženega škofa Antona Martina Slomška, s kakšno prizadevnostjo je spodbujal svoje duhovnike in starše, naj v vsaki družini molijo in častijo Vsemogočnega Očeta. Poslušajmo ga tudi mi, ki živimo v današnjem času!

  S skupino »Pogovore za dušo«, se bomo tokrat zbrali v torek, 8. oktobra, po sveti maši v prostorih Karitas-a. Tokrat bo beseda tekla o delu na področju medicinskih sestre in patronažne službe. Lepo povabljeni!

 Tudi letos smo se pridružili dobrodelni akciji Karitas »MANJŠA SVEČA ZA SOČLOVEKA SREČA«. V cerkvi na polici lahko najdete sveče. Sveč ne prodajamo, temveč zanje zbiramo prostovoljne prispevke za ljudi v stiski, ki jih lahko oddate v nabiralnik poleg sveč. Hvala za vsak vaš dar!

  Ponovno vas prosimo, da podprete MISIJONSKEGA BOGOSLOVCA v Indiji, za katerega zbiramo denarna sredstva za njegovo šolanje. Nabiralnik za ta namen je zadaj za klopmi na skrajni levi strani.

  G.župniku lahko prinesete (napisane) namene za MOLITVE. Z molitvami bomo začeli v nedeljo, 27. oktobra.

 MOLITEVI NAMEN: »Za vse ljudi, ki ne spoštujejo 3. Božje zapovedi, ki nam nalaga spoštovanje nedelje , Gospodovega dne.«

SOBOTA

5.10.

18: +Andrej Stenovec, obletna

27. N.N.

6.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marija Oblak, obletna

PONED.

7.10.

18: +Jože Zajec, obletna

TOREK

8.10.

18: +Stane Verlič

SREDA

9.10.

7: +Janez Šubic

ČETRTEK

1O.10.

18: +Vinko Kristan

PETEK

11.10.

18: .Stane Jenkole

SOBOTA

12.10.

18: +Marjan Fujan

28. N.N.

13.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Andrej Strenovec