Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 23 Jan 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

25. NAVADNA NEDELJA

 
 

22.9.2019        LETO: XXVI     ŠTEVILKA:  38

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Pij iz Pietrelcine, v torek bl. Anton Martin Slomšek, škof, v sredo sv. Sergij, mučenec, v četrtek sv. Kozma in Damijan , mučenca, v petek sv. Vincencij Pavelski, ustanovitelj lazaristov, v soboto sv. Venčeslav, mučenec, nedelja bo 26. navadna med letom, god sv. nadangelov Mihaela, Gabrijela in Rafaela, v Valburgi  žegnanjski praznik.

 Jutri praznujemo god svetnika, ki je svetnik našega časa, sv. Pija iz Pietrelcine. Mnogi romarji, tudi iz naših krajev, množično obiskujejo njegov grob. »Življenje tega ponižnega Frančiškovega sina ni bilo nič drugega kot nenehna vaja v veri, ki jo je krepilo upanje v združenje s Kristusom v nebesih«, je dejal papež Janez Pavel II., ko ga je med slovesno sv. mašo 2. maja 1999 na Trgu sv. Petra razglasil za blaženega. Njegova vera in upanje sta se uresničevala v ljubezni, s katero je sprejemal ljudi kot zdravnik duš – spovednik, pomagal pa je lajšati tudi telesne bolezni, ko je v kraju San Giovanni Rotondo ustanovil najsodobnejšo bolnišnico. V tamkajšnjem samostanu je prebil skoraj vsa leta svojega redovniškega življenja in tja so se že tedaj zgrinjale velike množice romarjev. -  Rodil se je l. 1887 v kraju Pietrelcina. Po končani redovniški vzgoji in bogoslovnem študiju je leta 1910 prejel mašniško posvečenje. Leta 1916 so ga predstojniki zaradi slabega zdravja poslali v samostan v San Giovanni Rotondo. Tam je mladi redovnik v mističnem zamaknjenju prejel stigme- znamenja Kristusovih ran- na rokah, nogah in na prsih. Cerkveni predstojniki so mu naročili, naj te rane skrije in nosi rokavice. Redovnik je ubogal in prav tako v duhu pokorščine sprejel ukaz iz Rima, da ne sme maševati javno, temveč le v samostanski kapeli. To je trajalo dve leti, hoteli so ga zavarovati pred navalom ljudi, ki so od vseh strani drli v San Giovanni Rotondo, da bi videli svetega patra . Pater Pij je bil žrtev sumničenj, obtožb ,obrekovanja  in preganjanja, pa je vse junaško prenašal. Prav nič ni bil  vesel tistih, ki jih je prignala gola radovednost. Želel je, da bi romarji prihajali z vero in voljo po spreobrnjenju. Tja dol je poromal tudi milanski kardinal Montini, poznejši papež Pavel VI. in bil pri njegovi maši, ob kateri je zbrano sodelovala množica vernikov. Kasneje je zapisal: »Ena maša patra Pija za mnoge pomeni veliko več kot deset dni misijona.«

 Dolga leta je bil v spovednici celo jutro. Nekega dne je prijatelja, ki je napovedoval obisk nekega igralca opozoril: »Pazite, kajti ko mi pripeljete nekoga in mu jaz po Božji milosti odprem oči pred Bogom, ne bo mogel reči nisem vedel!« Njegovo blagoslovljeno zemeljsko poslanstvo se je izteklo 23. septembra 1968. Med svetnike Katoliške Cerkve je bil blaženi pater Pij slovesno uvrščen 16. junija 2002.

 V torek praznujemo god našega blaženega škofa Antona Martina Slomška. Njemu je posvečena današnja nedelja in ker najbrž skoraj vsi poznamo njegovo življenje in delo, v današnjih Oznanilih ne bomo pisali o njem. Prosimo ga, da bi s svojo priprošnjo pred Bogom pomagal slovenskemu narodu, da bi ohranil krščanske korenine in da bi ga zlasti vzgojitelji posnemali v njegovem prizadevanju za ohranitev vere in narodne zavesti!

  Danes  je v Valburgi praznik žegnanje, sveta maša bo tam ob 10. uri. Vsem iz Valburge želimo lepo praznovanje!

  Prihodnjo nedeljo bo žegnanje v Mošah.

 Vabimo na romanje-izlet po Beli krajini, ki bo v soboto, dne 5. oktobra 2019. Cena prevoza in kosila je 25,00 evrov. Pohitite s prijavo!

  MOLITVENI NAMEN: »za vse nespokorjene grešnike, da bi se spet vrnili nazaj k Dobremu Pastirju«

SOBOTA

21.9.

19: +Franc in Justina Rozman

25. N.N.

22.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Julka Mohorič

10 (Valburga): po namenu

žegnanje v Valburgi

PONED.

23.9.

19: +Janez Jenko iz Hraš, obletna

TOREK

24.9.

19: +Franc Zor

SREDA

25.9.

7: +Marija Burger

ČETRTEK

26.9.

19: +Frančiška in Jože Šilar, obl.

PETEK

27.9.

19: +Alojz Štilec in druž. Štilec, Stenovec

SOBOTA

28.9.

19: v zahvalo (Mihaela)

26. N.N.

29.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Zor

10 (Moše): po namenu

žegnanje v Mošah