Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 23 Jan 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

24. NAVADNA NEDELJA

 
 

15.9.2019         LETO: XXVI        ŠTEVILKA: 37

 GODOVI TEDNA: danes je god Žalostne Matere Božje, jutri sv. Kornelij in Ciprijan, mučenca, v torek sv. Robert Belarmin, v sredo sv. Jožef Kupertinski, v četrtek sv. Januarij, mučenec, v petek sv. Anton Kim, mučenec, v soboto sv. Matej, apostol, nedelja bo 25. navadna, Slomškova nedelja, žegnanje v Valburgi. 

  »Marija sedem žalosti, veliko tvoje so skrbi. Za prvo bol se dvigne meč, jo rani Simeon preveč«, pravi stara slovenska pesem, ki jo pojemo tudi pri nas. Naši verni predniki so se zlasti v težkih trenutkih osebnega in skupnega življenja, radi zatekali k Mariji sedem žalosti. Ta naziv ima podlago v napovedi starčka Simeona, ki je prišel po navdihu v tempelj, ko sta Marija in Jožef  prinesla tja osem dni starega Jezusa, da bi zanj opravila vse po predpisu postave. . Simeon je vzel Dete v naročje in se Bogu zahvalil, da je mogel pred smrtjo videti Odrešenika. Potem ga je vrnil materi in dejal: »Ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, kateremu bodo nasprotovali, da se razodenejo misli mnogih src. Tvojo dušo pa bo presunil meč.«

  Meč v tej preroški napovedi pomeni trpljenje, bolečino, žalost. V srednjem veku so začeli upodabljati žalostno Mater Božjo s sedmimi meči v srcu, ki označujejo njenih sedmero žalosti. Prva žalost, ki jo je bridko občutilo Marijino srce je bila Simeonova prerokba. Druga žalost je zadela Marijo, ko je morala bežati v Egipt pred morilskim kraljem Herodom, tretja, ko se je dvanajstletni Jezus izgubil v templju, četrta, ko je srečala Sina na križevem potu, peta, ko so dvignili Jezusa na križ pribitega, šesta, ko so mrtvega Jezusa sneli s križa in ji ga položili v naročje, in sedma, ko so Jezusa položili v grob.

 Žalostna Mati Božja je »predhodnica« vseh žalostnih mater, ki trpijo in bodo trpele do konca sveta zaradi takšnih in drugačnih bolezni svojih

otrok. Morda so hujše bolezni od fizičnih moralne, ko se otroci zapletejo v zanke sodobnih odvisnosti: alkohola, mamil, spolnosti, v zadnjem času tudi internetnih, ki mlademu človeku ponujajo prav vse pregrehe tega sveta, seveda v luči »sprejemljivosti, svobode in modernosti«. Naj Žalostna Mati Božja prosi za vse naše matere, da bodo obvarovale svoje doraščajoče otroke pred temi nevarnostmi, ki mladega človeka lahko uničijo, moralno, pa tudi telesno.

 Pretekli ponedeljek smo imeli sejo Župnijskega pastoralnega sveta. Glavna tema je bila iz brošure »Krščeni in poslani«. Pripravila jo je ga Marija Potokar. Razgovor je bil živahen, razkril je zrele poglede naših članov Žps na izzive sodobnega razkristjanjevanja in odgovore nas kristjanov nanje.

 V oktobru bodo sv. maše ob 18. uri, pred njimi bo rožni venec, potrebno bo spodbuditi otroke in njihove starše, da bi prihajali, tudi člani ŽPS smo posebno povabljeni.

 Najavljamo župnijsko romanje-izlet po Beli krajini, ki bo v soboto, dne 5. oktobra 2019. Prijave že sprejemamo, cena prevoza in kosila je 25,00 evrov.

 Ta teden bo v času veroučnih ur spovedovanje otrok! Starši, poskrbite, da bo vaš otrok opravil sveto spoved pred nedeljsko sv. mašo v cerkvi, če ga ta teden ne bo k verouku!

 ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Moše, štev. 1 do 20;

MOLITVENI NAMEN: »za vse naše veroukarje in njihove družine, da bi s skupnimi močmi prispevali k rasti vere v naših družinah«

SOBOTA

14.9.

19: +Franc Kalan

24. N.N.

15.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Janez Šetina, obletna

PONED.

16.9.

18 (Hraše). +Ivanka Gregorc, 7. dan

19: +Frančiška Jenko iz Žej

TOREK

17.9.

19: +starši Dolinar iz Moš

SREDA

18.9.

7: +Janez Šebenik

ČETRTEK

19.9.

19: +Miha Jeraj

PETEK

20.9.

19: +Angela Verlič

SOBOTA

21.9.

19: +Franc in Justina Rozman

25. N.N.

22.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Julka Mohorič

10(Valburga): po namenu

žegnanje v Valburgi