Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 23 Jan 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

23. NAVADNA NEDELJA

 
 

8.9.2019        LETO: XXVI     ŠTEVILKA: 36

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Peter Klaver, v torek sv. Nikolaj Tolentinski, v sredo sv. Bonaventura, v četrtek Marijino ime, v petek sv. Janez Zlatousti, v soboto Povišanje sv. Križa, praznik, nedelja bo 24. navadna v cerkvenem letu, spomin Žalostne Matere Božje.

 V tem tednu naj vas spomnimo na pomemben praznik v soboto, Povišanje sv. Križa. Skoraj dva tisoč let je bil Gospodov grob in križ globoko zakopan v zemlji. Ko je cesar Konstantin dal kristjanom svobodo, je njegova mati Helena dala kopati tam, kjer je moral biti Gospodov grob in križ. Razkrili so grob in našli križ.

 Konstanin je dal nad Gospodovim grobom sezidati cerkev Kristusovega vstajenja in cerkev Svetega Križa, ali kakor navadno rečemo cerkev Božjega groba. Cerkvi sta bili med seboj povezani, posvečeni sta bili 13. septembra 335. V veličastni cerkvi Božjega groba so naslednji dan, to je 14. septembra, prvič izpostavili relikvijo svetega križa v slovesno češčenje. Od tedaj naprej so vsako leto na ta dan praznovali »povišanje svetega Križa«. Tako je posvečenje dvojne cerkve skupaj z izpostavitvijo ostankov Jezusovega križa bilo povod za najstarejši praznik v čast svetemu Križu. V Carigradu so ta praznik začeli obhajati zelo kmalu po najdbi, v Rimu pa ga je uvedel papež Gregor Veliki v 7. stoletju. Praznik nas spodbuja, naj z živo vero častimo podobo križa, veliko znamenje krščanstva. Na križu je trpel sam Božji Sin Jezus Kristus. Na njem je umrl On, ki ga je Bog dal za nas vse, ki je vstal od mrtvih in sedaj pri Očetu prosi za nas. Praznik nas spominja, da je Božja Ljubezen tako velika in močna, da je izničila lastnega Sina, da bi bili mi odrešeni. To nas vodi do

spoznanja, da je ljubezen vedno združena z žrtvijo. Ljubezni je lastno, da se žrtvuje, da se izniči.

 Praznik povišanja svetega Križa nas vabi, naj bi se radi ozirali na križ, saj nam bo pogled nanj odkrival edine resnične vrednote. Križ nam govori, da je na začetku vsega ljubezen. Zato nam vedno kliče v zavest Jezusove besede: «Če hoče kdo priti za menoj, naj se odpove sam sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj.«

  Zaradi šolskega urnika je prišlo do spremembe urnika verouka ob ponedeljkih. Devet razred ima verouk ob 14.45, sedmi ob 15.35 in osmi razred ob 16.25. Prosimo da upoštevate to spremembo !

 Jutri, v ponedeljek bo po sv. maši prvo srečanje Župnijskega pastoral. sveta v novem pastoralnem letu.

 Spovedovanje otrok bo prihodnji teden, razen za en razred, ki bo šel k spovedi že ta teden v četrtek.

 MINISTRANTI naj spet prihajajo  ob sobotah in nedeljah redno ministrirat. Počitnic je konec in poleg verouka so ministranti dolžni svoji župniji tudi to, da prisostvujejo ob nedeljah nedeljskemu bogoslužju. Starši, spodbudite jih, saj jih brez vašega posredovanja ne bo!

 Zakonskim jubilantom, ki smo jih danes imeli v svoji sredi pri sveti maši, še enkrat želimo, da bi njihov »da« trajal »dokler naju smrt ne loči«, kot ste slišali, ko ste sklenili zvezo svetega zakona s svojo ljubljeno osebo. Seveda vam želimo  tudi Božjega blagoslova, trdnega zdravja in zadovoljstva, vsem članom vaših družin.

 MOLITVENI NAMEN: »za srečno zadnjo uro, milostljivo sodbo Božjo in za odpuščanje naših grehov«

SOBOTA

7.9.

19: +Alojz Gregorc, obletna

23. N.N.

8.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marjan  Kavčič

PONED.

9.9.

19: +starši Lampič

TOREK

10.9.

18 (Valb.): +Štefka Tršan, 7. dan

19: +starši in brat Nič

SREDA

11.9.

7: +Ana Žavbi

ČETRTEK

12.9.

18 (Valb.): +Jurij Šmelcar

19: +Marjetka Zajec

PETEK

13.9.

19: +Marija Burgar

SOBOTA

14.9.

19: +Franc Kalan

24. N.N.

15.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Janez Šetina, obletna