Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 23 Jan 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

19. NAVADNA NEDELJA

 
 

11.8.2019     LETO: XXVI   ŠTEVILKA: 32

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Ivana Šantalska, v torek sv. Hipolit in Poncijan, mučenca, v sredo sv. Maksimilijan Kolbe, duhovnik, mučenec, v četrtek slovesni, zapovedani praznik Marijinega vnebovzetja, v petek sv. Rok, spokornik, v soboto sv. Hijacint,, nedelja bo 20. navadna v cerkvenem letu.

 Jutri se bomo začeli s tridnevnico pripravljati na največji Marijin praznik, Vnebovzetja Device Marije, ki bo v četrtek. Praznik Marije Device so v jeruzalemski Cerkvi začeli obhajati že kmalu po koncilu v Efezu, leta 431 po Kristusu in ga povezovali z Marijinim odhodom s tega sveta. Čeprav Marijino vnebovzetje sodi med najstarejše Marijine praznike (prve omembe segajo še v obdobje pred 4. sto. po Kr.), je papež Pij XII. versko resnico o Marijinem vnebovzetju razglasil šele  leta 1950 z apostolsko konstitucijo »Munificentissimus Deus«. Številne cerkve po svetu, od mogočnih katedral do vaških in božjepotnih cerkvic, izpričujejo stoletno vero v Marijino vnebovzetje.

 Pisna vira, ki poročata o Marijinem vnebovzetju ali »zaspanju« (lat. Dormitio), sta tako imenovana apokrifna evangelija »Zaspanje svete Božje Matere« in »Prehod blažene Device Marije«. K temu spadajo še številni spisi in druga dela pomembnih teologov iz prvih stoletij krščanstva, npr. Janeza Damaščana, sv. Efrema Sirskega , sv. Epifanija in Timoteja Jeruzalemskega.

 Pri nas je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v našem verskem izročilu globoko zakoreninjeno. Katoliška in pravoslavna Cerkev ta praznik obhajata na isti dan. V preteklosti so ljudje  na ta dan veliko romali. Romanja imajo globlji verski pomen zato, ker verujoče spominjajo, da je naše celotno zemeljsko življenje pravzaprav romanje, katerega cilj je večno življenje v nebesih. Marijino vnebovzetje je praznik upanja, saj nam sporoča, da je Marija dosegla polnost življenja v večnosti. To dejanje predstavlja  napoved vstajenja mrtvih, ki ga bomo ob sodnem dnevu deležni vsi ljudje.

 »Pogovor za dušo«:   V torek, 13.8., bo poletno srečanje s skupino »Pogovor za dušo«. Dobili se bomo v kampu Dragočajna ob 16. uri. Naša gostja nam bo pripovedovala o potovanju po Irski, gospa Erženova pa nam predstavila novo izdano knjigo o vasici Praše, ki so jo izdali v sodelovanju z Marjeto Žebovec. Lepo vabljeni!

PEVSKI ZBOR:  Naš zbor išče nove pevce in pevke, med 16. in 45. Let starosti. Z vajami začnemo v sredo, 21. avgusta ob 20.30, v pevski sobi v KUD-u. Vsi s pevskim posluhom in veseljem do zborovskega petja prijazno vabljeni!

 Ministrante vabimo, da ob sobotah in nedeljah spet pridete v polnem številu ministrirati. Počitnic bo kmalu konec in verjetno ste večinoma že  doma.

 Veroučni urnik bomo objavili prihodnjič!

 ČIŠČENJE IN SKRB ZA CVETJE:  Zbilje, štev 1 do 12.

 MOLITVENI NAMEN: »V čast Materi Božji in prošnja za njeno varstvo«

SOBOTA

10.8.

19: +Ivanka in Franc Zor, obletna

19. N.N.

11.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Zor

PONED.

12.8.

19: za zdravje

TOREK

13.8.

19: Marija in Franc Janhar

(+Franc- 30. Dan)

pogovor za dušo

SREDA

14.8.

7: +Stane Jenkole

VNEBOVZET.

15.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Kumrovi in Bobnarjevi

PETEK

16.8.

19: +družina Est in Novak

SOBOTA

17.8.

19: +družina Bergant

20. N.N.

18.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Danijela in Stane Hočevar