Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 23 Jan 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

18. NAVADNA NEDELJA

 
 

4.8.2019        LETO: XXVI    ŠTEVILKA: 31

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek Marija Snežna (Nives), v torek Jezusova spremenitev na gori, praznik, v sredo sv. Kajetan, v četrtek sv. Dominik, ustanovitelj dominikanskega reda, v petek sv. Terezija Benedikta od Križa (Edith Stein), v soboto sv. Lovrenc, diakon, mučenec, nedelja bo 19. navadna med letom.

 Otroci so že začeli doživljati drugi del počitnic, mesec avgust, v katerega smo pretekli teden vstopili, nam bo naše misli in prizadevanja že povezoval z obveznostmi, ki jih boste morali starši sprejeti v zvezi z bližajočim se novim  šolskim in veroučnim letom. Pred nami je še počitniški Oratorij (začetek 19.8.), voditelje prosimo, da nas čim prej o vsem potrebnem obvestite (tudi obvestilo za prihodnja Sporočila!!).

  V torek bomo praznovali praznik Jezusove spremenitve na gori. O tem dogodku poročajo vsi trije evangelisti -sinoptiki: Matej, Marko in Luka. Trem apostolom: Petru, Jakobu in Janezu,  je na gori Tabor Jezus razodel svoje Božje veličastvo, da bi jih pripravil na dogodke ob svojem trpljenju in smrti, ki so vzbujali vtis, da je bilo vse njegovo dotedanje delo velika polomija. Dejansko pa se je natančno uresničevalo vse, kar je bilo o njem napovedano po prerokih. Vsebino praznika povzema glavna mašna prošnja, ki pravi: »Nebeški Oče, z veličastno Jezusovo spremenitvijo na gori si ob pričevanju očetov potrdil, da je Jezus v resnici tvoj Sin in naš Odrešenik. Na njem si pokazal poveličanje, ki čaka nas, tvoje posinovljene otroke. Pomagaj nam, da bomo vedno poslušali tvojega Sina in tako postali sodediči njegove slave pri tebi.«Gora Tabor v Palestini je visoka 588 metrov in je bila znana že v stari zavezi. Na pobočju te gore je okoli l. 1125

pred Kristusom, izraelski vojskovodja Barak po nasvetu sodnice in prerokinje Debore premagal Kanaance. Preroku Jeremiju se je gora Tabor zdela tako imenitna, da jo je opeval kot podobo božjega veličastva. Zapisal je namreč: »Jahve bo prišel, podoben Taboru med gorami .« Sedanjo baziliko, zgrajeno v sirsko romanskem slogu, je zasnoval italijanski arhitekt Bar Luzzi, posvečena pa je bila leta 1924.

 V tem tednu bosta še dva pomembna godova: v petek sv. Terezije Benedikte (Edith Stein), ki je umrla kot mučenka med 2. svetovno vojno  v taborišču smrti in v soboto god sv. Lovrenca, diakona in mučenca, čigar lepo sliko imamo v naši kapeli nad pečjo.

  Danes obhajamo v Hrašah žegnanjski praznik, veselimo se, da je v naši sredi lepa cerkvica, posvečena sv. Jakobu St., apostolu. Vsem Hrašanom želimo, da bi jim njihov zavetnih izprosil milost močne in dejavne vere, kakršna je krasila sv. Jakoba, ki je prvi od apostolov dal za svojega Gospoda življenje. Umoril ga je kralj Herod.

 Danes je tudi romanje »Treh Slovenij« na Svete Višarje.Program: ob 10.30: predavanje pravnika, vrhovnega in nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca »Tri Slovenije, ena identiteta«; 12.00: slovesna sv. maša, ki jo bo vodil koprski škof dr. Jurij Bizjak; 13.00: kulturni program. Mi pa, ki se tega dogodka ne bomo udeležili, vključimo v svojo molitev prošnjo, »da bi se vsi Slovenci, doma in po svetu, počutili kot ena družina« in da bi nas vse Bog obilno blagoslavljal.

  MOLITVENI NAMEN: »za vse, ki nimajo primernih dohodkov

                               za dostojno življenje«

SOBOTA

3.8.

19: +družina Zevnik

18. N.N.

4.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Zora Starič, obletna

-10.00: žeganje v Hrašah

- romanje »Treh dežel«na sv.

                             Višarjah

PONED.

5.8.

19: +Ana Žavbi

TOREK

6.8.

19: za zdravje

praznik Jezusove spremenitve

                                  na gori

SREDA

7.8.

7: +Janez Šebenik

ČETRTEK

8.8.

19: +Marija Burgar

PETEK

9.8.

+Franc Janhar

SOBOTA

10.8.

19: +Ivanka in Franc Zor, obletna

19. N.N.

11.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Zor