Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 23 Jan 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

17. NAVADNA NEDELJA

 
 

28.7.2019    LETO: XXVII          ŠTEVILKA: 30

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Marta in Marija, Lazarjevi sestri, v torek sv. Peter Krizolog, škof, v sredo sv. Ignacij Lojolski, ustanovitelj  jezuitov, v četrtek sv. Alfonz Ligvorij, škof, v petek sv. Evzebij, škof, v soboto sv. Lidija, nedelja bo 18. navadna, god svetega arškega župnika Janeza Vianeja.

 Naj vas ponovno spomnimo, da smo tudi v času počitnic in dopustov kristjani. To pomeni, da si prizadevamo tudi med tem časom ohraniti zvestobo do svojih krščanskih obveznosti: nedeljska sveta maša, vsakdanja molitev, skrb za pričevanje vere ljudem, s katerimi v teh dneh prihajamo, tako ali drugače,  v stik.

 V tednu pred nami naj vas spomnimo , da bo v petek, na god sv. Evzebija, porcijunkula. Verjetno ne veste vsi, kaj ali kdo je to. Porcijunkula ni svetnica, ampak je le ime cerkvice sv. Marije Angelske blizu Asizija, ki jo je propada rešil sv. Frančišek Asiški. Cerkvica je bila last benediktincev. Frančišek si jo je od njih izprosil kot »delček« svoje ustanove. Od latinsko-italijanske besede »portiuncula« - »delček«, je dobila ime “porcijunkula« in bila izhodišče za nastanek velikega frančiškanskega reda – frančiškanov, kapucinov in minoritov.

 Za vse čase je pri tedanjem papežu Frančišek dosegel, da dobi popolni odpustek, kdor se v porcijunkulski cerkvi 2. avgusta skesano spove. V kasnejših stoletjih so papeži podelili pravico porcijunkulskega odpustka vsem cerkvam frančiškanskih redov, leta 1067 pa tudi vsem župnijskim cerkvam, da v njih 2. avgusta ali na dan, ki ga določi škof, lahko dobi popolni porcijunkulski odpustek vsak vernik, ki v njej izpolni tri pogoje: opravi zakramentalno spoved, prejme sveto obhajilo, in moli v papežev namen.

 V tem tednu bomo obhajali pobožnosti prvega četrtka (molitve za duhovne poklice), prvega petka (obnovitev posvetitve Srcu Jezusovemu) in prve sobote (obnovitev izročitve Marijinemu brezmad. Srcu). V petek bom obiskoval ostarele in bolne po domovih.

 V nedeljo bomo obhajali žegnanje v Hrašah.Tam bo sveta maša ob 10.uri.

 V zadnjem  času so bili drugod opravljeni naslednji mašni nameni (samo tisti, ki so jih znanci darovali ob pogrebu!): za pokojne:  Antonijo Grabec 3 (neopravljenih je še 5), Angelo Verlič 4 (neopravljenih je še 5), Marijo Burgar 2 (neopravljenih je še 13), Franca Zora 6 (neopravljenih je še 13). Za pokojnega Franca Janharja so sorodniki in znanci prinesli 18 mašnih namenov. Do koca leta bosta vsak mesec za vsakega omenjenega pokojnega (e) pri nas opravljena dva mašna namena.

  Od mašnih namenov, ki ste jih prinesli  še v župnijsko pisarno bodo od zgoraj omenjenih do konca leta opravljeni še za pokojne: Angelo Verlič 4, Marijo Burgar 5, za Franca Zora 4.

 Razumeti morate, da moramo tudi drugim sorodnikom in znancem omogočiti, da se opravijo sv. maše po njihovih namenih, zato bomo morali nekatere še ne opravljene mašne namene oddati drugim duhovnikom, ki delujejo v župnijah, kjer ljudje ne prinesejo za sv. maše!

 Kdor ima v povezavi s tem kakšno vprašanje, naj pride k nam in bom na to odgovoril.

 V nedeljo bo žegnanje v Hrašah, sveta maša bo tam ob 10. uri.

  ČIŠČENJE IN SKRB ZA CVETJE:  Smlednik, štev. od 47 do konca.

  MOLITVENI NAMEN:  »za naše poročene, da bi bili srečni in stanovitni v zakonu«

SOBOTA

27.7.

19: +Marija Burgar

17. N.N.

28.7.

7: za žive in umrle župljane

9: +Alojz Starc

PONED.

29.7.

19: +Jakob Oblak, obletna

TOREK

30.7.

19: +Antonija Stubičar

SREDA

31.7.

7: +Janez Šebenik

ČETRTEK

1.8.

19: +Stane in družina Grajzar

PETEK

2.8.

19: +Slavka Zajec

porcijunkula

SOBOTA

3.8.

19: +družina Zevnik

18. N.N.

4.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Zora Starič, obletna

10.00: žegnanje v Hrašah