12. NAVADNA NEDELJA

 
 

23.6.2019     LETO: XXVI       ŠTEVILKA: 25

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek Rojstvo Janeza Krstnika, slovesni praznik –kres, v torek Sv. Viljem –DAN DRŽAVNOSTI, DRŽAVNI PRAZNIK, v sredo sv. Jožef Maria Escriva, v četrtek sv. Ema Krška, v petek Srce Jezusovo, slovesni praznik, v soboto sv. Peter in Pavel, apostolska prvaka, slovesni praznik (spomin Marijinega brezmadežnega Srca), nedelja bo 13. navadna med letom, god prvih rimskih mučencev.

 V tem tednu bomo obhajali kar tri slovesne praznike: jutri rojstvo Janeza Krstnika in v petek Srce Jezusovo, v soboto praznik sv. Petra in Pavla, prvakov apostolov.

 Z rojstvom Janeza Krstnika se je začel uresničevati Božji načrt odrešenja, obljubljen že v raju na začetku človeške zgodovine, po padcu prvih staršev. Janez Krstnik je bil od Boga izbran za neposrednega preroka, ki je pripravil judovsko ljudstvo na Odrešenikov prihod. Njegova osebnost je čudovita, zanj je sam Jezus rekel, da ni »večjega človeka, rojenega od žene, od Janeza Krstnika«. Janez je bil velik v svoji veliki ponižnosti, skromnosti in  živi, globoki veri. Imel je čast krstiti v Jordanu samega Odrešenika Jezusa Kristusa in s tem usmeriti svoje učence k Jezusu. Od tu naprej je bila njegova preroška služba izpolnjena.

  V petek, na slovesni praznik Srca Jezusovega, bomo skušali prodreti v globino in notranje jedro Kristusove skrivnosti, v jedro, iz katerega pritekajo vsa velik dela za naše odrešenje, posebno še Kristusova daritev na križu. In to je tista ljubezen, ki je bila od vekov skrita v brezdanjih globinah troedinega Boga, ki pa si je prevzela našo človeško naravo in nas v Kristusu začela ljubiti tudi s človeškim srcem, ter dosegla svoj vrhunec v kalvarijski daritvi, ko so iz prebodene Kristusove strani začele teči reke

žive vode, ki odslej nikdar več ne bodo usahnile. Kdor se zateče po pomoč k Jezusovemu Srcu, zagotovo ne bo razočaran. Vsak dan se spomnimo v molitvi, da misli na nas neskončna Božja dobrota in ljubezen, katere simbol je na križu prebodeno Jezusovo Srce.

 V soboto, na praznik prvakov apostolov sv. Petra in Pavla, bodo posvečeni naši letošnji novomašniki. Iz vseh slovenskih škofij bo prejelo mašniško posvečenje 6 novomašnikov. Iz naše nadškofije so štirje novomašniki: GREGOR BREGAR, roj. 4.4.1983, iz župnije Lj. Šentvid, TADEJ LOŽAR, roj. 19.7.1994, iz župnije Dol pri Ljubljani, ROK POGAČNIK, roj. 27.6.1993, iz župnije Radovljica in VITO URBANIJA, roj. 4.6.1994, iz župnije Moravče. Molimo za naše novomašnike, da bi bili in ostali dobri in zvesti duhovniki!

 Jutri, na praznik rojstva Janeza Krstnika, bo sveta maša v Zbiljah ob 18. uri.

  V torek bomo praznovali državni praznik DAN DRŽAVNOSTI. Bogu se bomo zahvalili za velik dar samostojne države in ga prosili, da bi državljani Slovenije imeli večjo odgovornost do svoje države, zlasti, kadar so volitve. Nezaslišano je, da imajo nekateri tako neodgovoren odnos do volitev, te najbolj pomembne državljanske dolžnosti, da nikoli ne gredo na volitve.

  V nedeljo, 30. junija, bo ob 15. uri srečanje starejših, bolnih, skratka dobrodošli vsi, ki želite nedeljsko popoldne preživeti malo drugače v prijetni družbi. Najprej bo sveta maša z bolniškim maziljenjem, nato pa ste lepo vabljeni v kulturni dom, kjer bo še družabno srečanje. Kdor ima težave s prevozom, naj to sporoči g. župniku ali sodelavkam Karitas-a in vam bomo uredili prevoz. – Veseli bomo, če lahko za to srečanje spečete kakšno pecivo in ga prinesete v prostore Karitas-a v soboto po večerni sv. maši ali v nedeljo po obeh sv. mašah.

MOLITVENI NAMEN: »za naše slovenske novomašnike, da bi bili vse življenje dobri in zvesti duhovniki«

SOBOTA

22.6.

19: +Ivan Zorman in Alojzija Bodljaj

12. N.N.

23.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Jože in Rozalija Stenovec

18: sv. maša v Zbiljah

PONED.

24.6.

18 (Zbilje): po namenu

19: +Ana Žavbi

rojstvo Janeza Krstnika

TOREK

25.6.

19: +duhovnik Lado Pečnik

dan državnosti

SREDA

26.6.

7: Roman Kosec

ČETRTEK

27.6.

19: +Angela Verlič

PETEK

28.6.

19: +Marko Pestotnik

Srce Jezusovo

SOBOTA

29.6.

7: +Franc Zor, 7. dan

19: +starši Lipovšek

sv. Peter in Pavel

posvečenje novomašnikov

13. N.N.

30.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Pavla Rozman

15: za vse ostarele in bolne

15: dan bolnikov in ostarelih