BINKOŠTI

 
 

9.6.2019         LETO: XXVI      ŠTEVILKA: 23

 Z današnjim slovesnim binkoštnim praznikom, v Katoliški Cerkvi  sklepamo velikonočno dobo, prihodnji teden bomo spet vstopili v tako imenovane navadne tedne, oziroma tedne med letom.

 Binkoštni praznik obhajamo 50 dni po veliki noči. Spominja nas dogodka, ko so apostoli, zbrani z Marijo, Jezusovo materjo, prejeli Svetega Duha, ki jim ga je Jezus obljubil pred svojo smrtjo in vstajenjem.

  Pomen delovanja Svetega Duha v Cerkvi in življenju krščanske skupnosti izhaja iz svetopisemskega besedila, saj je on dejavno navzoč ob sprejemanju odločitev, izbiri oznanjevalcev in v vodstvu prve Cerkve in kasneje vesoljne Cerkve, ki jo bo vodil do dovršitve sveta. Kakor je Jezus po krstu v Duhu  začel svoje delovanje s programskim govorom v nazareški shodnici, ki ga je sklenil z opozorilom, da so vsi (ne samo Judje), poklicani k odrešenju, tako tudi Cerkev po svojem »binkoštnem krstu« začenja svoje poslanstvo s Petrovim govorom v Jeruzalemu, ki na koncu nakaže univerzalni vidik odrešenja (prim. Apd 2,39). Tako sta celotno evangeljsko poslanstvo Cerkve, kakor tudi poslanstvo Jezusa Kristusa prikazana kot delovanje pod vodstvom Svetega Duha. –O delovanju Svetega Duha pričujejo zlasti Apostolska dela, ne samo ob nastanku Cerkve, ampak tudi o njegovem stalnem spremljanju Cerkve na njeni poti napredovanja. Celotna knjiga je eno samo sklicevanje na Svetega Duha. Po molitvi, veri in krstu, Sveti Duh podarja moč za pričevanje ter vodi Cerkev pri njenem misijonskem poslanstvu in oznanjevanju evangelija.

  Sveti Duh je začetnik in počelo  vsake evangelizacije, je prvenstveni nosilec veselega oznanila v svet in prehiteva človeško oznanjevanje evangelija. Ko Cerkev danes čuti potrebo po novi evangelizaciji, pravzaprav čuti potrebo po bolj odločni poslušnosti in odprtosti za delovanje Svetega Duha. Nova evangelizacija pomeni prehod od tradicionalne k osebni veri, pomeni tudi novo prisluškovanje Svetemu Duhu, ki tudi za danes pozna prave rešitve za nastale razmere. Sveti Duh je tisti, ki evangeliju odpira pot v srca ljudi in družbe, ter konkretizira evangeljsko sporočilo v sodobni čas in okolje.

 Delovanju Svetega Duha mora biti odprt vsak kristjan, in tudi vsak človek »dobre volje«. Brez njega ni mogoče ničesar dobrega storiti, brez njegovih milostnih darov človek ostane sam s svojo majhnostjo in grešnostjo. Molitev je gotovo prva sila, ki omogoča v naših dušah prihod Svetega Duha in njegovih darov. V teh binkoštnih dneh vsi iz srca prosimo: »Pridi Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v nas ogenj svoje ljubezni.«

  Mesečno srečanje skupine »Pogovor za dušo« bo v torek, 11.4. ob 15. uri. Tokrat se boste družili v campu Dragočajna, kjer si boste v senčici privoščili ledeno kavo ali sladoled. Glede prevoza se boste še dodatno dogovorili, če bo le-ta potreben. Prav lepo povabljeni, da pridete in da skupaj ugotavljate pomen prijaznosti in lepe besede.

  Danes ob 11. uri se bomo vsi našteti v Oznanilih prejšnjega tedna, zbrali na kosilu v gostišču »Tonač« v Kranju(Čirče). Naj bo to kosilo skromno priznanje vsem, ki tako lepo sodelujete v življenju župnije na področju bogoslužja. Hvala vam vsem!

  V soboto bomo poromali z Župnijskim svetom na Koroško. O vsem potrebnem se bomo dogovorili s člani ŽPS v začetku tega tedna.

  GODOVI TEDNA: jutri Marija, Mati Cerkve, v torke sv. Barnaba, apostol, v četrtek sv. Anton Padovanski, v petek sv. Valerij in Rufin, mučenca, v soboto sv. Vid, mučenec, v nedeljo bomo praznovali slovesni praznik Svete Trtojice.

  ČIŠČENJE: Hraše štev. 45 do konca.

  MOLITVENI NAMEN: »prošnja za darove Svetega Duha«

SOBOTA

8.6.

19:+Alojz Brešan

BINKOŠTI

9.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Rozman (Sml.), obletna

kosilo za liturg. sodelavce

PONED.

10.6.

7: poljska sv. maša za Smlednik

19: +Marija Šter in Tončka Ovijač

TOREK

11.6.

19: +Angela Verbič

srečanje skupine »Pogovor za dušo«

SREDA

12.6.

7: v dober namen

ČETRTEK

13.6.

18 (Zbilje): +Marija Burgar, 7. dan

19: +Stane Jenkole

PETEK

14.6.

19: +Gregor Logar, obletna

SOBOTA

15.6.

19: +Francka ,Lojze Tršan, Janez

                    Trebušak

romanje članov ŽPS

SV. TROJ.

16.6.

7: za žive in umrle župljane

9: po namenu