Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 27 Jun 2019 ob 19:30

Molitvena skupina

Ned, 30 Jun 2019 ob 15:00

Srečanje starejših in bolnih

Iskalnik
 

GOSPODOVO RAZGLAŠENJE

 
 

6.1.2019      LETO: XXVI      ŠTEVILKA: 1

 Godovi tedna: v ponedeljek sv. Rajmund, v torek sv. Severin, v sredo sv. Julijan, mučenec, v četrtek sv. Gregor Niški, v petek sv. Pavlin Oglejski, v soboto sv. Tatjana (Tanja), mučenka, v nedeljo praznik Jezusovega krsta.

 Današnji praznik Gospodovega razglašenja je v vrsti praznikov božičnega obdobja,  s katerimi Cerkev spremlja Jezusa od rojstva do njegovega krsta v Jordanu, s katerim je začeli Odrešenik svoje javno delovanje. »Danes praznujemo sveti dan, ki je poveličan s tremi čudeži: danes je modre zvezda pripeljala k jaslicam; danes se je na svatbi voda spremenila v vino; danes se je Kristus dal Janezu krstiti, da bi nas odrešil.« Tako pravi odpev v bogoslužnem molitveniku. Grško ime zanj je »epifania«, pomeni pa razodetje Kristusovega mesijanskega veličanstva.   

  Modri so Otroka, h kateremu jih je pripeljala nenavadna zvezd, priznali za mesijanskega kralja in ga »razglasili« med svojimi rojaki. Ob čudežu spremenitve vode v vino na svatbi v Kani Galilejski, poroča evangelist Janez, je Jezus »začel delati znamenja in razodel svoje veličastvo«. Pri Jezusovem krstu v reki Jordan, pa ga je nebeški Oče sam razglasil za svojega Sina.

  Evangeljsko pripoved, ki se bere vsako leto pri praznični maši, je legenda dopolnila in pesniško olepšala. Modri so Detetu darovali tri darove: zlato, kot velikemu kralju, kadilo kot pravemu Bogu in miro kot umrljivemu človeku, zato je ljudska domišljija dala vsak dar v roke enemu. Zgodaj je določila tudi njih imena, ki so se v teku časov spreminjala do sedanjih oblik: Gašper, Miha, Boltežar (Baltazar). O vsem tem si lahko  več preberete v knjigi dr. Nika Kurenta »Praznično leto Slovencev«.

  Jezusa kot Boga in človeka je najbolj vneto oznanjal poganskim narodom apostol Pavel. Iz prej velikega sovražnika kristjanov, ga je Bog pred Damaskom spreobrnil v najbolj vnetega apostola narodov, katerim je ponesel evangelij. Med temi narodi smo tudi mi Slovenci, saj je njegovo oznanjevanje segalo do skrajnih meja tedanjega znanega sveta.

  Janezov krst v Jordanu ni bil krst, v katerem smo bili krščeni Jezusovi učenci in pri njem postali Božji otroci in pri katerem so nam bili izbrisani izvirni greh in drugi grehi (če smo bili krščeni kot odrasli ljudje).  Bil je za vsakega Juda, ki je k temu krstu pristopil zunanje znamenje notranjega spreobrnjenja. Cerkev pa je na njegovi osnovi postavila bogoslužje zakramenta sv. krsta, kakršnega poznamo do danes in bo še tak do konca sveta: duhovnik oblije krščenca z vodo in izgovori posvetilne besede: »Jaz te krstim v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.«Današnji praznik nas sprašuje, kako mi skrbimo za svojo vero, ki smo jo prejeli pri sv. krstu? Zato ponovno obudimo svoje krstne obljube, da hočemo to vero v Jezusa ohraniti kot največjo vrednoto in svetinjo in jo predajati tudi novim rodovom naših otrok. Nekoč bomo vsi morali dajati odgovor, kako smo to poslanstvo izpolnjevali!

  V torek, 8.1., bo po sveti maši srečanje skupine »Pogovor za dušo«. Dobite se v prostorih Karitasa. Lepo povabljeni, da se jim pridružite in s svojim mnenjem o veri in medsebojnem zaupanju, obogatite večer.

  MOLITVENI NAMEN: »Za blagoslovljeno širjenje Jezusove blagovesti med nevernimi«

SOBOTA

5.1.

18: +Anica Kosec

GOSP.RAZGL.

6.1.

7: za žive in umrle župljane

9: +Mihaela Jenko

PONED.

7.1.

18: +Brane, Franc in Angela Gašperlin

TOREK

8.1.

18: +Zorovi in Vehovčevi

»Pogovor za dušo«

SREDA

9.1.

7: +Andrej Oblak

ČETRTEK

10.1.

18: +Roman Kosec in Milan-obl.

PETEK

11.1.

18:+družini Debeljak in Mohar

SOBOTA

12.1.

18: +Vida Koželj

JEZUSOV KRST

13.1.

7: za žive in umrle župljane

9: +Ana in Franc Ločniškar (Sml.)