Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 27 Jun 2019 ob 19:30

Molitvena skupina

Ned, 30 Jun 2019 ob 15:00

Srečanje starejših in bolnih

Iskalnik
 

3. ADVENTNA NEDELJA

 
 

16.12.2018          LETO: XXV   ŠTEVILKA: 50

  GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Lazar iz Betanije, v torek sv. Gacijan, škof, v sredo sv. Urban III., papež, v četrtek sv. Evgen, v petek sv. Peter Kanizij, v soboto sv. Frančiška Cabrini, nedelja bo 4. adventna.

 Lepe so slovenske navade  v povezavi s pričakovanjem božičnega praznika. Pred leti je dr. Niko Kurent izdal knjigo »Praznično leto Slovencev«. Kdor jo ima doma, mu priporočam, da jo vzame v roke in si prebere iz nje opise pričakovanj božiča po našem podeželju. V vernih krščanskih družinah  sta oče in mati dajala velik poudarek pripravi na praznik, vedela sta namreč, da praznik ne more prinesti pravega veselja in svojega duhovnega sporočila, če ni spremljan tako z zunanjimi kot tudi z notranjimi, duhovnimi pripravami.  Otroci  so se vedno veselili, ko jih je oče peljal v gozd nabirat mah za jaslice. To je bil neke vrste uvod v pričakovanje praznika. Navadno se je to zgodilo že kar dosti prej, saj se je moral mah do božiča posušiti. Danes greš v trgovino in lahko kupiš praktično vse, tudi jaslice, take in drugačne, lučke, smreke, pastirčke, ovčke, skratka vse. Sam se spomnim, kako smo v naši družini sami poskrbeli za vse potrebno v jaslicah. Oče me je naučil izdelovati kalupe, s katerimi smo napravili nove figurice, pastirčke, ovčke … Vzel sem star, dostikrat že dotrajan kipec, ga oblekel z mehkim voskom, prerezal vosek z nožem, da sem ga kasneje, ko je otrdel, lahko snel s kipca. Prav previdno sem ga odstranil, kalup napolnil z tekočim gipsom in počakal en dan, da se je gips strdil. Nato sem prav previdno odstranil voščeni kalup in sledilo je barvanje kipca. Še danes je v meni ostal tisti občutek veselja, ki sem ga doživljal, da sem sam ustvarjal jaslice in kako šele sem bil ponosen, ko so bili v njih tudi moji kipci. Te jaslice so bile mnogo bolj dragocene kot kupljene, ki jih danes lahko dobiš skoraj v vsaki trgovini.   

   Mnogi danes mislijo,  da mora biti, če je le mogoče,  vse napravljeno »brez težav«. Greš v trgovino, kupiš že narejene jaslice, jih postaviš na mizo in zadeva je končana. Res končana? Kje pa je tisto veselje, ki ga človek doživi ob lepi in prijetni pripravi? Mnogi mislijo: «jaslice morajo biti«, vendar ne napravijo nič, da bi ob postavljanju poskrbeli za duhovno sporočilo otrokom. Zato vam iz srca želim, da bi postavljanje jaslic ne bilo samo neka »rutina«, ki jo pač vsako leto vzamemo v program, ampak trenutki pravega veselja. Naj očka in mamica pri vsakem kipcu otrokom razložita, zakaj so v jaslicah. Božična zgodba bo otrokom najbolj razumljiva, če se bodo z njo seznanili na ta, njim dostopen način.  

  Še bolj pomembna pa je notranja duhovna priprava. Zadnji dnevi pred božičem, čas božične devetdnevnice,  naj ne mine brez družinske molitve, zlasti večerne, ko se boste starši in otroci zbirali pri molitvi ob prižganih svečkah na adventnem vencu. »Kjer je molitev je tudi vera, brez molitve pa vere ne more biti.« Glavno duhovno opravilo v teh zadnjih dneh pred praznikom pa je dobro opravljena adventna spoved.  – Pa veliko veselja in družinske sreče ob iznajdljivostih, ki jih boste pokazali ob pričakovanju velikega božičnega praznika.

  V soboto (22.12.) bo generalno čiščenje cerkve ob 9. uri. Lepo prosimo vse župljane dobre volje, da priskočite pri tem na pomoč!

  V nedeljo bo skupna priprava in spovedovanje pred praznikom, zaradi koncerta, uro kasneje, torej ob 18. uri.

  V nedeljo (23.12.) bo v naši cerkvi  KONCERT «Prifarskih muzikantov«. Na sporedu bodo božične pesmi. Lepo vabljeni!

  Mešani pevski zbor sveti Urh Smlednik vabi na tradicionalni božični koncert, ki bo v četrtek, 27. decembra ob 19. uri v naši župnijski cerkvi.

  MOLITVENI NAMEN: »Za vse neozdravljivo bolne«

SOBOTA

15.12.

18: +Ivan in Ivanka Špenko

3. ADV.N.

16.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franci Ločniškar

PONED.

17.12.

18: +starši Barbo (Dani in Franc)

TOREK

18.12.

18: +Mihaela Govekar

SREDA

19.12.

7: +Pavla Dodik

ČETRTEK

20.12.

18: +Marija Jenko

PETEK

21.12.

18: +Andrej Stenovec

SOBOTA

22.12.

18: +Marija Močnik

9: generalno čiščenje cerkve

4. ADV.N.

23.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +starši Ferbar in Krničar

15: »Prifarski muzikanti«

18: spovedovanje