2. ADVENTNA NEDELJA

 
 

9.12.2018     LETO: XXV    ŠTEVILKA: 49

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek Loretska Mati Božja, v torek sv. Damaz I., papež, v sredo Devica Marija iz Guadalupe, v četrtek sv.Lucija, devica, mučenka, v petek sv. Janez od Križa, v soboto sv. Marija de Rosa, nedelja bo 3. adventna, začetek božične devetdnevnice.

  Za nami je že prvi adventni teden. Danes smo na adventnem vencu prižgali še drugo svečko. Za razliko od postnega časa, ki ga obhajamo kot pripravo na veliko noč in traja štirideset dni, adventni čas ni omejen na točno število dni. Gospodovo rojstvo in prazniki, ki mu sledijo, Sveti trije Kralji ali obisk Modrih, Jezusov krst ter Gospodovo darovanje v templju ali svečnica, so priložnost za poglobitev vere. Veselje ob Novorojenem pomeni veselje ob novem življenju in lahko simbolično nagovarja tudi k radosti nad lastnim življenjem. Simbolika rojstva in novega začetka je vtkana v potek celotnega cerkvenega leta. Dogodki ne pomenijo le spominjanja preteklih Božjih del v zgodovini odrešenja, o čemer poroča Sveto pismo, ampak tudi aktualizacijo Božjih sporočil za sedanji trenutek. Na večja praznovanja se kristjani pripravljamo v posebnih časih, z adventom na božič in s postom na veliko noč. K tej pripravi sodi predvsem duhovna priprava v osebni molitvi in duhovni poglobitvi, kar lahko vključuje prejem zakramenta sprave, razne odpovedi, post in predvsem dobra dela. Latinska beseda »adventus« pomeni prihod. Poznamo dva Gospodova prihoda. Gospod je prvikrat prišel na svet kot človek, rojen iz Device Marije, njegov drugi prihod pa pričakujemo na sodni dan, ob koncu časov. Vmes pa lahko govorimo še o tretjem Jezusovem prihodu, ta pa se zgodi v srcu slehernega človeka, ki skrbi za čistost svoje duše in v ponižni službi Bogu in bližnjemu jemlje evangelij za svoje najvišje duhovno vodilo. Ponovno vas vabimo in spodbujamo, da čas adventa v svojih družinah preživljate v tem pomenu, družinske priprave na božič. Ta naj obsega poglobljeno vsakodnevno molitev (zlasti zvečer pred prižganim adventnim venčkom), in reden obisk nedeljskega in delavniškega (kolikor se da) bogoslužja. Naj otroci začutijo, da sta mamica in očka verna človeka, saj je njun zgled vernosti usodno najbolj potreben za rast vere v srcih njihovih otrok.

 Tudi letos bom imeli to čast, da bo za božič prišel med nas apostolski nuncij pri Združenih narodih, nadškof dr. Ivan Jurkovič. Ko sem ga povabil, se je takoj z veseljem odzval. Sveto božično bogoslužje bo vodil na sveti večer, ob 20. in 24. uri.

 Jutri, v ponedeljek, bo po sveti maši decembrska seja Župnijskega pastoralnega sveta.

 V torek , 11.12. bo, prav tako po sveti maši v prostorih Karitas-a srečanje skupine »Pogovor za dušo«. Veseli bodo, če se jim pridružite ob pogovoru glede praznikov in vseh občutkov, ki jih ob njih doživljamo v svojih srcih.

 V nedeljo se bo začela božična devetdnevnica. Vsak dan bomo od nedelje do božiča med svetimi mašami prepevali pesmi devetdnevnice: »Kralja, ki prihaja, pridite molimo«,himno »Glasovi angelski z višin«, Marijin slavospev »Moja duša poveličuje Gospoda s starodavno antifono.

 Spovedovanje pred božičnim praznikom bo v nedeljo (23.12.) ob 17. uri.

 Prav tako v nedeljo, 23.12., bo ob 15. uri v naši cerkvi koncert znanega slovenskega pevskega sestava »PRIFARSKI MUZIKANTI«. Z lepimi božičnimi pesmimi nam bodo pomagali k lepi, veseli pripravi na bližnji božični praznik.

 ČIŠČENJE: Zbilje, od št. 13 do konca.

 MOLITVENI NAMEN: »za vse neverne v naši župniji, naj jim Novorojeni Odrešenik podari  milost vere«

SOBOTA

8.12.

7: +Janko in Lojzka Kosec

18: +Manca Jenko

2. ADV.N.

9.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marijan Fujan

PONED.

10.12.

18: +Janez Kalan

TOREK

11.12.

18: +Marjetka Zajec

SREDA

12.12.

7: +Mihaela Jenko

ČETRTEK

13.12.

18: +Zora Starič

PETEK

14.12.

18: +Ivanka Zor

SOBOTA

15.12.

18: +Ivan in Ivanka Špenko

3. ADV.N.

16.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franci Ločniškar