1.ADVENTNA NEDELJA

 
 

2.12.2018      LETO: XXV    ŠTEVILKA: 48

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Frančišek Ksaverij, v torek sv. Janez Damaščan, v sredo sv. Saba, v četrtek sv. Nikolaj (Miklavž), priljubljeni svetnik otrok, v petek sv. Ambrož,  v soboto slovesni praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, nedelja bo 2. adventna.

 Danes začenjamo doživljati adventni čas, milostni čas priprave na praznik Jezusovega rojstva. Cerkev nam nudi lepo priložnost, da v tem času poglobimo svojo vero in se v dobro opravljeni sveti spovedi spet duhovno osvežimo. Ne pustimo, da bi tudi nas v tem času zajela mrzlica čisto posvetnih pobud, ki jih v tem času trgovci in ljudje brez žive vere tako vneto vsiljujejo, da se ob tem prava vsebina božiča popolnoma razvodeni.  Milijoni lučk in okraskov človeku ne morejo dati notranjega veselja in miru. Navedeno da lahko samo dobra duhovna priprava na Jezusov prihod. Ni napačno zapisano, kajti Jezus  se je enkrat rodil v zgodovini, da bi se do dovršitve sveta rojeval v srcih tistih ljudi, ki ga ljubijo in pričakujejo . Naj bo advent v tem pomenu res čas duhovnega »remonta«, čas preusmeritve naših želja, čas bolj poglobljene, redne molitve – zlasti v družinah-, in čas vrnitve nazaj k našemu nebeškemu Očetu. Vsi smo »izgubljeni sinovi«, vsak od nas se mora zavedati, da se je Jezus rodil zame, da bi ga sprejel kot svojega Boga in Odrešenika in vsak od nas mora izkoristiti vse mogoče pobude, da se spet vrne v ljubeči objem Boga. Kako želim, da bi v naši župniji prav vsak od nas napravil ta »usodni« korak nazaj k Jezusu, Odrešeniku sveta.

 V adventu vas lepo vabimo k bogoslužju. Tudi doma, zlasti v družinah, kje rimate otroke, naj adventni čas postane čas skupne družinske priprave na božič, od bolj redne in poglobljene večerne molitve, do lepe in vesele priprave na božič, ob nabiranju mahu in postavljanju jaslic.  – Želim vsem župljanom, da bomo »veseli december«, kakor ga razumejo plitvi ljudje, napravili za duhovno veseli čas priprave na božične praznike, na  ponovni Jezusov prihod v naša srca.

 K adventnim svetim mašam vabimo še zlasti naše otroke. Tudi letos bodo vsakič dobili ovčko za domače jaslice. Jezus bo še posebno vesel teh ovčk, ki jih bodo otroci »zasluženo« položili v domače jaslice.

 V adventu Cerkev želi, da je okrasitev oltarjev zelo preprosta, skoraj brez rož in samo z zelenjem. To naj bo neke vrste zunanja podoba naše želje, da bi v tem času napredovali v preprostosti, kakršno so premogli v sveti noči betlehemski pastirji. Ravno zaradi te kreposti so verjeli angelu in našli »Dete , v plenice povito in v jasli položeno«.

 Danes bo pri vseh nedeljskih sv. mašah BLAGOSLOV ADVENTNIH VENCEV.

 V torek, 4.12. bo po sv. maši decembrsko srečanje sodelavk Karitasa.

 V sredo ob 17. uri vabi KUD Smlednik na Miklavževanje, ki bo v dvorani KUD-a. V čast sv. Miklavžu bodo najmlajši gledališčniki pripravili tudi kratko predstavo z naslovom »Veliki paket«. Vljudno vabljeni!

 V soboto bomo praznovali slovesni praznik Marijinega brezmadežnega spočetja. Nanj se bomo pripravili s tridnevnico, začeli jo bomo v sredo. Na praznik bomo kot vsako leto (ob primernem vremenu) po večerni sveti maši ponesli Marijin kip, ob petju in molitvi, po naši vasi. Na praznik bo sveta maša tudi zjutraj ob 7. uri.

 MOLITVEI NAMEN: »Za vse trpeče, žalostne in zapuščene, za vse bolnike, jetnike in umirajoče«

SOBOTA

1.12.

18: +Minka Pipan, obletna

1.ADV.NED.

2.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Mihaela Jenko

blagoslov adventnih venčkov

PONED.

3.12.

18: +Janez Jenko

TOREK

4.12.

18: +Marija Hanžič

srečanje sodelavk Karitas-a

SREDA

5.12.

7: +Minka Mlakar

začetek tridnevnice pred Marijinim praznikom

17; miklavževanje

ČETRTEK

6.12.

18: +Marjetka Zajec

PETEK

7.12.

18: +družina Pipan

SOBOTA

8.12.

7: +Janko in Lojzka Kosec

18: +Manca Jenko

2. ADV. NED.

9.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marijan Fujan

zvečer procesija z Marijo skozi vas