32. NAVADNA NEDELJA

 
 

11.11.2018           LETO: XXV       ŠTEVILKA: 45

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Jozafat, škof, mučenec, v torek sv. Stanislav Kostka, v sredo sv. Nikolaj Tavelić, v četrtek sv. Albert Veliki, v petek sv. Marjeta Škotska, v soboto sv. Elizabeta Ogrska, nedelja bo 33. navadna med letom.

 Bližamo se koncu cerkvenega leta in začetku adventnega časa. Večina zadnjih nedelj pred adventom ima, zlasti v bogoslužju,  posebne poudarke. Misijonska nedelja nas je spomnila, da je ena osnovnih dolžnosti kristjana, Jezusovega učenca, da z vsem svojim bitjem dela za širjenje evangelija. Misijonarji niso samo tisti plemeniti duhovniki, redovniki, redovnice, laiki, ki so se odpovedali normalnemu, ustaljenemu načinu življenja doma in šli v misijonske dežele oznanjati blagovest odrešenja in pomagati tamkajšnjim ljudem v njihovih materialnih in duhovnih stiskah in težavah. Misijonar mora biti vsak izmed nas, ki smo krščeni, kar nas k temu poslanstvu zavezuje. Še posebej morajo biti misijonarji naši očetje in matere v svojih družinah. Imajo namreč veliko odgovornost, da vzgojijo svoje otroke v krščanski veri in jim ves čas odraščanja dajejo zgled dobrih kristjanov. -  Tudi izraze hvaležnosti naj starši naučijo svoje otroke, da se bodo zavedali, kako nas vse dobri Bog obdarja v življenju  z vsem potrebnim, materialnim in duhovnim.  Danes večkrat naletimo na otroke, ki mislijo, da so jim drugi ljudje dolžni pomagati in dajati potrebno za življenje. Sam sem doživel, ko sem prinesel nekemu otroku darilo, da mi ga je strgal iz rok, in se nasploh arogantno do mene obnašal. In spet smo pri starših v družini. Hvaležnosti jim ne more privzgojiti šola, to jih morajo naučiti starši. Danes je to res kar težko razumeti, saj na primer, ko pridemo v trgovino, tam najdemo vse kar rabimo in kar ne. Včasih smo vprašali: »Ali imate …?«, danes pa bi bilo bolje, da bi vprašali: »Česa pa nimate?«  Toda, v trenutku se lahko vse spremeni, kot se je to že zgodilo, zlasti, če je prišlo do vojne. V hipu so bile police v trgovinah prazne! Zato je še kako potrebno, da se Bogu in ljudem zahvaljujemo za vse darove, ki nam jih nudi Božja Previdnost in dobrota bratov in sester. Tudi tistih, ki jih ne poznamo in jih nikoli ne bomo  srečali.

 Premišljujmo torej v teh jesenskih dneh sporočilo zadnjih nedelj in če bomo opazili, da v nečem nismo bili pozorni, to skušajmo nadomestiti ali popraviti, lahko tudi v adventu, kot način adventne priprave na božič.

  Jutri, v ponedeljek, bo po večerni sv. maši (18.30) novembrsko srečanje Župnijskega pastoralnega sveta.  Prihodnjo soboto (17. t.m.) bo srečanje Župnijskih svetov iz cele naše nadškofije.

 »POGOVOR ZA DUŠO«: drugi torek v mesecu je čas za srečanje skupine »Pogovor za dušo«. Dobimo se torej 13. novembra po sveti maši v prostorih Karitasa. Tokratni pogovor bo o osamljenosti …  Veseli bomo, če se nam pridružite, da skupaj preživimo en lep, prijazen večer.

 Veseli smo, da se je uresničila zamisel »vaškega vrta«, ki ste jo krajani Smlednika že kar nekaj časa nosili v sebi. Marsikdo se ob vrtu ustavi in si ogleduje rastline, ki jih morda drugače drugje ne opazi. Moram pa prositi oskrbovalce vrta, da ste pozorni tudi na to, kje spravljate in odlagate razne lončke , vaze in podobni material. Lepo prosimo, da tega ne dajete ob stene poslopja, v katerem deluje naša župnijska Karitas. Hvala za razumevanje.

 V soboto zvečer bom imel (župnik Tomaž)v cerkvi sv. Jurija v Šenčurju ORGELSKI VEČER, na katerega vas prisrčno vabim. Začetek bo ob 19. Uri.

 ČIŠČENJE: Smlednik, štev. 61 do konca.

 MOLITVENI NAMEN: »za vse naše dobrotnike«

SOBOTA

10.11.

18: +Frančiška Babnik, obletna

32. N.N.

11.11.

7: za žive in umrle župljane

9: +družina Mohar

PONED.

12.11.

18: +Vida Bonča

TOREK

13.11.

18: +Stane Grajzar

SREDA

14.11.

7: +Marija Jenko

ČETRTEK

15.11.

17 (Zbilje): sv. maša za rajne iz Zbilj

18: +Marija Grajzar

PETEK

16.11.

18: +Ivan in Ivanka Špenko

SOBOTA

17.11.

18: +Marija Podviz

33. N.N.

18.11.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc in Ana Brešan