30. NAVADNA NEDELJA

 
 

28.10.2018   LETO: XXV     ŠTEVILKA: 43

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Mihael Rua, v torek sv. Marcel, muč., v sredo sv. Volbenk, šk., v četrtek slovesni, zapovedani praznik Vseh svetnikov, v petek spomin vernih rajnih, v soboto sv. Viktorin, Ptujski, šk.,nedelja bo 31. navadna – zahvalna nedelja.

 V mnogih župnijah, kjer ne vedo za datum posvetitve svojih cerkva ali cerkve niso bile posvečene, danes obhajajo »žegnanjsko nedeljo«. Tudi mi se ponovno spomnimo, da imamo v svoji sredi posvečeno cerkev, v kateri se zbiramo ob oltarju kot Božje ljudstvo nove zaveze in se v njej srečujemo z živim Bogom pri evharistični daritvi. Cerkev je posvečen kraj in temu primerno moramo imeti do nje spoštljiv odnos, kar mora razodevati našo vero in našo hvaležnost vsem prednikom, ki so nam jo s svojimi žrtvami postavili. Včasih tega spoštljivega odnosa ne vidimo v zadostni meri. To se vidi že ob prihodu v cerkev, mnogi sploh ne pokleknejo, se ne pokrižajo z blagoslovljeno vodo, v klopeh se pred sv. mašo pogovarjajo in po končani sv. maši odidejo ven spet brez pokleka. To ni prav. Morda ne bo odveč, da se v duhu spomnimo, kako so nas starejše učili naši kateheti (tudi mladi rod kateheti danes enako učijo): ko prideš v cerkev se pri kropilniku ustaviš, pokrižaš z blagoslovljeno vodo in s kolenom poklekneš do tal (kdor tega ne more, se dostojno prikloni). Po končani sv. maši, ko zapustiš klop, najprej poklekneš in se pri kropilniku z blagoslovljeno vodo spet pokrižaš, in nato zapustiš cerkev. Med sv. mašo glasno molim mašne molitve in se potrudim, da tudi glasno pojem pesmi, ki jih znam. Naj bo vse dogajanje v cerkvi izraz naše žive vere in ljubezni do Boga.

 V četrtek bomo praznovali slovesni, zapovedani praznik vseh svetnikov. Svete maše bodo ob 7., 9. in 14. uri. Po popoldanski sv. maši (14.45) bodo MOLITVE NA POKOPALIŠČU, za vse rajne.  Popoldanska sv. maša bo za vse umrle iz Smlednika. Zvečer ob 17.30. uri bomo v cerkvi začeli z molitvijo vseh štirih delov rožnega venca. Skrivnost bomo napovedali le na začetku vsake desetke. Tudi doma poskrbite, da bo ta večer namenjen molitvi za rajne. Naj bo to večer molitve in ne gledanja televizije.

 V petek , na dan vernih duš, bodo svete maše ob 7., 15. in 18. uri. Popoldanska sv. maša (ob 15.) bo v Lazarinijevi kapeli za vse rajne iz rodbine Lazarini, velike dobrotnike naše cerkve.

 V petek dopoldan bom obiskoval ostarele na domovih.

 Slovenska škofovska konferenca nam je poslala sledeči dopis: » Vsako leto je 29. oktober posvečen svetovnemu dnevu možganske kapi. To je bolezen, za katero vsako leto na novo zboli več kot 4.000 Slovencev, predvsem starejših od 50 let. SŠK podpira predlog Združenja bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije, naj bo opoldansko zvonenje v ponedeljek, 29. oktobra2018, namenjeno ozaveščanju o zdravju kot Božjem daru, za katerega mora skrbeti vsak posameznik. Pomembno je, da prepoznavamo sporočilo telesa, še preden nas bolezen z vsemi svojimi posledicami prehiti. Prav tako naj bo opoldanska molitev zahvala Mariji, Materi Božji, ki jo v litanijah imenujemo tudi Zdravje bolnikov.«

 ČIŠČENJE: Smlednik, štev 47 do 60.

 Danes bo ob 17. uri SPOVEDOVANJE in sveta maša!

SOBOTA

27.10.

18: +Majda Petelinkar, obletna

30. N.N.

28.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Rozman in Justina

17: po namenu

17: spovedovanje

PONED.

29.10.

18: +Zora Starič

TOREK

30.10.

18: +Matjaž Miklavčič

SREDA

31.10.

18: +Ana Brešan, obletna

VSI SVETI

1.11.

7: za žive in umrle župljane

9: +Janez Kalan

14: za vse umrle iz Smlednika

14.45: molitve na pokopališču

VERNE DUŠE

2.11.

7: po namenu svetega očeta

15: +Lazarinijevi

18: za vse verne rajne

SOBOTA

3.11.

18: +Marko Škorič, brat in žena

                              Svoljšak

31. N.N.

4.11.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franci Ločniškar