27. NAVADNA NEDELJA

 
 

7.10.2018       LETO: XXV          ŠTEVILKA: 40

  GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Benedikta, mučenka, v torek sv. Dionizij, škof, mučenec, v sredo sv. Florencij, mučenec, v četrtek sv. Filip, diakon, v petek sv. Maksimilijan Celjski, mučenec, v soboto sv. Koloman, mučenec, nedelja bo 28. navadna v cerkvenem letu.

  Praznujemo Rožnovensko nedeljo. Nastanek rožnega venca in praznik, povezan z njim, ki ga obhajamo na današnjo nedeljo, je nastal iz ljubezni do Boga in Marije. Že od 12. stoletja naprej se je širila pobožnost, v kateri so v molitvi ponavljali zdravamarijo. Navada ponavljati zdravamarijo trikrat po petdesetkrat, vsega skupaj torej 150 krat, je kot število psalmov Stare zaveze. Kmalu so takšni ustni molitvi dodajali Kristusove in Marijine skrivnosti. Nedolgo za tem je ta oblika dobila ime »rosarium«, to je venec rož, rožni venec po zgledu vencev rož, kakršne so tedaj ženini polagali na glavo nevestam. Uporabljanje vrvice pri molitvi rožnega venca in na njej nabranih »jagod« izvira iz praktične potrebe, prišla pa je ta navada na zahod iz vzhoda, kjer npr. menihi na gori Atos že od nekdaj uporabljajo podobno vrvico z nabranimi jagodam, kakor naš rožni venec.

  V hrupu in vrvežu v sodobnem tehničnem svetu ni več prostora za molitev, a prav v tem nemirnem, hrupnem svetu je molitev še kako potrebna. Molitev je zaupen in vdan pogovor z Bogom. Misel na Božjo vse pričujočnost je osnova vsake iskrene molitve. V njej se izprašujemo vest. Molitev je iskanje zadnjih vzrokov našega ravnanja in urejevanje najtežjih in najbolj zapletenih zadev našega srca. V njej prodiramo v bistvo in smisel življenja. V njej iščemo in najdemo tolažbo, v molitvi prosimo odpuščanja za krivice, ki smo jih storili Bogu, samemu sebi in bližnjemu. V molitvi prosimo za uspeh pri delu, za zmago nad kakršnimikoli napori. Molitev nam bo tudi zadnja uteha in pomoč v smrtni stiski, ko se bo duša ločila od telesa, stopila pred Boga, na prag večnosti. Naj v tem duhu v mesecu oktobru gledamo na to starodavno in vedno aktualno molitev rožnega venca.

 Jutri ob 18.30. uri bo oktobrska seja župnijskega pastoralnega sveta.

 Prišel je čas, da lahko prinesete ZA MOLITVE in za BIRO. Z molitvami bomo začeli prihodnjo nedeljo.

 Že kar nekaj časa opažamo, da ostajajo izvodi Družine in Ognjišča ne kupljeni zadaj na polici. Ponovno vas prosimo, da podprete naši dve založbi Družino in Ognjišče, ki se vsaka po svojih močeh prizadevata za širjenje resnice in duhovno in državljansko vzgojo nas vseh vernih. Ne bodimo leni za branje in ne izgovarjajmo se, da za branje nimamo časa! Čas za to imamo, le voljo si moramo še okrepiti!

 Napovedujemo predavanje v okviru priprave na zakrament sv. birme, ki ga bo imela ga. Polona Vesel Mušič, ki je doktorirala na področju birmanske pastorale in razvija program za večjo kakovost priprave na birmo. Predavanje bo 18.10. 2018 po sv. maši ob 18.45 v kulturnem domu in bo trajalo do 20ure. Predavanje je obvezno za birmance in starše birmancev, še posebej so vabljeni tudi botri in birmanski animatorji. Vabljeni tudi vsi ostali starši, ki vas priprava na birmo zanima.

  MOLITVENI NAMEN:  -glej razpored v Oznanilih pretekle nedelje!

SOBOTA

6.10.

18: +Marija Oblak

27. N.N.

7.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Vida Bonča

PONED.

8.10.

18: +Nežka Debeljak in Mirko

TOREK

9.10.

18: +Stane Verlič

SREDA

10.10.

7: +starši Lampič

ČETRTEK

11.10.

18: +Vinko Kristan, obletna

PETEK

12.10.

18: +Franci Ločniškar

SOBOTA

13.10.

18: +družina Zevnik

28. N.N.

14.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Ivanka Špenko, obletna