Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 24 Okt 2019 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

25. NAVADNA NEDELJA

 
 

23.9.2018       LETO: XXV      ŠTEVILKA:  38

  GODOVI TEDNA: v ponedeljek bl.  Anton Martin Slomšek, v torek sv. Sergij, v sredo sv. Kozma in Damijan, mučenca, v četrtek sv. Vincencij, ustanovitelj lazaristov, v petek sv. Venčeslav, mučenec, v soboto sv. nadangeli Mihael, Gabrijel in Rafael, v nedeljo, ki bo 26. navadna, sv. Hieronim, cerkveni učitelj.

  Danes obhajajo žegnanjski praznik verniki iz Valburge. Vsem želimo prijetno praznovanje!

 OBHAJAMO SLOMŠKOVO NEDELJO. Osrednja slovesnost ob letošnji nedelji  bo danes v Vuzenici. Letos mineva 180 let, odkar je bl. A.M.Slomšek prišel za nadžupnika in dekana v Vuzenico, kjer je šest let ostal v  tej službi. Zgodovinar dr. Franc Kovačič je za Slomškovo obdobje v Vuzenici zapisal: »Naravnost občudovanja vredno je, kaj vse je ustvaril v kratkih letih svojega službovanja v Vuzenici. Bil je v polnem pomenu dober pastir svoji čredi; prizadeval si je po nauku sv. Pavla postati vsem vse.« Prav tako je pomenljivo Slomškovo pisateljevanje in izdajanje knjig v tem njegovem življenjskem obdobju. Prvo odmevno delo, ki ga je Slomšek pripravil v Vuzenici je bogoslužni priročnik »Mnemosynon slavicum«. Knjiga je zamišljena kot priročnik duhovniku pri podeljevanju zakramentov in pri raznih drugih opravilih. Ta knjiga je bila uporaben, pomemben in praktičen priročnik za duhovnike. Prav v Vuzenici pa je Slomšek izdal tudi svoje najbolj znano delo »Blaže in Nežica v nedeljski šoli.« Prav s to knjigo in s svojimi vzgojnimi spisi se je Slomšek izkazal kot izvrsten vzgojitelj mladine.

  Če bi Slomšek živel danes, bi prav gotovo našel metode in prijeme, s katerimi bi se približal mladim današnjega časa. Lahko predpostavljamo, da bi mu prišla pri tem prav tudi tehnologija, računalništvo in še marsikaj drugega, kar njegova doba ni poznala.  V svojem času je bil nad vse sodoben pedagog in gotovo bi to bil tudi danes. Prosimo blaženega Anton Martina, naj izprosi našim družinam, vzgojiteljem, duhovnikom, katehetom tisti potrebni  »sveti zagon«, s katerim je deloval v vseh službah, od kaplana do škofa.

  Danes bomo pri sveti maši ob 9. uri prosili Svetega Duha za pomoč pri letošnjem  veroučnem in šolskem delu.

  Ta teden bodo otroci, kar med veroučnimi urami, opravili sveto spoved. Če koga ne bo k verouku, starši poskrbite, da bo otrok sveto spoved opravil pred nedeljsko sveto mašo.

  V nedeljo bo v Mošah praznovanje žegnanjskega praznika. Sveta maša bo tam ob 10. uri.

  Za romanje-izlet po Dolenjski se še vedno lahko prijavite. Pohitite, na voljo je še nekaj prostih mest v avtobusu.

  MOLITVENI NAMEN: »Za svetega očeta Frančiška, da bi mu dal Gospod potrebnih moči pri njegovem težkem in odgovornem delu«

SOBOTA

22.9.

19: +Vinko Fujan

25. N.N.

23.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Janez Jenko (iz Hraš)

10 (Valb.): po namenu

Slomškova nedelja

10: sv. maša v Valburgi

PONED.

24.9.

19: +Marija Hanžič

TOREK

25.9.

19: za zdravje

SREDA

26.9.

7: +Štefan Čebašek, obletna

ČETRTEK

27.9.

18 (Valb.): +Stane Jenkole, 7.dan

19: +Mihaela Govekar

PETEK

28.9.

19: +Leopoldina Kozjek

SOBOTA

29.9.

19: +Frančiška in Jože Šilar

26. N.N.

30.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Janez Kalan

10 (Moše): po namenu

10: sv. maša v Mošah