Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 24 Okt 2019 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

22. NAVADNA NEDELJA

 
 

2.9.2018     LETO: XXV       ŠTEVILKA: 35

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Gregor Veliki, papež, v torek sv. Rozalija, devica, v sredo sv. Mati Terezija, redovnica, v četrtek sv. Zaharija, prerok, v petek sv. Regina, v soboto Rojstvo Device Marije- mali šmaren, nedelja bo 23. navadna v cerkvenem letu.

 Čas počitnic se je iztekel, jutri se bodo za naše otroke in mlade odprla šolska vrata in spet bo treba misliti na nujne življenjske stvari, med katerimi je za mladi rod učenje. Noben človek ne prinese z rojstvom na svet znanja, tega si moramo ob pomoči staršev in učiteljev počasi pridobivati skozi dolga leta šolskega učenja. Brez potrebnega znanja ni mogoče delo ne v poklicu, ne na drugih področjih človeškega udejstvovanja. Vsekakor je dobra šola predpogoj, da more z njeno pomočjo otrok napredovati in odkrivati, kakšne sposobnosti ima, da bo lahko z njimi delal v določenem poklicu, za katerega se bo odločil. – Poleg izobraževanja, ki ga mlad človek dobi z ustreznim šolanjem, pa je potrebna tudi vzgoja, vzgoja za vrednote. Le ta v našem šolskem sistemu nima pravega mesta. Je vedno v nekem podrejenem položaju. Kot da je izobrazba edina vrednota, ki si jo mora človek pridobiti. Kdor tako misli, misli napačno! Zgodovina nas uči, da so bili lahko največji znanstveniki tudi največji zločinci. Če se znanosti polasti diktatorski režim, je vse možno. Med 2. svetovno vojno so nacisti zlorabljali znanost za izdelavo bojnih strupov, uničevalnega orožja, prefinjenih kemičnih sredstev, s katerimi so delali poskuse na živih ljudeh, zapornikih v taboriščih smrti. – Vse to nas mora prepričati, da je vzgoja za vrednote pomembnejša od samega pridobivanja znanja. Kristjani se zavedamo, da se brez izpolnjevanja desetih Božjih zapovedi, človeštvo vedno bolj potaplja v vojne, terorizme, brutalno medsebojno tekmovanje, v izkoriščanje znanosti v neprave namene (igrajčkanje z zarodnimi celicami, splavi , evtanazija..) in še marsikaj bi lahko odkrili, kar danes človeka uničuje in ponižuje.

  Zato, dragi starši, v svojih načrtih  na začetku šolskega leta ne izpustite jasne odločitve, da boste v družini napravili vse tudi za dobro vzgojo vaših otrok! To vam bo uspevalo le s pomočjo vere v Jezusa Kristusa, ki je edini lahko rekel »Jaz sem Pot, Resnica in Življenje«, s pomočjo molitve, zvestobe v izpolnjevanju krščanski dolžnosti in tudi domačega razgovora z otroci o pomembnosti etike in morale. Za to pa morate biti seveda sami zgled svojim otrokom. Če vas ne bo ob nedeljah k sveti maši, če ne boste skupaj z otroci doma molili, bo na tem področju uspeh ogrožen. Ko bomo prihodnji teden začeli tudi z veroukom, pomagajte otroku do spoznanja, zakaj je verouk potreben. Sodelujte z njim pri domačih nalogah. Ko pride otrok od verouka ga vprašajte, o čem so se pogovarjali. Predvsem pa se ustvarite »lestvico vrednot«. Naj bosta šola in verouk res na prvem mestu. Vsa druga udejstvovanja, pa če so še tako potrebna, treningi, glasbene šole in podobno, naj bo šele na drugem mestu. Potrudili se bomo, če bo potrebno, prilagoditi urnik verouka, morate pa razumeti, da zaradi enega posameznika to ne bo mogoče izvesti.

 Vsi, ki se ukvarjamo v župniji z versko vzgojo, želimo našim mladim veliko uspehov, tako v šoli, kot tudi pri verouku. Naj vas, dragi starši,  pri tem odgovornem delu spremlja Božji blagoslov in priprošnja nebeške Matere Marije.

 ŽUPNIJSKA KARITAS obvešča, da bo v torej 4.9. po večerni sv. maši (ob 19.30) sestanek v prostorih ŽK. Lepo vabljeni.

 Ne pozabimo na prvi četrtek, petek in soboto. V petek bom spet obiskoval ostarele po domovih.

 V soboto bomo praznovali mali šmaren, spomin na Marijino rojstvo. Sveti maši bosta ob 7. in 19. uri. Lepo vabljeni, da duhovno lepo zaključimo Marijino obdobje med obema šmarnoma.

 ČIŠČENJE: Hraše, štev. 33 do 44.

 MOLITVENI NAMEN: » V čast Svetemu Duhu pri vzgoji otrok«.

SOBOTA

1.9.

19: +Marjan Kavčič

22. N.N.

2.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Tončka Verlič, obletna

PONED.

3.9.

19: +Tone Mali, obletna

TOREK

4.9.

18 (Moše): +Marija Močnik, 7- dan

19: +Franc Šetina in starši

SREDA

5.9.

7: +Minka Mlakar

ČETRTEK

6.9.

19: +Štefka in Franc Sešek

PETEK

7.9.

19: +Vida Bonča

SOBOTA

8.9.

7: po namenu

19: +Mihaela Govekar

23. N.N.

9.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Kalan, obletna