Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 30 Jan 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

12. NAVADNA NEDELJA

 
 

25.6.2017          LETO: XXIII              ŠTEVILKA: 26

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Jožefmarija Ecriva, ustanovitelj Opus Dei, v torek sv.Ema Krška, v sredo sv. Irenej Lyonski, škof, mučenec, v četrtek slovesni, nezapovedani praznik sv. Petra in Pavla, prvakov apostolov, v petek Prvi mučenci rimske Cerkve, v soboto sv. Estera, svetopisemska žena, nedelja bo 13. navadna med letom, nedelja Slovencev po svetu.

 Danes praznuje naša mlada država državni praznik »dan državnosti«. Slovenci smo bili v svoji zgodovini neprestano zajeti v nekih večjih političnih tvorbah: dolga stoletja pod habsburško monarhijo, po prvi  svetovni vojni v prvi Jugoslaviji in po drugi v »novi« Jugoslaviji, ki jo je ustanovil komunistični režim. Tako se še danes vidi in to tudi občutimo, da Slovenci nimamo dovolj državotvornega odnosa do svoje domovine. Vedno so za nas odločali drugi, močnejši. In vendar, s samostojnostjo naše države, ki smo jo dosegli pred šestindvajsetimi leti, se moramo državljani republike Slovenije vedno bolj zavedati svoje soodgovornosti pri vodenju države  in zlasti v tem, da gremo na volitve in volimo tiste osebe, za katere smo prepričani, da bodo zastopali naše interese in naše moralne vrednote. Danes prosimo Gospoda vekov, naj se milostno ozre na našo državo in nam podeli trdnost, varnost, razumevanje in mir.

  V četrtek bomo praznovali slovesni praznik prvakov apostolov,

 sv. Petra in Pavla. Oba apostola je Gospod izbral, da sta postavila človeški temelj njegovi Cerkvi. Svetega Petra je Kristus določil za skalo, na kateri bo zidal svojo Cerkev, svetega Pavla pa za orodje, ki naj ponese njegovo ime med pogane. God obeh apostolov so praznovali že v 4. stoletju. Oba sta isti dan proslavila Kristusa v Neronovem času z mučeniško smrtjo. Peter je bil v Rimu križan, Pavel pa obglavljen. Na njunih grobovih so v stoletjih sezidali prekrasni baziliki svetega Petra v Vatikanu in svetega Pavla zunaj rimskega obzidja. Obe cerkvi sta zgovorni priči izredne gorečnosti rimskih kristjanov za slavo krščanskega svetišča.

  V četrtek, na praznik apostolov sv. Petra in Pavla, bodo v slovenskih  stolnicah posvečeni letošnji slovenski novomašniki. V ljubljanski stolnici bo ob 9. uri sveta maša, med katero bo ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore posvetil dva novomašnika iz naše nadškofije: Tineta Povirka, rojen je bil  5.6.1991 v župniji Ihan in br. Luka Modica OFMCap, roj. 2.6.1980 iz župnije Bloke.  Poleg njiju bo posvečen še Gabrijel Kavčič, roj. 9.1.1993 v župniji Ledine na koprskem (posvečenje bo 29.6.17 ob 17. uri na Sveti Gori). – Ob tej priliki naj vas spet spomnim na dolžnost, ki jo imamo vsi verni, da z molitvijo prosimo za nove duhovniške poklice. Kot vidimo, smo v izredno hudi krizi, saj bomo v ljubljanski nadškofiji imeli samo dva nova duhovnik, pa še od teh je eden redovnik. V koprski samo enega, v ostalih štirih pa nobenega. Statistika kaže, da je vsako leto več duhovnikov, ki bi morali biti po svojih letih že davno upokojeni, pa hvala Bogu, premorejo še toliko zdravja, da svoj duhovniški poklic še naprej z veseljem opravljajo. Mnogi verniki želijo imeti mladega duhovnika (župnika), ne pomislijo pa, od kod naj ga škofje »vzamejo«?  Morda so v svojih željah najbolj »goreči« v tistih župnijah, v katerih že desetletja ni bilo nove maše. Seveda je vprašanje, ali so za to upravičeni. Včasih smo se ponosno zavedali, da je bilo pri nas v Sloveniji, hvala Bogu, le drugačno stanje glede novih duhovniških poklicev, zlasti ko smo videli na tem področju velik upad v drugih, zahodno evropskih državah. In očitno smo sedaj prišli v enako situacijo. Ko je moja generacija duhovnikov imela leta 1970 novo mašo, nas je bilo samo iz ljubljanske nadškofije 27 novomašnikov, iz cele Slovenije pa preko 60. Takih časov po vsej verjetnosti ne bo nikoli več, razen če se bo zgodil čudež. Moramo se

vprašati po vzrokih za tako stanje. Eden glavnih je gotovo ta, da je tudi v naš narod prišel »virus« materializma. To se vidi vsako nedeljo, saj mnogi,

tudi kmetje, ne poznajo več nedelje, naj bo petek ali svetek, na cestah srečuješ traktorje, na travnikih pa oglušujoče kosilnice, pa čeprav je vreme lepo. Naslednji razlog je, da mladi v svojih družinah nimajo več podpore, da bi se odločili za duhovniški poklic. So družine, ki živijo krščansko življenje, toda, da bi šel nekdo od njihovih otrok za duhovnika, to pa ne. Znajo predlagati, kdo bi bil za to primeren iz drugih družin, iz svoje pa že ne … Skratka, ne živimo v nič kaj »ugodnih« časih in zato se ne smemo čuditi, kako, da je tako velik upad duhovniških poklicev. To, kar po naravni poti ni mogoče pričakovati, je pa vedno mogoče doseči po Božji milosti. Za to pa moramo prositi, in se nikoli ne naveličati: Gospod,pošli delavcev na svojo žetev, tudi iz naše župnije«.

MOLITVENI NAMEN: »Za nove duhovniške in redovniške poklice in za svetost in stanovitnost duhovnikov«.

SOBOTA

24.6.

19: +starši Lipovšek

12. N.N.

25.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marija Bergant, obletna

PONED.

26.6.

19: +starši Logar iz Železnikov

TOREK

27.6.

19: +Anica Škulj in Manca Srebrnjak

SREDA

28.6.

7: za zdravje

ČETRTEK

29.6.

7: +Jože Kumer, obletna

19: +Marija Kosec

PETEK

30.6.

19: +Barbotovi

SOBOTA

1.7.

19: +Pavla Rozman

13. N.N.

2.7.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Janežič