Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 30 Jan 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

11. NAVADNA NEDELJA

 
 

18.6.2017         LETO: XXIII   ŠTEVILKA: 25

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Nazarij, prvi koprski škof, v torek sv. Adalbert, škof, v sredo  sv. Alojzij Gonzaga, redovnik, v četrtek sv. Janez Fisher in Tomaž More, mučenca, v petek slovesni praznik Srca Jezusovega, v soboto Rojstvo Janeza Krstnika – kres, nedelja bo 12. med letom, državni praznik »dan državnosti«.

 Z veroukom smo za letošnje veroučno leto končali, pred našimi otroki in starši so bolj ali manj brezskrbni dnevi počitnic. Na žalost vsi otroci ne bodo mogli enako lepo preživeti tega časa počitnic, mnoge družine namreč si ne morejo privoščiti morja, saj njihovo gmotno stanje komaj zadostuje za vsakdanje preživetje. »Po njih delih jih boste spoznali«, pravi Gospod. Kristjani bodimo pozorni na take družine v naši župniji. Čeprav se navadno revnejši nočejo razglašati za revne, lahko po številu otrok in po službi, ki jo opravljajo starši, hitro ugotovimo, kdo je pomoči potreben. Karitas je župnijam poslala položnice za šolske potrebščine, mi pa bodimo iznajdljivi in na diskreten način skušajmo pomagati takim družinam, da se bodo tudi njihovi otroci vsaj za kakšen teden lahko poveselili na morju.

  V tem tednu bosta dva pomembna, nezapovedana praznika: v petek slovesni praznik Jezusovega Srca, v soboto pa, prav tako slovesni praznik, Rojstva Janeza Krstnika. Ves mesec junij je posvečen pobožnosti v čast Jezusovemu Srcu. Ne dolgo nazaj so verni ljudje ves mesec prihajali k »vrtnicam«. Na žalost je danes ta pobožnost prešla v ozadje, pa vendarle se spomnimo, da nas vse življenje spremlja, v zdravju in bolezni, v sreči in nesreči, Jezusova ljubezen: »Pridite k meni vsi, ki ste obteženi in jaz vas bom poživil!« Naj se nam ne zdi škoda časa v petek priti k sveti maši, da se skupaj zahvalimo za vse podeljene darove,  s katerimi  nas dobri Bog vsak dan podpira v življenju.

 Sveti Janez Krstnik je bil neposredni pripravljalec Jezusovega prihoda. Imel je to milost, da ga je krstil v Jordanu. Zanj pravi Jezus, da »ni bilo moža večjega rojenega iz žene«. Janez Krstnik je bil velik zlasti zaradi svoje ponižnosti in velike vneme, s katero je pripravljal ljudi na Odrešenikov prihod.

  V soboto bo sveta maša ob 18. uri tudi v Zbiljah, kjer je cerkvica posvečena sv. Janezu Krstniku.

 V nedeljo bomo praznovali državni praznik »dan državnosti«. Verjetno se mnogi premalo zavedajo, kako veliko milost smo Slovenci prejeli, da lahko živimo v svoji lastni državi. Čeprav ni vse tako, kot bi moralo biti, pa vendarle hvaležni moramo biti, da smo lahko »sami svoje usode kovači«. Bogu in vsem, ki so s svojim požrtvovalnim delom pripomogli k naši samostojnosti, hvala.

  Prihodnjo nedeljo (25.6.) bomo imeli pri sveti maši ob 9. uri med seboj letošnje jubilante porok. Par, ki se še ni prijavil, se še vedno lahko. Med jubilante štejemo vse, ki praznujete okrogle obletnice: 5, 10, 15 …let porok. Ponovno prosimo dobre gospodinje, da za to priložnost prinesete pecivo.

   CERKEV IN VEŽO V ŽUPNIŠČU (KAPELO) ČISTIJO: Moše, štev. 21  do 43.

  MOLITVENI NAMEN: »V čast Srcu Jezusovemu za srečno zadnjo uro«      

SOBOTA

17.6.

19: +Janja Jakič

11. N.N.

18.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Vehovec in starši

PONED.

19.6.

19: +Jože in Frančiška Šilar

TOREK

20.6.

19: +Pavla Dodik

SREDA

21.6.

7: v dober namen

ČETRTEK

22.6.

19: za srečen zakon

PETEK

23.6.

19: +Lojze in starši Gregorc

slovesni praznik Srca Jezusovega

SOBOTA

24.6.

18 (Zbilje): po namenu

19: + starši Lipovšek

slovesni praznik Rojstvo Janeza Krstnika

12. N.N.

25.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marija Bergant, obletna