Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 30 Jan 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

SVETA TROJICA

 
 

11.6.2017        LETO: XXIII     ŠTEVILKA: 24

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek goduje sv. Eskil, mučenec, v torek sv. Anton Padovanski, cerkveni učitelj, v sredo sv. Valerij in Rufin, mučenca, v četrtek slovesni, zapovedani praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi (god sv. Vida, mučenca), v petek sv. Beno iz Meissna, škof, v soboto sv.  Rajner, nedelja bo 11. navadna med letom.

  Čeprav smo končali velikonočno praznovanje že z binkoštnim praznikom, se z današnjim praznikom še vedno zadržujemo ob minulem praznovanju. Današnji praznik nam daje odgovor, od kod izvira to Božje usmiljenje, ki nas je imelo za vredne tako velike časti, da je sam Božji Sin za nas postal človek, za nas trpel, umrl in vstal od mrtvih. Vsemu temu je izvir neskončno sveta, nam nedoumljiva skrivnost življenja Troedinega Boga, Očeta, Sina in Svetega Duha. Prve sledove praznovanja najdemo v 9. stoletju v Franciji in Nemčiji. V začetku 11. stoletja so v benediktinskem samostanu Cluny v nedeljo po binkoštih obhajali praznik Svete Trojice. Ker je imel samostan velik vpliv, se je praznovanje hitro širilo tudi po drugih krajih. Ponekod so praznovali Sveto Trojico zadnjo nedeljo v bogoslužnem letu. V Rimu so razni cerkveni pisci in papeži poseben praznik v čast Sveti Trojici vztrajno odklanjali, češ, da je vsaka nedelja in celo vsak dan posvečen Sveti Trojici. Vendar pa papeži le niso mogli biti predolgo gluhi za želje vernega ljudstva, saj se je češčenje Svete Trojice na poseben praznik tudi preprostemu ljudstvu zelo priljubilo. Tako je papež Janez XXII. leta 1334 dokončno odobril praznik Svete Trojice in ga razglasil za vso Cerkev.  Glavna vsebina praznika je, da za celotnim delom odrešenja stoji dejavnost troedinega Boga. To je tudi vzrok, zakaj hoče Cerkev v nas neprestano ohranjati živ spomin na skrivnost Svete Trojice. V svojih molitvah in obredih vedno izpoveduje vero v Očeta in Sina in Svetega Duha. Nobenega psalma, himne in pesmi v bogoslužne molitveniku ni, da ga ne bi končala z imenom  Svete Trojice: »Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu.«Vse krščansko življenje je tesno povezano s tremi Božjimi osebami, saj se to življenje razvije in napreduje po krstne besedilu: »Krstim te  v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.«

  V četrtek, na telovski praznik bosta dve sveti maši: ob 7. in 19. uri. Večerna sv. maša bo slovesna, po njej pa bomo odšli v procesiji po vasi in se ustavili ob štirih oltarjih. Lepo prosimo, da oltarje uredite na znanih mestih. Na oltarju naj bo križ, dve sveči in cvetje. Lepa, stara navada je, da za procesijo okrasite okoliške hiše s cvetjem in prižganimi svečami. To naj bo znamenje, da smo hvaležni Gospodu, ki bo šel med nami in nas blagoslavljal s svojim nebeškim blagoslovom. V začetku tedna sestavite ekipe, ki bodo nosile bandera in nebo. 

  Prosim ministrante, da v četrtek pridejo v polnem številu k večerni sv. maši in k procesiji! Starši poskrbite, da bo naša prošnja »uslišana«!

  V soboto, 17. junija bo na Brezjah potekalo že 49.  slovensko narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših. Sv. mašo bo daroval ljubljanski pomožni škof dr. Franci Šuštar. Ob 9. uri se bo na trgu pred cerkvijo po ustaljenem programu začela priprava na mašo z molitvijo rožnega venca in petjem, ob 10. uri pa bo slovesna romarska maša.

  V nedeljo, 25. junija, bomo imeli v svoji sredi pri sv. maši ob 9. uri naše zakonske jubilante. Prijavite se vsi, ki letos praznujete okrogle obletnice porok: 5, 10, 15, 20, 25, 30 ….let. Prosimo, da se predhodno za to slovesnost prijavite v župnišču. Spet prosimo dobre in skrbne gospodinje, da nam za to priliko prinesete pecivo, saj se bomo po končani sv. maši z jubilanti še pomudili pred cerkvijo ob prigrizku in pijači.

  MOLITVENI NAMEN: »V spravo za grehe nevrednega prejemanja svetega obhajila«.

SOBOTA

10.6.

19: +Marko Škorič

SV. TROJICA

11.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Rozman

PONED.

12.6.

19: +Janez Šetina

TOREK

13.6.

19: +Marija Potočnik

SREDA

14.6.

7: v dober namen

SV. REŠ.TELO

15.6.

7: za žive in umrle župljane

19: +Gregor Logar, obletna

PETEK

16.6.

19: +Lojze Snoj

SOBOTA

17.6.

19: +Janja Jakič

11. N.N.

18.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Vehovec in starši