Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 24 Okt 2019 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

7. VELIKONOČNA NEDELJA

 
 

28.5.2017        LETO: XXIII      ŠTEVILKA: 22

  GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Maksim Emonski, škof, v torek sv. Kancijan in drugi oglejski mučenci, v sredo Obiskanje Device Marije, praznik,  v četrtek sv. Justin, mučenec, v petek sv. Marcelin in Peter, mučenca, v soboto sv. Karel Lwanga in drugi ugandski mučenci, v nedeljo slovesni binkoštni praznik, tretji največji krščanski praznik.

  Danes doživljamo lep, vesel dan, 20 naših tretješolcev bo prvič pristopilo k svetemu obhajilu. Tri leta so se pri verouku pripravljali in se seznanjali z najbolj pomembnimi  resnicami naše vere. Biti dober kristjan pa seveda ne pomeni samo čim več vedeti, ampak tudi živeti po veri. Verouk brez sodelovanja staršev nima prave vrednosti. Vero otroku pri verouku ne moremo dati, lahko jo prejme in poglablja samo v svoji lastni družini, v kateri mati, oče in otroci skupaj doživljajo verske praznike, v kateri se vsi člani družine zberejo zvečer k skupni molitvi, ob nedeljah pa posvečujejo svoje družinsko življenje in kličejo Božji blagoslov na svojo družino z rednim obiskom nedeljskih svetih maš. Izkušnje kažejo, da je to edina pot do otrokove osebne rasti v veri. Verouk bolj seznanja otroka z verskimi resnicami, vero samo pa mora otrok doživljati ob svoji materi in očetu. Zato vas, dragi starši, ponovno želim vzpodbuditi, bodite svojemu otroku, ki danes prvič prejema Jezusa v sveti hostiji, trdna opora pri rasti njegove vere. Vsem staršem prvoobhajancev in prvoobhajank obenem čestitam k njihovemu današnjemu družinskemu prazniku! Naj vas Jezus vedno blagoslavlja in podpira v vseh naporih, ki jih vlagate v plemenito vzgojo svojih otrok.

  Smo v tednu pred binkoštnim praznikom, tretjim največjim praznikom naše vere. Binkošti so praznik Svetega Duha. Na ta dan se spominjamo, kako so se apostoli, skupaj z Marijo, pripravljali na prihod Svetega Duha. Prejeli so ga med molitvijo, kakor je zapisano v apostolskih delih: »Nenadoma je nastal z neba šum, kot bi se bližal silovit vihar, in napolnil vso hišo, kjer so se zadrževali. Prikazali so se jim jeziki, podobni plamenom, ki so se razdelili , in nad vsakim je obstal po eden. Vsi so bili napolnjeni s Svetim Duhom in začeli govoriti v tujih jezikih, kakor jim je Duh dajal izgovarjati« (Apd 2,1-5). Preteklo nedeljo je 26 naših mladih fantov in deklet prejelo zakrament svete birme, molimo zanje, da bi sveto vero po prihodu Svetega Duha v njihova srca tako živeli, kot so jo apostoli po prvih binkoštih. Iz prej boječnežev, so po svoji birmi začeli živeti z vsem žarom in vero v Jezusa Kristusa.

  Ta teden je prvi v mesecu juniju, zato bom v petek obiskoval bolne in ostarele na domovih. Pri sveti maši se bomo posvetili Jezusovemu Božjemu Srcu. V četrtek bomo molili za svetost duhovnikov in nove duhovne poklice, v soboto pa obnovili posvetitev Marijinemu brezmadežnemu Srcu.

  V soboto se bomo s člani Župnijskega pastoralnega sveta odpeljali na romanje-izlet.  Odhod bo ob 8. uri izpred cerkve (z lastnimi osebnimi avtomobili).

  V nedeljo, danes teden, bomo imeli ob 15. uri srečanje za starejše, bolne in za vse, ki želite nedeljsko popoldne preživeti malo drugače v prijetni družbi. Najprej bo sveta maša z bolniškim maziljenjem, nato pa ste lepo vabljeni v kulturni dom, kjer bo še družabno srečanje. Kdor ima težave s prevozom, naj to sporoči g.župniku ali sodelavkam Karitas-a in vam bomo uredili prevoz. Veseli bomo, če lahko za to srečanje spečete kakšno pecivo in ga prinesete v prostore Karitas-a, v nedeljo, po obeh svetih mašah.

  V sredo bomo zaključili  šmarnično majniško pobožnost v čast Materi Božji. Vsi otroci, ki ste redno hodili k šmarnicam, boste dobili skromna priznanja. V torek prinesite k šmarnicam svoje pole z nalepkami. Kdor je bil vsaj 25 krat pri šmarnicah, pride v poštev za priznanje! Ob tej priliki moram pohvaliti naše mlajše ministrante, ki ste v res lepem številu vsak dan prihajali k šmarnicam ministrirat. Ostanite zvesti ministranti tudi v bodoče.

  MOLITVENI NAMEN: »Za naše prvoobhajance in njihove starše, da bi vse življenje radi hodili k sveti maši in k svetemu obhajilu.«

SOBOTA

27.5.

19: +Roman Gantar

7. VEL.N.

28.5.

7: za žive in umrle župljane

9: za prvoobhajance

9: prvo sveto obhajilo

PONED.

29.5.

19: +Milka in Jože Rozman

TOREK

30.5.

19: +Ivan Rozman

otroci prinesejo šmarnične

                     listke

SREDA

31.5.

19: +Alojz Štilec

konec šmarnic

ČETRTEK

1.6.

19: +Ivan Dežman

prvi četrtek

PETEK

2.6.

19: +Pavla Dodik

prvi petek

SOBOTA

3.6.

19: +Alojz Žavbi

prva sobota

8: izlet s člani ŽPS

BINKOŠTI

4.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc in Tončka Strojan

15: po namenu

slovesni binkoštni praznik